Rechercher dans ce blog

Thursday, November 2, 2023

In welke producten zit veel jodium? - Voeding - Runner's World

Jodium bevordert de energiestofwisseling, draagt bij aan een normale werking van je schildklier en ondersteunt de werking van je zenuwstelsel. Een belangrijk stofje dus. Welke producten moet je op je boodschappenlijstje zetten om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium te halen?

Jodium in voeding: zet deze producten op je boodschappenlijst

Volgens het RIVM zit in Nederland weinig jodium in de bodem, waardoor je dit mineraal van nature ook minder terugvindt in onze voedingsmiddelen. Groenten en fruit bevatten daarom weinig tot geen jodium. In een banaan zit bijvoorbeeld maar twee microgram jodium, terwijl je op een dag 150 microgram nodig hebt. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid geeft aan dat dit de aanbevolen referentie inname is voor volwassenen.

Toch komt jodium van nature wel in voeding voor. Bijvoorbeeld in eieren, zeevis, zuivelproducten en zeewier. Waar zit het meeste jodium in? Volgens het Voedingscentrum bevat een portie kabeljauw 292 microgram jodium. Ook een snee volkorenbrood en een glas halfvolle melk bevatten redelijk wat jodium. En in één gekookt ei zit 18 microgram jodium.

In zout zit vaak extra jodium

Omdat de hoeveelheid jodium in onze voeding laag is, wordt in Nederland ook aan andere producten extra jodium toegevoegd. Meestal in de vorm van gejodeerd zout. Wanneer je gejodeerd keukenzout gebruikt om je gerecht smaak te geven, krijg je op een makkelijke manier jodium binnen. Daarnaast helpt ook een sneetje brood als ontbijt of lunch om voldoende jodium binnen te krijgen. Bij het bakken van brood wordt vaak (maar niet altijd) bakkerszout met extra jodium gebruikt.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?

Adblock test (Why?)


In welke producten zit veel jodium? - Voeding - Runner's World
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...