Rechercher dans ce blog

Friday, December 15, 2023

We weten eindelijk waarom zwangere vrouwen misselijk worden - BNR Nieuws

Over de aflevering

Zeven op de tien vrouwen heeft er last van: misselijkheid tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen is het zelfs zo erg dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Onderzoekers van onder andere de universiteit van Cambridge zijn er nu achter waardoor die misselijkheid ontstaat. 

De boosdoener is een hormoon dat door de foetus wordt geproduceerd: een eiwit genaamd GDF15. Of en in welke mate een vrouw misselijk wordt van de aanwezigheid van dit hormoon blijkt af te hangen van de hoeveelheid en de blootstelling aan dit eiwit voor de zwangerschap. 

En dat creëert ook meteen een ingang voor een nieuwe behandeling, want ondanks dat er al wel behandelingen bestaan werken die nog niet goed genoeg.  

GDF15 wordt ook buiten de zwangerschap in het lichaam aangemaakt. Maar is dat in lagere hoeveelheden dan gemiddeld, iets wat genetisch wordt bepaald, dan is de kans groter dat iemand tijdens een zwangerschap, wanneer die hoeveelheid ineens toeneemt, last krijgt van misselijkheid. 

Het idee is nu dat het misschien mogelijk moet zijn om vrouwen in aanloop naar een zwangerschap te laten wennen aan de aanwezigheid van het hormoon.  

Ook wordt onderzocht of voorkomen kan worden dat het hormoon zich kan binden aan de super specifieke receptor in de hersenen van de zwangere vrouw. Ook dan zou de misselijkheid mogelijk verholpen zijn.

Lees hier meer over het onderzoek: Why seven in ten women experience pregnancy sickness

Adblock test (Why?)


We weten eindelijk waarom zwangere vrouwen misselijk worden - BNR Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...