Rechercher dans ce blog

Thursday, November 9, 2023

Snotterig en een vol hoofd? Vanaf dit moment ben je besmettelijk - NU.nl

Nu het kouder wordt en we meer tijd binnenshuis doorbrengen, heb je sneller een griepje of verkoudheid te pakken. Maar vanaf wanneer ben je besmettelijk voor anderen? En kun je een verkoudheid nog tegenhouden als je die voelt opkomen?

Er gaan dit seizoen weer veel luchtweginfecties rond, zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. Hoewel je het hele jaar door verkouden kunt worden of griep kunt krijgen, geldt de periode oktober tot en met maart als het griepseizoen.

"Misschien zie je om je heen steeds meer mensen snotteren of hoesten, maar van een epidemie is nog geen sprake", zegt Wychgel. In de trein naast een kuchende man of op kantoor naast een snotterende collega zitten is geen pretje, maar hoe besmettelijk zijn die mensen nou? Het hangt volgens Wychgel maar net af van welk virus je te pakken hebt.

Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, terwijl griep altijd ontstaat door het influenzavirus. Verkouden zijn is overigens niet hetzelfde als griep hebben. Je kunt verkouden zijn en geen griep hebben, en je kunt griep hebben zonder verkouden te zijn.

Als je besmet bent met het influenzavirus, kun je al iemand anders aansteken voordat je überhaupt ergens last van hebt, vertelt Ted van Essen, voormalig huisarts en voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting. "Het virus komt binnen via je neus, nestelt zich in je cellen en vermenigvuldigt zich daarna tot in de miljoenen virusdeeltjes."

Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Ook met lichte klachten is het beter om thuis te blijven

Voordat je klachten krijgt, zit het virus dus al in je neus. Vanaf dat moment ben je besmettelijk. Hoezen en niezen maakt dat erger: het virus kan zich zo sneller verspreiden. Doe je dat nog niet, is het lastig om rekening te houden met het niet-besmetten van familie, vrienden en collega's, ziet Van Essen.

Naar kantoor gaan is dus eigenlijk geen goed idee, ook al heb je alleen maar lichte klachten, zegt Wychgel. "Je kunt niet voorkomen dat je een infectie krijgt, maar wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft. Ben je echt ziek, blijf dan thuis." Van Essen vult aan: "Dat geldt des te meer als je corona blijkt te hebben. Dan kun je met een zelftest prima aantonen."

Er zijn volgens Wychgel geen algemeen geldende adviezen die kunnen voorkomen dat het virus wordt doorgegeven. "Maar we weten wel dat niezen en hoesten in de elleboog werkt, dat hebben we in de coronatijd gezien. Net als afstand houden, regelmatig je handen wassen en contact met kwetsbaren vermijden."

Waarom jij zieker kan worden dan je partner

Word je 's ochtends wakker met lichte keelpijn en wil je de verkoudheid nog gauw tegengaan, dan ben je eigenlijk al te laat. Liters gemberthee drinken of je naar de supermarkt haasten voor extra veel groente en fruit heeft geen zin. "Zodra je geïnfecteerd bent, ben je geïnfecteerd", zegt Wychgel. "Het kan wel zijn dat jij er minder ziek van wordt dan een ander, dat ligt maar net aan je weerstand."

Ben je eenmaal verkouden, dan zit er echt niets anders op dan je eraan overgeven, zegt Van Essen. "Van geen enkel middel dat zegt te werken tegen een verkoudheid is aangetoond dat het dat ook echt doet. Het beste is rustig aan doen en even niet bij opa en oma en andere kwetsbare mensen op bezoek gaan."

Adblock test (Why?)


Snotterig en een vol hoofd? Vanaf dit moment ben je besmettelijk - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...