Rechercher dans ce blog

Wednesday, December 6, 2023

Vrouwen die jong ongesteld worden hebben grotere kans op diabetes type 2 - NU.nl

Vrouwen die op jonge leeftijd voor het eerst ongesteld zijn geworden, hebben een grotere kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek.

Voor het onderzoek zijn de gegevens van ruim 17.300 vrouwen tussen de 20 en 65 jaar gebruikt. Tussen 1999 en 2018 hebben de deelneemsters doorgegeven op welke leeftijd ze voor het eerst ongesteld zijn geworden. Ook is bijgehouden of zij diabetes type 2 hebben ontwikkeld.

De onderzoekers van de Tulane University in Louisiana hebben ontdekt dat 1.773 vrouwen, zo'n 10 procent van de onderzoeksgroep, diabetes type 2 heeft ontwikkeld.

Gemiddeld worden meisjes op hun dertiende voor het eerst ongesteld. Uit de analyse blijkt dat vrouwen die op een jongere leeftijd voor het eerst ongesteld zijn geworden later in hun leven een verhoogd risico op diabetes type 2 hebben. Daarbij is al rekening gehouden met andere factoren die dat risico vergroten, zoals leeftijd, ziektes in de familie en gewicht.

Vrouwen bij wie de menstruatie op tienjarige leeftijd of jonger is begonnen, hebben 32 procent meer kans op diabetes type 2 dan vrouwen die op hun dertiende ongesteld zijn geworden. Op elfjarige leeftijd gaat het om 14 procent meer kans en op twaalfjarige leeftijd om 29 procent.

Mogelijke verklaring is hoeveelheid oestrogeen

Hoewel het verband tussen een vroege menstruatie en het ontwikkelen van diabetes type 2 nog niet hard te maken is, hebben de onderzoekers wel een mogelijke verklaring. Ze denken dat het te maken heeft met oestrogeen.

"Vrouwen met een lagere menarcheleeftijd (leeftijd waarop menstruatie begint, red.) worden langere tijd aan oestrogeen blootgesteld." Oestrogeen kan invloed hebben op het ontwikkelen van suikerziekte.

De onderzoekers hebben ook ontdekt dat bij de groep met diabetes de kans op een beroerte groter is als zij op jonge leeftijd ongesteld zijn geworden. Bij vrouwen met diabetes die hun eerste menstruatie op tienjarige leeftijd of jonger hebben gehad, is het risico op een beroerte bijna drie keer zo groot.

Adblock test (Why?)


Vrouwen die jong ongesteld worden hebben grotere kans op diabetes type 2 - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...