Rechercher dans ce blog

Monday, June 12, 2023

Vet in de spieren kan de hersenen beschadigen: Dit kun je eraan doen | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld

De onderzoekers bestudeerden vet in het dijbeen, omdat dat grote spieren bevat, waar afzettingen gemakkelijk te zien zijn op een röntgenscan.

Over een periode van vijf jaar maten ze met CT-scans het spiervet bij 1634 volwassenen tussen de 69 en 79 jaar. Na vijf jaar hadden mensen bij wie de vetophopingen in de tussentijd waren toegenomen, een verhoogd risico op ontstekingen en uiteindelijk verminderde cognitieve vaardigheden.

Spiervet vereist actie en aandacht

Het is dan ook belangrijk dat ouderen proactief hun spiervet binnen de perken houden.

Dit kun je doen door gezond en vetarm te eten, terwijl je dagelijks je hartslag even laat pieken met bijvoorbeeld een rondje joggen.

Verder is het een goed idee om je conditietraining aan te vullen met krachttraining.

Even naar de sportschool verbetert het glucosemetabolisme, vooral bij vrouwen na de overgang, en verlaagt de kans op spiervet.

Volgens de hoofdauteur van het onderzoek moet je je bovendien bewust zijn van andere factoren die je cognitieve toestand kunnen aantasten.

‘Als je vet in je spieren hebt, betekent dit dat je extra voorzichtig moet zijn met andere risicofactoren voor dementie, zoals roken, obesitas en hoge bloeddruk,’ zegt Caterina Rosano, hoogleraar epidemiologie aan de School of Public Health van de Universiteit van Pittsburgh.

Adblock test (Why?)


Vet in de spieren kan de hersenen beschadigen: Dit kun je eraan doen | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...