Rechercher dans ce blog

Wednesday, August 2, 2023

Borst verwijderd na kanker, maar nieuwe reconstructie niet vergoed - RTL Boulevard

In januari 2020 kreeg Geranne te horen dat ze borstkanker had. Ze werd meteen behandeld in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, dat gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van borstkanker.

"Ik kreeg chemokuren, immunotherapie, hormoontherapie en mijn rechterborst werd geamputeerd", vertelt Geranne aan RTL Nieuws. Ze wist meteen dat ze een borstreconstructie wilde. "Ik wilde me weer mezelf voelen en niet iedere dag met mijn ziekte geconfronteerd worden. Ook in een intieme setting voelde ik me niet compleet zonder borst", legt ze uit.

Haar voorkeur ging uit naar een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, maar vanwege corona liepen de wachttijden op tot wel twee jaar. Zo lang wilde Geranne niet wachten en daarom koos ze in overleg met haar arts voor een prothese.

Hoewel ze in eerste instantie blij was met de reconstructie, ontstonden er in de loop van de tijd problemen. Het begon met een deuk in haar gereconstrueerde borst. Die kon de chirurg verhelpen, maar na het bekijken van foto's van Geranne's borstreconstructie wees de verzekeraar haar aanvraag af.

"Ik kreeg een koele brief met de boodschap dat de deuk niet diep genoeg was. Ik vraag me dan af wie er dan naar mijn borst zit te kijken. Waarom laten ze me niet gewoon langskomen, denk ik dan."

Wantrouwen 

Geranne is niet de enige borstkankerpatiënt die te horen kreeg dat ze niet meer geopereerd mag worden. Een borstreconstructie wordt sinds begin dit jaar standaard vergoed, maar aanvragen voor vervolgoperaties en na-correcties worden nog vaak afgewezen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) laat vandaag aan de NOS weten dat ze veel wantrouwen zien bij verzekeraars als het om borstoperaties gaat.

Ook in het Alexander Monro Ziekenhuis hebben ze er dagelijks mee te maken, zegt bestuurder en voormalig oncologisch chirurg Marjolein de Jong. "Patiënten worden op een respectloze manier bejegend. Op basis van een computerbeeld wordt bepaald of een verminking ernstig of lelijk genoeg is. Het is gewoon gênant dat iemand dat op basis van een foto bepaalt."

Aanvullende operatie 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de brancheorganisaties voor zorgverzekeraars, laat in een reactie weten open te staan voor een gesprek met de NVPC. "We nemen de signalen van de NVPC over mogelijke ongelijkheid van behandeling serieus en gaan met de NVPC in gesprek over het huidige proces en hoe dat is te verbeteren."

ZN benadrukt dat een borstreconstructie (primair of secundair uitgevoerd) standaard vergoed wordt, maar dat is volgens plastisch chirurg Marjolein de Lange van het Alexander Monro Ziekenhuis niet altijd voldoende. "Na verloop van tijd gaan de borsten settelen en komen de wonden tot rust. Soms is er dan nog een aanvullende operatie nodig", legt ze uit.

Voor Geranne bleef het niet bij een deuk in haar gereconstrueerde borst, ze heeft ook veel pijn door haar prothese. "Ik heb vergroeiingen in mijn borst. De prothese zit onder de borstspier, waardoor er continu spanning op staat. Daardoor kan ik mijn arm minder goed bewegen en word ik beperkt bij het doen van huishoudelijke taken. Ik was een fanatieke golfer, maar dat gaat nu ook niet meer."

Frustrerend

Op advies van haar chirurg diende Geranne opnieuw een verzoek in bij haar verzekeraar voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, maar ze kreeg opnieuw te horen dat het niet mocht. "Dat is ontzettend frustrerend. Ik wil me na mijn ziekte weer goed voelen en door met mijn leven, maar dat kan nu niet. Het komt er eigenlijk op neer dat ik nog maar een keer borstkanker moet krijgen voor ik in aanmerking kom."

De Jong zegt dat per verzekeraar verschilt of een vervolgoperatie wordt toegekend of niet. Ze pleit ervoor om aan de arts en patiënt over te laten of een nieuwe operatie nodig is. "Ik begrijp dat verzekeraars een onderscheid willen maken tussen zuiver esthetische operaties zonder borstkanker (mogelijk wel met medische indicatie) en reconstructies bij borstkanker. In het laatste geval is de huidige werkwijze te complex en bewerkelijk. Het zou beter zijn als aan de arts en patiënt wordt overgelaten of een operatie nodig is."

Dat vrouwen daar misbruik van zouden kunnen maken, bijvoorbeeld omdat ze grotere borsten willen, is volgens De Jong onzin. "Deze patiënten zijn blij dat ze nog leven. En daarbij draagt een goede reconstructie voor veel vrouwen bij aan de kwaliteit van leven. Geen enkele vrouw kiest na zo'n intens traject voor de lol voor extra operaties."

Vertrouwen in patiënt 

Ook Geranne hoopt dat zorgverzekeraars hun protocollen gaan wijzigen. "Ik hoop dat ze borstkankerpatiënten serieuzer gaan nemen en vertrouwen hebben in plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in reconstructies. Die weten er meer van dan iemand die vanaf een kantoor naar een foto zit te kijken."

Adblock test (Why?)


Borst verwijderd na kanker, maar nieuwe reconstructie niet vergoed - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...