Rechercher dans ce blog

Thursday, November 23, 2023

Coronaprik beschermt tegen long covid - Trouw

De onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 590.000 volwassenen die tussen december 2020 en februari 2022 een coronabesmetting opliepen. Wie vóór de eerste infectie al een prik had gehaald, bleek 58 procent minder kans op long covid te hebben dan degenen die ongevaccineerd waren.

Het maakt daarbij uit hoeveel doses van het vaccin mensen hebben gehad. Na één dosis blijkt het risico 21 procent kleiner, na twee 59, en na drie 73. Wie met de omikronvariant is besmet, loopt volgens de onderzoekers ook minder gevaar om long covid te krijgen, dan wie andere varianten onder de leden had. Al is de vraag of dat komt door de variant zelf of door het grotere aantal inentingen dat mensen toen al achter de rug hadden.

Betrouwbaarder data

Het is niet voor het eerst dat de mogelijk beschermende werking van het vaccin voor long covid tegen het licht is gehouden. Uit eerdere studies kwam dat beschermende effect – variërend van 13 tot 52 procent – ook bovendrijven. Minpunt van die studies is dat ze waren gebaseerd op zelfrapportages van patiënten. De Zweedse onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het gezaghebbende vakblad British Medical Journal, gaan uit van betrouwbaardere data: de klinische diagnoses.

Long covid definiëren de onderzoekers als een reeks symptomen als hersenmist en vermoeidheid, die meestal zo'n drie maanden na de coronabesmetting opkomen en minstens twee maanden aanhouden. Naar schatting worstelen 200 miljoen mensen wereldwijd met long covid.

In Nederland becijferde het Maatschappelijk Impact Team (MIT) eerder dit jaar dat 90.000 Nederlanders er last van hebben. Deze schatting berust op cijfers uit het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen long covid hebben.

Lees ook:
Artsen willen sneller dan overheid en beginnen zelf onderzoek naar long covid

Ruim veertig artsen en wetenschappers gaan met particulier geld op zoek naar de oorzaak van long covid. Ze willen niet langer wachten op aangekondigde overheidssubsidies.

Adblock test (Why?)


Coronaprik beschermt tegen long covid - Trouw
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...