Rechercher dans ce blog

Friday, August 25, 2023

Wordt de coronaprik aangepast en wie krijgt een oproep? Zeven vragen over nieuwe prikronde - RTL Boulevard

1. Hoeveel besmettingen zijn er?

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken weer toegenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar deze stijging is geen reden tot paniek, liet de organisatie weten. De nieuwe variant is mild.

Het RIVM baseert de stijging van het aantal besmettingen op het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Die is in de tweede week van augustus sterk gestegen vergeleken met de week ervoor - een stijging van 58 procent. Afgelopen week daalde dat gemiddelde weer, met 22 procent.

In het ziekenhuis zijn tot nu toe nog maar weinig mensen met corona opgenomen. In de afgelopen week werden in totaal 50 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, vergeleken met 42 mensen in de week ervoor.

2. Is die vaccinatieronde nodig?

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde in juli een nieuwe prikronde aan voor aan het begin van de herfst. Dit was op advies van de Gezondheidsraad. Er is inmiddels gestart met de voorbereidingen. In september zal de minister een besluit nemen over alle details.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om door te gaan met het boosterprogramma in het najaar voor risicogroepen. Dat begrijpt viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit. "We kennen het coronavirus pas sinds 2020, dat is niet lang. Daarom weten we nog niet goed hoe de immuniteit tegen het virus verloopt en hoe de bescherming van de vaccins zich in de toekomst zal houden."

Het is volgens Pijlman moeilijk in te schatten wat het virus dit najaar gaat doen. "Daarom is het niet onverstandig mensen op te roepen. Ouderen en kwetsbaren kunnen elk jaar een griepprik halen. Griep eist elk jaar veel slachtoffers onder ouderen, dat heeft corona ook gedaan."

3. Wat weten we over de nieuwste coronavariant?

De nieuwe covidvariant EG.5 die nu rondwaart wordt ook wel Eris genoemd. Het gaat nu vooral rond in landen als Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in de Verenigde Staten is het de meeste dominante virusvariant. In steeds meer landen neemt het de overhand. De WHO stelt dat Eris waarschijnlijk een golf van besmettingen zal veroorzaken.

"EG.5 is een XBB, dat is een subvariant van Omikron. Er gaan vele XBB-varianten rond", zegt Wychgel. "Deze variant is inmiddels ook in Nederland gezien in het rioolwater." Er zijn volgens hem vooralsnog geen aanwijzingen dat Eris ziekmakender is dan eerdere varianten.

4. Wie krijgen een uitnodiging voor een prik?

Als de minister het besluit heeft genomen, worden vanaf de tweede helft van september zo'n 4,8 miljoen mensen uitgenodigd, laat Harald Wychgel van het RIVM weten. Dit zal gaan om alle 60-plussers. De mensen met een kwetsbare gezondheid hebben ook recht op een prik, en kunnen zich melden bij de GGD. Voorheen kregen zij een brief van de huisarts, dat is dit jaar anders.

De 60- tot 70-plussers kunnen zelf een afspraak maken. Voor de 70-plussers staat er een uitnodigingsdatum met locatie en tijd in de brief. Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kunnen een prik halen. Zwangere vrouwen mogen zich het hele jaar laten vaccineren. De rest van de bevolking wordt niet uitgenodigd, dat is volgens de Gezondheidsraad niet nodig.

5. Wordt er bij de prikronde gebruik gemaakt van een nieuw vaccin?

"De verwachting is om te vaccineren met een nieuw vaccin dat is afgestemd op de XBB-variant", zegt Wychgel. Dat nieuwe vaccin ligt nog ter goedkeuring bij het Europese Medicijnagentschap EMA. "Die komt op korte termijn met een beoordeling."

Afhankelijk van de levering van deze vaccins, gemaakt door BioNTech/Pfizer, en de benodigde voorbereidingstijd, verwacht het RIVM dat er in oktober gestart kan worden met de vaccinaties.

Viroloog Gorben Pijlman hoopt dat er ook gekeken wordt naar de bijwerkingen van het vaccin. "De eerste vaccins hebben goed gewerkt en waren belangrijk om de pandemie de kop in te drukken, maar veel mensen hebben bijwerkingen gehad en zijn een dag flink ziek geweest. Nu de vaccinatiebereidheid lager is onder de gezonde populatie, lijkt het me verstandig vaccins te onderzoeken op basis van eiwitten, die hebben een ander bijwerkingsprofiel. Ze zijn er wel, bijvoorbeeld van Novavax, maar je moet er nu speciaal voor bellen."

6. Is de prik voor iedereen gratis?

De GGD GHOR Nederland laat weten dat de prik gratis is voor iedereen die ervoor in aanmerking komt.

Het ministerie van VWS kan nog geen antwoord geven op de vraag hoe het zit bij mensen die niet tot de doelgroep behoren, en wel een prik willen. Daarover moet de minister nog een besluit nemen en daarover wordt de Tweede Kamer begin september geïnformeerd. 

7. Is er genoeg personeel om iedereen te prikken?

GGD GHOR Nederland denkt van wel. Verschillende GGD'en zijn bezig met paraatheidsoefeningen. "Hieruit blijkt dat het werven van personeel voor de najaarscampagne voorspoedig verloopt", laat een woordvoerder van GGD GHOR Nederland weten.

De GGD'en hebben nog een aantal weken de tijd voor de voorbereiding. "Er zijn mensen nodig om te vaccineren, de administratie te doen rondom de vaccinaties en artsen die toezicht houden op het vaccinatieproces. Daarnaast werken er verkeersbegeleiders, beveiligers en mensen die de ontvangst verzorgen op de vaccinatielocatie. Maar dat loopt vooralsnog dus voorspoedig."

Adblock test (Why?)


Wordt de coronaprik aangepast en wie krijgt een oproep? Zeven vragen over nieuwe prikronde - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...