Rechercher dans ce blog

Thursday, November 16, 2023

'Meer sport en minder e-bike om toename jonge diabetespatiënten halt toe te roepen' - RTV Drenthe

Maar ook de cultuur speelt een rol, zegt Huvers. "Zuidoost-Drenthe heeft het veel moeilijker in Nederland vanwege inkomen, opleidingsniveau en mogelijkheden. Mensen met een lage sociaaleconomische status hebben een twee keer zo hoog risico op diabetes type 2 vergeleken met mensen die hoger opgeleid zijn en wel over voldoende inkomen beschikken. De Drent is twee, drie, vier generaties heel arm geweest. En dat werkt dus door. Oma deed het zo, moeder deed het zo en dus doe ik het ook zo. Maar we zijn geen veenwerkers meer."

De Drentse leefstijl moet dus mee veranderen. "Vroeger had je grote kost nodig, omdat je zwaar werk deed. Tegenwoordig doen we andere dingen."

Volgens Huvers en Wessels moeten kinderen met name meer worden gestimuleerd te bewegen. Wessels: "Dat ligt bij de ouders en de omgeving van een kind. Zij moeten het leuk maken voor de kinderen. Als je daar stappen in zet, dan hebben de kinderen daar ook richting de toekomst meer aan en zullen we zien dat de toename van het aantal diabetespatiënten in deze doelgroep zal stagneren."

Huvers heeft, ten slotte, nog een duidelijk advies om gezonder te leven. "Gooi de e-bike weg. En pak een gewone fiets of een mountainbike."

Adblock test (Why?)


'Meer sport en minder e-bike om toename jonge diabetespatiënten halt toe te roepen' - RTV Drenthe
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...