Rechercher dans ce blog

Monday, November 6, 2023

Als iedereen deze klachten op tijd herkent, scheelt dat 5000 beroertes per jaar - RTL Boulevard

Dat stelt het samenwerkingsverband Werkgroep Beroertepreventie, bedenker van de campagne 'Ken je ritme, controleer pols voor hart en hoofd'. 

Een gezond hart klopt regelmatig en ongeveer 70 keer per minuut. Maar bij iemand met boezemfibrilleren klopt het hart onregelmatig en vaak ook veel sneller. In Nederland weten 450.000 mensen dat ze de aandoening hebben, terwijl 80.000 er onbewust mee rondlopen.

Symptomen van boezemfibrilleren

Volgens de Hartstichting merken sommige mensen bij boezemfibrilleren vooral dat hun hartritme 'van slag' is. "Vooral de overgang van een normaal hartritme naar boezemfibrilleren is goed te merken." Soms beperken de klachten zich tot een 'onprettig' gevoel.

Klachten:

  • een onregelmatige hartslag ('fladderen') 
  • hartbonken 
  • transpireren 
  • duizeligheid 
  • vermoeidheid 
  • kortademigheid 
  • een beklemmend gevoel op de borst 

Bron: hartstichting.nl

De mensen die niet weten dat ze met boezemfibrilleren rondlopen, hebben vaak minder last van symptomen. "Het is iets wat geleidelijker ernstig wordt", licht Monique Lindhout toe. Ze is directeur van de patiëntenvereniging Hersenletsel, één van de organisaties in het samenwerkingsverband.

Geen verschijnselen

"Er is een groep mensen die echt klachten hebben", legt Lindhout uit. "Die gaan naar de huisarts omdat ze voelen dat het hart overslaat." Maar er is ook een groep mensen die niet merken dat ze het hebben. "Bijvoorbeeld omdat de klachten alleen 's nachts voorkomen, dan heb je het dus niet door. Die mensen hebben niet de verschijnselen, maar wel de kwaal."

Sommige mensen lopen ook langer rond met hartkloppingen. "Zij denken dan dat het wel over gaat", vervolgt Lindhout. "Of ze voelen het één keer en daarna niet meer, en denken daarom dat het geen probleem is."

Maar dat laatste is dus wél een probleem. Vooral bij mensen boven de 55 jaar komt de aandoening meer voor, gaat de directeur verder. "Als het niet wordt vastgesteld, kan het ook niet worden behandeld. Dat terwijl boezemfibrilleren goed te behandelen is met bijvoorbeeld bloedverdunners of een pacemaker."

Diabetes en ouderdom

Volgens Martin Hemels, cardioloog bij het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, is boezemfibrilleren op zichzelf zelfs vrij onschuldig. "Maar het is wel vaak een uiting van overbelasting van het hart", zegt Hemels. De aandoening komt veel voor bij mensen met diabetes én bij het ouder worden. 

Vooral in deze tijd is het heel belangrijk dat hier aandacht voor komt, stelt de cardioloog. "We zien dat het aantal mensen met overgewicht aan het toenemen is, zeker sinds de coronacrisis", zegt Hemels. "En als er veroudering optreedt, dan zie je dat de hartboezem gaat fibrilleren, waarbij het bloed kan gaan stollen."

Ernstige gevolgen

Die stolling in het bloed kan dus uiteindelijk een beroerte veroorzaken. Sterker nog: een kwart van de circa 40.000 beroertes die jaarlijks worden vastgesteld – ruim 10.000 gevallen – heeft nu nog als oorzaak boezemfibrilleren. Maar dat aantal kan dus zeker met de helft omlaag, stellen deskundigen van Werkgroep Beroertepreventie.

Het samenwerkingsverband heeft uitgerekend 5000 ernstige beroertes per jaar voor te kunnen zijn als mensen zelf scherp blijven op de symptomen. "Een beroerte door boezemfibrilleren is vaak ernstig en heeft daardoor ernstige gevolgen", vervolgt directeur Lindhout van Patiëntenvereniging Hersenletsel. "Maar een groot deel van de beroertes te voorkomen is als je je boezemfibrilleren herkent.”

Dat kan door regelmatig je hartslag te meten of een polscheck te doen.

Alarmsymptoom

Cardioloog Hemels beaamt dat. Vooral bij mensen op leeftijd kunnen de symptomen over het hoofd worden gezien. "Hoe ouder je bent, hoe vager de symptomen", zegt Hemels. "Als je vermoeid bent, dan 'zal het wel bij de leeftijd horen', maar die vermoeidheid kan er juist ook op duiden dat er meer aan de hand is. Dan is het goed als je jezelf kan controleren."

Daarom moeten we boezemfibrilleren vaker gaan zien als een 'alarmsymptoom', zegt Hemels. "Als mensen vermoeid zijn bijvoorbeeld en merken dat er sprake is van boezemfibrilleren, dan is dat een aanwijzing dat er iets moet gebeuren."

Polscheck

Benodigdheden: iets waarmee je de tijd kunt bijhouden, zoals een klokje of je telefoon en een rustige plek om te zitten.

Stap 1: Maak de pols vrij die je wilt voelen. Houd je hand met de handpalm naar boven en de elleboog enigszins gebogen.

Stap2: Met de andere hand plaats je je wijs- en middelvinger op de pols. Om de hartslag te vinden moet misschien heen en weer gaan met je vingers.

Stap 3: Tel je hartslag gedurende 30 seconden. Vermenigvuldig dit getal met twee en je hebt je hartslag per minuut. Voel daarbij of je hartslag onregelmatig is.

Stap 4: Is je hartslag onregelmatig en eventueel ook snel (meer dan 100 slagen per minuut bijvoorbeeld). Neem dan contact op met je huisarts.

Bron: beroertepreventie.nl

Adblock test (Why?)


Als iedereen deze klachten op tijd herkent, scheelt dat 5000 beroertes per jaar - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...