Rechercher dans ce blog

Monday, July 31, 2023

Condooms zijn 'uit' onder studenten, dus artsen zien extreem veel gonorroe. Toch is er ook goed nieuws - Dagblad van het Noorden

Terwijl de schurftgolf onder studenten in Groningen langzaam afneemt, wint een andere vervelende aandoening aan terrein. Studentenartsen zien ,,extreem veel” gonorroe.

En dat was alweer nummer vier. Huisarts Maarten Goedhart en zijn collega’s van Studentarts in de stad Groningen zien dagelijks ,,opmerkelijk hoge” aantallen patiënten met gonorroe, een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Landelijke cijfers laten zien dat gonorroe sinds vorig jaar aan een opmars bezig is. In de Groningse studentengemeenschap lijkt de soa nog eens extra hard rond te gaan. ,,Exacte cijfers heb ik niet, maar het valt erg op”, zegt de studentenarts. ,,Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn collega’s.”

Infecties

De Neisseria gonorrhoeae -bacterie leidt tot infecties van geslachtsdelen. Een veel voorkomende klacht is een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen. Blijft een gonorroe-infectie te lang onbehandeld dan kan dit bij mannen leiden tot ontsteking van bijballen en prostaat en bij vrouwen tot ontsteking van bekken of baarmoeder en verminderde vruchtbaarheid. Gonorroe wordt behandeld met antibiotica.

Goedhart merkt dat voorbehoedsmiddelen minder populair worden onder studenten: ,,Condooms zijn uit, met de opkomst van soa’s als gevolg.” Zijn huisartsenpraktijk begint een campagne om studenten te wijzen op de gevaren van soa’s en waarom condooms cruciaal zijn als bescherming. ,,Gezien de budgetten van studenten is de condoom gewoon het beste voorbehoedsmiddel.”

Als onderdeel van de campagne deelt de Studentarts de komende tijd 4000 condooms uit onder de doelgroep.

Campagne

Gonorroe is na schurft de tweede vervelende aandoening die dit jaar sterk opkomt onder de Groningse studentenpopulatie. Goedhart opende begin dit jaar zelfs een speciaal schurftspreekuur om de vele studenten met schurftklachten te kunnen zien. Om studenten te informeren over wat ze wel en niet moeten doen tegen de schurftmijt begon Goedhart samen met studentenverenigingen in de stad de campagne Fuck Schurft. Zijn indruk is dat schurft de afgelopen maanden iets aan het afnemen is onder de doelgroep. ,,Het is wel zeer de vraag of dit zo blijft, als de studenten elkaar na de vakantie weer op allerlei manier gaan ontmoeten”, zegt de huisarts.

Adblock test (Why?)


Condooms zijn 'uit' onder studenten, dus artsen zien extreem veel gonorroe. Toch is er ook goed nieuws - Dagblad van het Noorden
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...