Rechercher dans ce blog

Friday, August 11, 2023

Huisarts: 'Gebruik condooms is bij jongeren uit de mode, vooral uit gemakzucht' - NRC

Gonorroe-infecties Het aantal jongeren met gonorroe neemt toe, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat leidt tot zorgen, want een besmetting kan ernstige gevolgen hebben.

Onder jongeren stijgt het aantal gonorroediagnoses van alle soa’s het hardst.
Onder jongeren stijgt het aantal gonorroediagnoses van alle soa’s het hardst. Foto Robin Utrecht/ANP

1 Wat is er aan de hand?

Het RIVM houdt de cijfers bij van het aantal jongeren dat een test op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) doet bij de GGD. Daaruit blijkt dat het aantal gonorroediagnoses van alle soa’s het hardst stijgt, zo vertelt infectiearts Rosa Joosten van het RIVM.

Het eerste halfjaar van 2023 telde 6.655 gonorroe-diagnoses, in heel 2022 waren dat er 10.600. Ook het vindpercentage van gonorroe ging omhoog. Van alle soa-tests bij vrouwen onder de 25 jaar werd de geslachtsziekte bij een op 20 vrouwen vastgesteld: drie keer zoveel als in 2021. Ook bij heteromannen verdubbelde het aantal diagnoses.

Joosten maakt zich zorgen. Een besmetting kan ernstige gevolgen hebben, zo kunnen vrouwen infecties krijgen in hun baarmoeder of eierstokken en kunnen ze moeilijker zwanger raken. „Het niet behandelen van gonorroe kan echt effect hebben op je latere leven.”

2 Hoe is de opmars van gonorroe te verklaren?

Zoals wel vaker, is het een samenloop van omstandigheden. Volgens Anne Visser, een praktijkhoudend huisarts in Groningen die voornamelijk studenten als patiënt heeft, merken jongeren het niet altijd als ze gonorroe hebben. Bij mannen geeft het soms een branderig gevoel bij het plassen, maar vooral vrouwen kunnen er niks van merken. „Daarnaast hoor ik van mijn patiënten dat er steeds minder condooms worden gebruikt. Dat is uit de mode, vooral uit gemakzucht. Als er dan tijdens bijvoorbeeld introductieweken veel wisselende contacten zijn, dan springt het zo over.”

De 21-jarige Olivia de Gans, van de organisatie van de Utrechtse introductieweek UIT, ziet in haar omgeving dat veel studenten de gevolgen niet als gevaarlijk inschatten. „Veel studenten vinden seks met een condoom niet lekker, en doen om de zoveel tijd een soa-test. En als ze het dan hebben, dan doen ze een antibioticakuurtje. Er wordt luchtig over gedaan.”

Een soa-test bij een huisarts kost geld, vaak ongeveer 60 euro, maar is bij de GGD voor jongeren gratis. Jongeren kunnen online een afspraak maken. Maar in Amsterdam wordt de helft van de afspraakverzoeken afgewezen omdat er geen plek is, zegt Elske Hoornenborg, hoofd van het centrum seksuele gezondheid bij de GGD Amsterdam. „We verwijzen die jongeren dan door naar de huisarts. Maar dat kost dus geld, en we voelen aan dat zo’n advies niet altijd wordt opgevolgd.”

Lees meer over apenpokken: Wisselende contacten levert grootste risico op

3 Wat is er aan te doen?

Een combinatie van preventie en testen. Meer subsidie naar de GGD zou de testcapaciteit kunnen vergroten, waardoor voor iedereen die dat wil er een gratis soa-test mogelijk is. Elske Hoornenborg van de GGD Amsterdam schat dat in de hoofdstad de capaciteit substantieel zou moeten worden uitgebreid. De Groningse praktijkhouder Anne Visser wil dat er actie wordt ondernomen, en dat er werk van wordt gemaakt om jonge mensen meer aan te zetten tot condoomgebruik. „Dat is de meest effectieve manier.”

Op festivals en tijdens de introductieweken worden deze weken 40.000 condooms uitgedeeld om de aandacht te vergroten. Ook praktijkhouder Visser deelt voorbehoedsmiddelen uit met daarop: „Fuck soa.”

Want, zegt Rosa Joosten van het RIVM, nu het eenmaal rondgaat bij jonge mensen die weinig condooms gebruiken, kan een omslag alleen plaatsvinden door gedragsverandering.

Joosten: „Het gaat nu hard, en als er niks verandert, gaat het steeds harder omdat meer mensen besmet zijn. Dat blijft dan oplopen, totdat de groep jonge mensen weer meer condooms gaat gebruiken. We hebben een kentering nodig.”

Adblock test (Why?)


Huisarts: 'Gebruik condooms is bij jongeren uit de mode, vooral uit gemakzucht' - NRC
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...