Rechercher dans ce blog

Saturday, December 30, 2023

Stoppen met roken? Dit is het effect op je lichaam - National Geographic Nederland-België

In zowel Nederland als België sterven jaarlijks bijna twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken. Daarmee is de sigaret in beide landen verreweg de belangrijkste doodsoorzaak. Tot zover het slechte nieuws.

Het goede nieuws? Stoppen met roken leidt tot een eindeloos scala aan gezondheidsvoordelen. Dat is op zichzelf natuurlijk niks nieuws, maar met het nieuwe jaar in zicht – en mogelijk daarmee ook een hoop goede voornemens – is dit wellicht het juiste moment om daar dieper op in te gaan.

National Geographic vroeg daarom een aantal experts wat er precies gebeurt met je lichaam als je besluit de tabak voortaan definitief aan de wilgen te hangen – van de eerste rookvrije uren tot aan vele sigaretloze decennia verder.

Betere hartslag en ademhaling

‘De eerste verandering is een paar uurtjes na de laatste peuk al binnen: een verlaging van de hartslag,’ zegt longarts Humberto Choi. ‘Ook normaliseren met de eerste dagen de tot wel driemaal hogere (giftige!) koolmonoxidewaarden in het bloed.’

De weken daarop verbetert de longfunctie significant. Het hoesten neemt af, ademhalen gaat makkelijker en de conditie neemt toe. ‘Stoppers beginnen zich nu daadwerkelijk beter te voelen,’ aldus Choi. ‘Met als kers op de taart in de maanden daarop een beter reuk- en smaakvermogen – waarvan veel rokers niet eens beseften dat ze dat verloren waren.’

Lager risico op hartaanval of beroerte

Naarmate de maanden verworden tot jaren, wordt de stopper beloond met een drastische verlaging van het risico op hart- en vaatziekten, als ook een hartaanval of beroerte.

‘Met name de eerste twee jaar daalt het risico daarop enorm,’ stelt cardioloog Marie Robertson van de American Heart Association. Maar ook de rookvrije jaren daarop blijven hun vruchten afwerpen. Bereik je eenmaal de magische mijlpaal van tien jaar, dan is het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 63 procent gedaald ten opzichte van de nog rokende medemens.

De ultieme stip aan de horizon voor je hart en bloedvaten? Robertson: ‘Na twintig tot dertig jaar is het risico op dergelijke ziekten terug op het niveau van iemand die nog nooit een sigaret heeft aangeraakt.’

Kans op kanker stukken kleiner

Eveneens na tien jaar stoppen, daalt het risico op kanker significant. ‘De kans op overlijden aan longkanker is dan vergeleken met rokers de helft kleiner,’ zegt Farhad Islami van de American Cancer Society. Ook andere kankers gelieerd aan roken zoals hoofd-, nek-, of slokdarmkanker worden volgens Islami met tien jaar clean een stuk onwaarschijnlijker.

In recent verschenen onderzoek toont Islami aan dat twintig tot dertig jaar na je laatste sigaret, de overlijdenskans op kanker met negentig procent vermindert. En wie voor zijn of haar 35ste levensjaar stopt, is die kans weer volledig gelijk aan die van een persoon die nog nooit heeft gerookt.

‘Idealiter doe je op jongere leeftijd de sigaretten in de ban,’ stelt Islami. ‘Maar ook voor ouderen die stoppen zijn de gezondheidsvoordelen aanzienlijk – en daarmee absoluut de moeite waard.’

Waarom is verslaving zo hardnekkig?

Waarom is roken überhaupt zo verslavend? ‘De boosdoener is nicotine. Na heroïne en crack de meest verslavende stof die we kennen,’ aldus verslavingsexpert Luba Yammine. ‘En die verslaving werkt door op zowel lichamelijk als gedragsniveau.’

Stoppen is dus lastig, maar absoluut mogelijk. En geef nooit op. Omdát een nicotineverslaving zo hardnekkig is, vergt definitief stoppen met roken vaak meerdere pogingen. En de succesformule daartoe is voor iedere roker weer anders.

Waar abrupt stoppen de sleutel is voor de een, is de ander genoodzaakt tot medische hulpmiddelen. ‘Hoe dan ook: voor wie meerdere pogingen nodig heeft, houd vol! Zie elke poging als een les van wat de volgende keer beter kan,’ besluit Robertson.

Adblock test (Why?)


Stoppen met roken? Dit is het effect op je lichaam - National Geographic Nederland-België
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...