Rechercher dans ce blog

Thursday, June 8, 2023

Onderzoekers vinden speciale eigenschap bij 100-jarigen | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld

Onderzoekers van de Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research aan de universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt dat mensen boven de 100 unieke virussen in hun darmen hebben, die de kans groter maken dat ze 100 kaarsjes mogen uitblazen.

In de studie keken de onderzoekers naar speciale virussen en bacteriën in de darmen van 176 Japanse 100-jarigen.

‘We vonden grote biologische diversiteit in zowel de bacteriën als de bacteriële virussen van de 100-jarigen. Een grote microbiële diversiteit hangt samen met een gezond darmmicrobioom, en we denken dat mensen die dat hebben beter beschermd zijn tegen ouderdomsgerelateerde ziekten,’ zegt medeauteur Joachim Johansen.

De virussen in de darmen van de 176 100-jarigen bevatten extra genen die de omzetting van bepaalde moleculen in de darmen van ouderen zouden kunnen bevorderen.

De virussen infecteren en beïnvloeden bacteriën meestal op zo’n manier, dat die ontstekingen beter kunnen tegengaan.

Een grote diversiteit in de darmen beschermt ons dus beter tegen infecties, wat een gunstig effect heeft op de darmflora en daarmee onze gezondheid.

De onderzoekers hopen dat dit nieuwe inzicht helpt om op termijn ook de levensverwachting van andere mensen te verhogen.

Het is onmogelijk om de genetische aanleg van de darmen de veranderen, maar volgens de leider van het onderzoek, Simon Rasmussen, kan de nieuwe kennis over de balans tussen virussen en bacteriën mogelijk gebruikt worden om de niet-erfelijke samenstelling in de darmen aan te passen.

‘Als we bacteriën en virussen met een positief effect op de darmflora ontdekken, moeten we eerst kijken of iedereen die heeft, of alleen sommige mensen. Het zou heel gunstig kunnen zijn als we de bacteriën en virussen ook aan mensen kunnen geven die ze nog niet hebben,’ zegt Simon Rasmussen.

Adblock test (Why?)


Onderzoekers vinden speciale eigenschap bij 100-jarigen | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...