Rechercher dans ce blog

Wednesday, October 18, 2023

Aantal veebedrijven met vermoedelijk blauwtong in oktober verdubbeld naar 2.250 - NU.nl

Het aantal veebedrijven met vermoedelijk blauwtong onder de dieren is opgelopen tot meer dan 2.250. Dat is een verdubbeling ten opzichte van begin oktober.

Bij bijna 1.500 bedrijven staat de besmetting vast, bij 770 is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit een dagelijkse update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Begin oktober stond de teller nog op zo'n 1.100 bedrijven. Alleen in de provincies Limburg en Zeeland is nog geen besmetting op een bedrijf gemeld.

Blauwtong wordt verspreid door een klein vliegje, de zogenoemde knut, en treft vooral schapen. Koeien kunnen de ziekte ook krijgen, maar gaan er minder vaak aan dood.

Bij dieren die erg ziek zijn, kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen. In tegenstelling tot bij de vogelgriep hoeven de dieren die ziek worden niet geruimd te worden.

De eerste meldingen van besmettingen met blauwtong dit jaar kwamen in september uit de gemeenten Wijdemeren in Noord-Holland en Stichtse Vecht in Utrecht. De meldingen van verdachte en positieve locaties komen vooral uit het midden van Nederland, Noord-Holland en Friesland.

Adblock test (Why?)


Aantal veebedrijven met vermoedelijk blauwtong in oktober verdubbeld naar 2.250 - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...