Rechercher dans ce blog

Saturday, December 16, 2023

Gaat najaarspiek coronavirus kerst bederven? 'Blijf thuis als je klachten hebt' - RTL Boulevard

Ruim 900 mensen liggen op dit moment met het coronavirus in het ziekenhuis, van wie vijftig op de intensive care. Dat zijn vooral ouderen en patiënten met een onderliggende ziekte. Veel mensen hebben intussen weerstand opgebouwd door een eerdere besmetting of door vaccinatie, maar kwetsbaren blijven een risicogroep, zegt Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc in Nijmegen.

"En ook als je jong en gezond bent en twee keer corona hebt gehad, kun je het post-covidsyndroom krijgen", waarschuwt ze. Het blijft daarom belangrijk om de kans op besmetting te verkleinen. "Het advies is nog steeds dat je thuisblijft als je ziek bent."

Toch maar testen?

Wat dat betekent met de kerst op komst? "Mijn advies zou zijn: ga niet naar de kerstborrel of met kerst naar opa en oma als je klachten hebt, hoe vervelend dat ook is", zegt ze. "Of overweeg een coronatest om het zeker te weten."

Nu het virus opleeft, merken drogisterijen inderdaad dat de vraag naar coronazelftesten toeneemt. In twee weken tijd is de verkoop meer dan verdubbeld, zegt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Ook Kruidvat en Trekpleister zien sinds begin deze maand een stijgende lijn.

Concrete cijfers kan het CBD niet geven, maar tot en met november was de verkoop van tests stabiel en ging het om 'enkele tienduizenden per week'. Ook Albert Heijn zegt een toename te zien in de vraag naar zelftesten en ook naar hoest-, griep- en verkoudheidsartikelen. 

Meer gevallen in januari

Hoogleraar Rovers (Radboudumc) verwacht dat het aantal besmettingen de komende tijd verder zal oplopen, nu mensen bijvoorbeeld met kerst samenkomen. "De kans is groot dat er in januari meer mensen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, maar taferelen als tijdens het eerste jaar van de coronapandemie komen er echt niet."

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei gisteren dat hij zich geen zorgen maakt om de toename. "De aantallen zijn wel echt weer hoog. Maar ik maak me geen zorgen omdat de opvang adequaat is." Vaccinatie blijft volgens hem het instrument om 'een belangrijk deel van deze opnames te voorkomen'.

Vaccinatieprogramma

Iets minder dan de helft van mensen met een kwetsbare gezondheid en mensen van 60 jaar of ouder heeft intussen een prik gehaald, zegt Kuipers. "Ik zou graag willen dat dat veel hoger lag. We gaan nog een week door met het reguliere vaccinatieprogramma, tot en met volgende week vrijdag." Ook mensen onder de 60 kunnen zich laten vaccineren.

"Omdat de strenge maatregelen zijn opgeheven denken mensen misschien dat corona nu wel meevalt", zei Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deze week tegen RTL Nieuws. "Maar corona is geen verkoudheid. Je kunt nog steeds ziek worden en langdurige klachten krijgen."

Overheidsadvies

De overheid geeft op dit moment geen advies meer om specifiek besmetting met corona te voorkomen. Wel gelden er nog algemene adviezen om luchtwegvirussen zoals corona te voorkomen. Het gaat om:

  • Was vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.
  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Niet ziek, maar wel klachten? Werk thuis als dat kan en overleg met je werkgever.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd afstand tot anderen.
  • Vermijd contant met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Draag een mondneusmasker als contact toch nodig is, bijvoorbeeld bij mantelzorg.

Bron: Rijksoverheid

Adblock test (Why?)


Gaat najaarspiek coronavirus kerst bederven? 'Blijf thuis als je klachten hebt' - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...