Rechercher dans ce blog

Sunday, August 27, 2023

Het aantal soa's neemt toe: zo bescherm je jezelf het beste - NU.nl

Het aantal jongeren met een soa neemt toe. Hoe komt dat? En hoe bescherm je jezelf het beste? NU.nl zet op een rijtje welke soa's er ook alweer zijn en waar je op moet letten.

In het kort

  • Het aantal jongeren met een soa stijgt door verminderd condoomgebruik en gebrek aan kennis.
  • Condooms beschermen tegen de meeste soa's, ook bij orale seks (net als het beflapje).
  • Voorlichting en meer geld voor campagnes zijn belangrijk om soa's te voorkomen.

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening en krijg je door onveilige seks. In 2022 waren er meer jongeren met een soa. RIVM-arts Riva Joosten vertelde eerder aan NU.nl dat condoomgebruik onder jongeren al jaren laag is.

Daar kijkt Linda Hauer niet van op. Hauer is consulent seksuele gezondheid en eigenaar van het seksualiteitsbureau. "Ik sta al vijftien jaar voor de klas om voorlichting te geven. In die tijd heb ik veel zien veranderen."

"Toen ik begon waren mensen meer ontspannen over het onderwerp en werd er makkelijker over gepraat. Tegenwoordig is dat anders", ziet Hauer.

"Naar buiten toe lijkt het alsof we heel open zijn, omdat er meer over wordt gezegd en geschreven. Maar jongeren weten helemaal niet wat ze met deze informatie aan moeten."

Het kan moeilijk zijn om naar een condoom te vragen

Als je van huis niet meekrijgt hoe om te gaan met emoties, intimiteit en seksualiteit, kan het zijn dat je daar in je volwassen leven moeilijker mee om kunt gaan.

Vind je het lastig hierover te praten, dan zou dat volgens Hauer kunnen verklaren waarom het moeilijk is naar een condoom te vragen. En dat terwijl het condoom het bekendste voorbehoedsmiddel is dat beschermt tegen een soa.

Minder bekend, maar ook veilig: het vrouwencondoom. Die is online te bestellen en simpel in gebruik. Hier lees je hoe. Beide condooms beschermen tegen de meeste soa's bij seks met penetratie.

Ook bij orale seks moet je opletten

Maar ook bij orale seks moet je opletten. "Het merendeel van de mensen doet dat onbeschermd", zegt SOA aids Nederland. Terwijl ook via orale seks soa's kunnen worden overgedragen. Het gebruik van een condoom of beflapje beschermt hiertegen.

Bij klachten die lijken op een soa is het verstandig om meteen te testen. Heb je geen klachten, maar wel onbeschermde seks gehad, is het beter om twee weken te wachten voordat je een test doet.

De drie meest voorkomende soa's zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Dit zijn de symptomen per aandoening

Clamydia kun je oplopen door onveilige seks. Hierbij kun je pijn of een branderig gevoel ervaren bij het plassen. Vrouwen kunnen meer afscheiding opmerken, en mannen pus of slijm uit de plasbuis. Verder kunnen vrouwen last krijgen van pijn of bloedverlies bij seksueel contact. Mannen kunnen pijn hebben aan de balzak.

Gonorroe kan ontstaan na contact tussen penis en anus of vagina en penis, maar ook via je handen, orale seks of seksspeeltjes. Worden vrouwen niet op tijd behandeld, dan kunnen ernstigere klachten ontstaan. De symptomen zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, meer of abnormale afscheiding en tussentijds bloedverlies. Mannen kunnen last krijgen van een ontsteking aan de bijballen of de prostaat.

Ben je besmet met de syfilisbacterie, dan ontstaat er meestal een zweer op de plek van besmetting. Dat kan je vagina, penis, mond of anus zijn. Pijp of bef daarom niemand met syfilis om besmetting te voorkomen. Het kan lijken alsof je spontaan geneest, maar de ziekte zal altijd weer terugkomen.

Dat is om te voorkomen dat een soa nog niet zichtbaar is op een test. Bij de huisarts of de soapoli hoef je niet met de billen bloot, maar krijg je potjes en wattenstaafjes mee naar de wc.

Mocht het toch mis zijn gegaan en heb je een soa, dan is die eerste instantie goed te behandelen met antibiotica. Maar hoe vaker een bepaalde soa voorkomt, hoe groter de kans dat de antibiotica niet aanslaat.

Meer voorlichting is belangrijk

Zo vertelde Joosten dat het aantal gevallen van gonorroe het afgelopen jaar sterk is toegenomen. "En als de antibiotica niet aanslaat, sta je met je rug tegen de muur."

Hauer benadrukt het belang van meer voorlichting. "Dat begint bij de ouders, maar ook scholen spelen een rol. Net als de overheid, door meer geld vrij te maken voor voorlichtingscampagnes."

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Adblock test (Why?)


Het aantal soa's neemt toe: zo bescherm je jezelf het beste - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...