Rechercher dans ce blog

Thursday, August 10, 2023

GGD: niet genoeg vaccins tegen hondsdolheid - NRC

Infectieziekten Rabiës, of hondsdolheid, is een dodelijke infectieziekte. De vaccins die nog over zijn, worden gereserveerd voor reizigers die de ziekte mogelijk hebben opgelopen.
Zoogdieren zoals honden en vleermuizen kunnen rabiës overbrengen op mensen.
Zoogdieren zoals honden en vleermuizen kunnen rabiës overbrengen op mensen. Foto Idrees Mohammed/EPA

De GGD heeft vanwege leveringsproblemen niet genoeg vaccins tegen rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Dat meldt de GGD woensdag. Een van de producenten kan mogelijk pas in januari volgend jaar nieuwe vaccins leveren. De andere producent kan de grotere vraag die hierdoor ontstaat niet opvangen.

„Het vaccin dat nog beschikbaar is wordt gereserveerd voor reizigers die tijdens hun reis een incident hebben gehad en een nabehandeling moeten krijgen of afmaken”, schrijft de GGD. Normaal kunnen mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met dieren die mogelijk rabiës hebben, een vaccinatie krijgen.

Volgens de gezondheidsdientst kunnen reizigers, gevaccineerd of niet, zelf veel doen om besmetting met de ziekte te voorkomen. Bijvoorbeeld door „alle contact met dieren te vermijden” en door „geen dode dieren aan te raken.” Hondsdolheid is „een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus”, schrijft het RIVM. Besmette dieren kunnen de ziekte via een „beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier” overgedragen op mensen.

Adblock test (Why?)


GGD: niet genoeg vaccins tegen hondsdolheid - NRC
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...