Rechercher dans ce blog

Tuesday, July 18, 2023

Wandelaars zien er jonger uit en wat we verder weten dankzij de Vierdaagse - RTL Boulevard

Vandaag staan meer dan 45.000 deelnemers aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. De langeafstandslopers zijn zelfs al begonnen. En van die duizenden lopers doen er tientallen ook mee aan het jaarlijkse onderzoek van Radboudumc.

Het onderzoek begon 15 jaar geleden, na de editie van 2006. "Toen is de Vierdaagse misgegaan. Een aantal mensen overleed, tientallen mensen kwamen in het ziekenhuis terecht en honderden mensen werden onwel", vertelt onderzoeker en hoogleraar fysiologie Maria Hopman aan RTL Nieuws.

De Vierdaagse vond toen plaats tijdens een hittegolf, met temperaturen tot wel 34 graden in de schaduw. En lang niet overal op de route is schaduw te vinden. De Vierdaagse werd toen als eerste editie in de geschiedenis na één dag afgelast.

Hopman heeft zich toen verdiept in de risico's van wandelen, maar kwam al gauw tot de conclusie dat de literatuur zich vooral richtte op de militaire hoek. "Toen heb ik voorgesteld om ook onderzoek te gaan doen. En nu zijn we 15 jaar verder."

Geen oververhitting, wél uitdroging

Na zoveel jaar kom je behoorlijk wat te weten over de effecten van vier dagen lang intensief wandelen, weet Hopman. Een van de opvallende resultaten is dat oververhitting bij de Vierdaagse eigenlijk niet voorkomt. "De lichaamstemperatuur loopt wel op, maar is beperkt tot 1 graad", zegt Hopman.

"We zien wel dat één op de vijf wandelaars op de finish uitdrogingsverschijnselen heeft." En dat is volgens de hoogleraar een 'veel groter probleem' dan oververhitting.

Ook is de eerste wandeldag fysiek het zwaarst voor de lopers. Hopman geeft twee verklaringen. "Enerzijds is de eerste dag voor veel mensen spannend. Er is veel stress, van gaat het lukken?" Mensen slapen minder goed en moeten toch vroeg op om aan de start te staan. "Daarnaast past het lichaam zich heel snel aan", vertelt de hoogleraar. Daardoor reageert het lichaam in de dagen erna minder hevig op de inspanning.

Wat bijzondere resultaten:

  • Extra groente eten verlaagt de bloeddruk van wandelaars met een verhoogde bloeddruk.
  • Bij de 100ste editie van de Vierdaagse in 2016 werd van de 100 oudste deelnemers de leeftijd ingeschat door een panel. Wat bleek? Wandelaars van rond de 80 jaar werden 8,2 jaar jonger ingeschat. Zij zagen er dus jonger uit dan niet-wandelaars.
  • Insecteneiwitten (in poedervorm) in de drie maanden voor de Vierdaagse zorgen voor meer spiermassa tijdens de wandeldagen. Vrees dus niet voor een madenburgertje.

Voor het volledige overzicht van alle onderzoeksresultaten kun je terecht op de website van het Vierdaagse-onderzoek.

Bron: Radboudumc

Thermopil en huidsensoren

Deelnemers melden zich ieder jaar zelf aan. Vaak staat er bijvoorbeeld een oproep in de nieuwsbrief van de Vierdaagse. "Er is altijd wel een groep van ongeveer 100 deelnemers die aan het onderzoek meedoen", zegt Hopman. Het benodigde aantal deelnemers is dus binnen de kortste keren gevonden. En de metingen beginnen al voor de Vierdaagse. Soms zelfs drie maanden eerder, zoals bij het onderzoek naar spiermassa door insecteneiwitten.

Hoe de onderzoeken worden uitgevoerd verschilt per onderwerp. Bij onderzoek naar lichaamstemperatuur wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een zogenoemde thermopil. "Die zit in het maag-darmsysteem en meet continu de lichaamstemperatuur", vertelt Hopman. En dat is qua grootte een behoorlijke pil om door te slikken. Verslaggever Eelco Hiltermann testte zo'n thermopil bij de Olympische Spelen in Tokio twee jaar geleden.

Daarnaast wordt de huidtemperatuur getest met sensoren op de huid, nemen onderzoekers bloed af bij deelnemers en wordt urine getest.

Zwart of wit?

Wat er wordt onderzocht, wordt tijdens een brainstorm door de onderzoekers bedacht. Dat begon met de vraag: wat zijn de risico's van wandelen? "Je kon eigenlijk drie dingen bedenken: uitdrogen, oververhitting of hartproblemen", zegt Hopman. In de jaren daarna konden wandelaars ook onderwerpen aandragen. Zo kwamen lopers zelf met het idee om te onderzoeken waarom wandelaars huiduitslag op de kuiten krijgen bij warm weer.

Dit jaar gaan de onderzoekers ter viering van 15 jaar onderzoek 'terug naar de roots'. Wat uitdroging betreft wordt dit jaar onderzocht of mensen die plaspillen gebruiken meer uitdrogingsverschijnselen hebben dan mensen die zulke pillen niet gebruiken. Dat zou er namelijk op kunnen wijzen dat ze tijdens de Vierdaagse beter kunnen minderen wat plaspillen betreft.

Qua hartproblemen wordt dit jaar gekeken naar de mensen bij wie troponine in de bloedbaan terechtkomt. Dat is een eiwit dat in ieder hart voorkomt en bij schade aan het hart naar de bloedvaten lekt. Zo'n lekkage wijst op hartproblemen en bleek een paar jaar geleden voor te komen bij deelnemers van de Vierdaagse. De onderzoekers hopen dit jaar meer te weten te komen over de gevolgen op lange termijn, bijvoorbeeld of troponine bij de Vierdaagse kan voorspellen of iemand later hartproblemen krijgt.

Het laatste onderzoek is gericht op oververhitting en zou zomaar een eindeloze discussie kunnen ophelderen. 100 deelnemers gaan namelijk afwisselend in witte en zwarte kleding lopen om te achterhalen wat nu verkoelender werkt. "Je hoort iedereen erover discussiëren, maar het wordt nog wel een verrassing. Misschien maakt het wel geen verschil", stelt Hopman. "Maar ik ben niet overtuigd van de witte shirts."

Wat te doen als je meedoet

Voor de fanatiekelingen die de Vierdaagse dit jaar of in de toekomst lopen, heeft Hopman nog wat tips. De belangrijkste: genoeg drinken. Een op de vijf mensen die de Vierdaagse lopen drinkt te weinig. Dat komt neer op 8000 tot 10.000 mensen. "Zorg dat je een flesje water meeneemt en dat regelmatig vult."

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te plassen. Is je urine te donker? Dan duidt dat echt op uitdroging.

Als laatste is het belangrijk om goed te eten, ook 's avonds. "Gebruik de Vierdaagse niet om af te vallen. Je moet goed voor je lichaam zorgen die week."

Adblock test (Why?)


Wandelaars zien er jonger uit en wat we verder weten dankzij de Vierdaagse - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...