Rechercher dans ce blog

Tuesday, June 20, 2023

Sneller aan de bel trekken met klachten van hartfalen: Levensverwachting slechter dan meeste vormen van kanker - wnl.tv

Als je in korte tijd een stuk kortademiger bent geworden, sneller moe of aangekomen bent, gaan de alarmbellen misschien niet meteen af. Dat terwijl het symptomen kunnen zijn van hartfalen. Hartspecialisten merken dat mensen te laat aankloppen, terwijl het een ernstige aandoening is. Dat zegt hoogleraar cardiologie Jolien Roos-Hesselink. 

“Ik hoorde laatst iemand die zei klachten te hebben van kortademigheid. Toen hadden ze allemaal onderzoeken gedaan en zeiden ze: ‘gelukkig is het geen kanker, het is maar je hart.’ Maar dat is echt heel verkeerd”, vertelt Roos-Hesselink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze zegt dat de levensverwachting met hartfalen eigenlijk minder is dan de meeste vormen van kanker.

Deltaplan Hartfalen

Met het Deltaplan Hartfalen wil ze bereiken dat het publiek en de politiek bekend raken met het probleem van hartfalen, zodat mensen eerder aan de bel trekken. “En zodat we het eerder kunnen opsporen en misschien zelfs voorkomen.”

Volgens Roos-Hesselink liggen de ziekenhuisbedden vol met mensen met hartfalen. Ze verwacht dat er in de komende jaren een toename kan zijn van wel 20 tot 30 procent. “Het is echt een groot probleem.”

Lees meer:

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vreest toename medicijntekorten

Door: Manon Immerzeel

Adblock test (Why?)


Sneller aan de bel trekken met klachten van hartfalen: ‘Levensverwachting slechter dan meeste vormen van kanker’ - wnl.tv
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...