Rechercher dans ce blog

Sunday, December 10, 2023

Nieuwe ontdekking: Ogen kunnen ernstige ziekte vroegtijdig verraden - Wetenschap in beeld

Ze maakten gebruik van Optical Coherence Tomography (OCT), een speciale scanmethode die al door optometristen wordt gebruikt. Het is een snelle, nauwkeurige methode die geen ongemak veroorzaakt.

OCT gebruikt lichtstralen om een 3D-scan van het netvlies te maken. Die kan details aan het licht brengen die belangrijk zijn om een ziekte te diagnosticeren.

De onderzoekers denken dat deze oogscan het in de toekomst stukken makkelijker, sneller en veiliger zal maken om vast te stellen of iemand een nierziekte heeft en hoe ver de aandoening gevorderd is.

Symptomen blijven uit

Nieraandoeningen zijn een groeiend probleem, omdat ze kunnen ontstaan in het kielzog van veelvoorkomende gezondheidsproblemen als diabetes, obesitas en hoge bloeddruk.

OCT-scans kunnen nierziekten vroegtijdig opsporen, wat een belangrijk voordeel is. Nieraandoeningen verergeren in het beginstadium vaak zonder dat je het merkt, en met de huidige methoden komt het voor dat de ziekte pas wordt ontdekt als de helft van de nierfunctie verloren is gegaan.

‘We hopen dat onze studie, die aantoont dat het oog een nuttig inzicht geeft in de nierfunctie, kan helpen om meer nierziekten in een vroeg stadium te diagnosticeren – waardoor de behandeling kan beginnen voordat de ziekte erger wordt,’ zegt Neeraj Dhaun, hoogleraar nefrologie aan de Universiteit van Edinburgh en lid van het Centre for Cardiovascular Science.

De reden dat het oog zo belangrijk is voor het diagnosticeren van nierziekten, is dat het de enige plek in het lichaam is waar we de doorstroming in de kleinste bloedvaatjes, de microvasculaire circulatie, kunnen observeren. Dit proces wordt vaak beïnvloed door nierziekten.

Netvliesdikte als maat

De OCT-scan maakt gebruik van stralen die binnen enkele minuten een dwarsdoorsnede van het netvlies maken. Foto’s daarvan maken het mogelijk om belangrijke details te vinden die duiden op een nierziekte.

De Schotse onderzoekers analyseerden OCT-foto’s van 204 patiënten met verschillende stadia van nierziekten. Sommige patiënten stonden op de wachtlijst voor een niertransplantatie. De onderzoekers vergeleken OCT-foto’s van de nierpatiënten met soortgelijke foto’s van 86 gezonde proefpersonen.

Ze konden duidelijk zien dat de nierpatiënten dunnere netvliezen hadden dan de controlegroep, wat waarschijnlijk te maken heeft met de verminderde microcirculatie.

Veel prettiger voor patiënt

De onderzoekers ontdekten ook dat de netvliezen van nierpatiënten steeds dunner werden naarmate hun nierfunctie afnam. Dat betekent dat de dikte van het netvlies kan worden gebruikt als maat voor het stadium van de ziekte.

De verandering bleek omkeerbaar: de dikte van het netvlies nam weer toe als de nierfunctie herstelde. Dat ging vooral snel bij mensen die een niertransplantatie hadden ondergaan.

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen kunnen worden gebruikt om nierziekten vroeg op te sporen en om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Een voordeel hierbij is dat OCT-scans van veranderingen in het netvlies kunnen uitwijzen of de behandeling werkt.

De diagnostische methode met OCT is ook veel prettiger voor de patiënt.

Vaak moeten nierpatiënten invasieve procedures ondergaan voor de monitoring van hun nieraandoening, terwijl ze dan ook al zware behandelingen krijgen, zoals nierdialyse.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Adblock test (Why?)


Nieuwe ontdekking: Ogen kunnen ernstige ziekte vroegtijdig verraden - Wetenschap in beeld
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...