Rechercher dans ce blog

Thursday, June 1, 2023

Experts waarschuwen voor kunstnagels: van jeuk tot brandwonden - RTL Boulevard

De stoffen waar mensen allergisch voor zijn, worden acrylaten genoemd. Deze stoffen vormen de basis van bijvoorbeeld acrylnagels, maar worden ook gebruikt in vullingen bij de tandarts of wanneer iemand een kunstknie krijgt aangemeten. Een allergie voor de stof kan dus behoorlijk vergaande gevolgen hebben.

Dat de allergie voornamelijk naar voren komt bij liefhebbers van acrylnagels bleek uit een Amerikaans onderzoek van twee jaar geleden. Dat onderzoek toonde aan dat 67 procent van de acrylallergieën is ontstaan binnen de nagelbranche. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het om de nagelstyliste zelf, in de andere gevallen gaat het om de klant.

Ademhalingsproblemen

Die klachten kunnen flink variëren. Van jeuk tot aan rode vingers of wangen en van eczeemklachten tot aan ademhalingsproblemen. Volgens Thomas Rustemeyer, dermatoloog bij het Amsterdam UMC, is het duidelijk dat er een verband is tussen kunstnagels en de allergie. 

"Maar het verschilt wel heel erg per persoon hoe allergisch iemand is", zegt Rustemeyer. "Sommige mensen kunnen zonder enige klachten werken of nagels laten zetten. Anderen krijgen razendsnel al een allergische reactie als zij ook maar een beetje met de stof in contact komen. Gelnagels zijn dan weer beter dan acryl, maar ook daarbij kun je klachten krijgen."

Volgens de dermatoloog is de allergie blijvend. "Als we eenmaal hebben vastgesteld dat je allergisch bent voor acrylaten, dan weten we ook dat dat niet meer te genezen is. Je afweersysteem vergeet zoiets niet, als je er later weer mee in contact komt dan kan de allergie weer opspelen en krijg je klachten. Wel is het zo dat als je het contact met de stof verbreekt, je zonder klachten kan leven."

Brandwonden

Iemand die daar alles vanaf weet is Charity Smit. Als nagelstyliste werkte ze jarenlang met allerlei stoffen die acrylaten bevatten. En al die tijd zonder problemen. Tot vorig jaar zomer. "Na mijn zwangerschap is het ontstaan, waarschijnlijk omdat mijn hormonen toen zo veranderden. Het begon met een blaasje en ging van jeuk naar irritatie tot aan blaren en brandwonden. De dokter had geen idee waar het aan lag." 

Smit zette ten tijde van de klachten nog acrylnagels bij klanten. Tijdens haar vakantie verminderden de klachten. Later, toen ze haar werkzaamheden weer hervatte, verergerden de klachten. De huid van haar vingertopjes leek langzaam los te laten en haar vingertopjes werden gevoelloos. Op bezoek bij een dermatoloog werd het duidelijk: ze is allergisch voor acrylaten. 

"Wat nu?", vroeg Smit zich toen af. "Ik heb mijn eigen salon, dus zomaar stoppen was niet echt een optie. Begin dit jaar ben ik gestopt met het gebruik van acryl, ik gebruik nu andere producten. Toch heb ik ondertussen wel weer een keer een allergische reactie gekregen. Ik probeer nu preciezer te werken en heb me er meer in verdiept. Toen ik de opleiding tot nagelstyliste deed, werd dit nergens behandeld. Terwijl het in zoveel producten zit."

Annebelle Nooteboom herkent het verhaal van Charity. Als hoofdredacteur van het magazine Nailed It probeert ze nagelstylistes van meer kennis over het vak te voorzien. Onder andere ook over acrylatenallergie.

Volgens Nooteboom en dermatoloog Rustemeyer nemen de klachten na verloop van tijd alleen maar toe. "Dat kan meerdere oorzaken hebben", denkt Nooteboom. "Zoals dat de nagels steeds populairder zijn. Maar of dat de echte reden is, is lastig te zeggen. Hoe vaker de stof in contact komt met de huid, hoe meer je de allergie opbouwt. Hoe groter de blootstelling, hoe groter het risico."

Risicovol beroep

Nagelstyliste is geen erkend beroep, je hoeft er namelijk niet speciaal een opleiding voor te volgen. Volgens Nooteboom is dat vreemd. "Soms gaan nagelstylistes niet zorgvuldig te werk, sommigen werken bijvoorbeeld zonder handschoenen. Er zitten veel risico's aan het beroep, het is bijzonder dat stylistes hier niet altijd goed over worden voorgelicht en dat dit geen beschermd beroep is." 

Voor klanten zit er daarnaast een groot risico in het niet goed laten uitharden van de kunstnagel, weet Nooteboom. "Als dat het geval is, dan komt de allergene stof via de nagel eigenlijk continu in contact met de huid. De blootstelling is dan echt heel groot. Daarnaast, niet iedere nagelstudio gebruikt producten die voldoen aan de wetgeving. Als die producten qua samenstelling hogere concentraties allergene producten bevatten, kan je je voorstellen dat het risico ook groter is."

Geen controle bij nagelsalons

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie op vragen van RTL Nieuws weten niet bij nagelsalons te controleren of producten die worden toegepast bij klanten voldoen aan de wetgeving. 

Wel geeft de NVWA aan te controleren of fabrikanten, importeurs en distributeurs producten op de markt aanbieden die voldoen aan alle wet- en regelgeving. 

Adblock test (Why?)


Experts waarschuwen voor kunstnagels: van jeuk tot brandwonden - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...