Rechercher dans ce blog

Saturday, August 5, 2023

Tijgermug weer opgedoken in Almere - 1Almere

De Aziatische tijgermug is dit jaar twee keer aangetroffen in Almere. Op 4 en 17 juli is de mug gevonden bij Gebr. Kraan, een bandenbedrijf voor vrachtauto’s op industrieterrein de Vaart in Buiten. Dit is het vijfde jaar dat bij dit bedrijf tijgermuggen zijn gesignaleerd. Dit jaar is de mug tot nu toe in totaal in twaalf Nederlandse gemeente gezien.

De Aziatische tijgermug is een exotische mug en kan gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals zikakoorts, knokkelkoorts ook wel dengue genoemd of chikungunya. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert te voorkomen dat de mug zich vestigt in ons land. Oorspronkelijk komt de mug uit Zuidoost-Azië. De tijgermug is in 2005 voor het eerst in Nederland gezien, en is dit jaar aangetroffen in 12 gemeenten.

Meeliften
Vooral bij het importeren van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes, lift de mug mee. De mug is momenteel ook aanwezig in populaire vakantiegebieden zoals Italië, de Middellandse zeekust van Spanje, Noord- en Zuid-Frankrijk en Zuid-Duitsland. Vanaf daar kunnen ze ook meeliften met vrachtwagens, auto’s of caravans en zich ook op deze manier verspreiden.

De eitjes van de tijgermug kunnen goed overleven tijdens het transport, ook tijdens droge of koude periodes. Als ze daarna weer in contact komen met water, komen ze alsnog uit.

Bestrijden
De NVWA probeert al sinds de eerste keer dat de mug in 2005 gevonden is, te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland vestigt. De organisatie roept mensen op om contact met hen op te nemen bij het zien van een tijgermug. De NVWA onderzoekt dan onder andere het gebied op de aanwezigheid van de muggen en plaatst muggenvallen met lokstoffen.

Bij bedrijven waar de mug regelmatig wordt gevonden, zoals bij Gebr. Kraan, heeft de NVWA al standaard vallen staan. Ook hebben dit soort bedrijven voorschriften gekregen, waar ze aan moeten voldoen. Zo moeten de banden onder ander droog geïmporteerd en opgeslagen worden. De eitjes van de muggen hebben namelijk water nodig om zich tot muggen te ontwikkelen. Maar de tijgermug blijft toch nog steeds in Nederland komen.

Adblock test (Why?)


Tijgermug weer opgedoken in Almere - 1Almere
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...