Rechercher dans ce blog

Thursday, December 21, 2023

Ziekteverzuim in november liep op door griep, vooral in het onderwijs - NU.nl

In november hebben zich weer meer mensen ziek gemeld en dat kwam vooral door griep. Het ziekteverzuim kwam vorige maand uit op 5 procent, ten opzichte van 4,7 procent in oktober. Vooral in het onderwijs liep het aantal ziekmeldingen op.

Bij een verzuimpercentage van 5 procent worden ongeveer vijftig van de duizend werkdagen verzuimd. De cijfers op basis van ruim één miljoen werknemers zijn van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.

Het verzuim in november komt op het hoogste niveau dit jaar, gelijk aan het percentage in februari. Over alle elf maanden is het ziekteverzuim met 4,6 procent iets lager dan over heel 2022. Volgens de arbodienstverleners komt dat doordat het aantal ziekmeldingen dit jaar minder wordt beïnvloed door corona.

Wel zien ArboNed en HumanCapitalCare dat de stijging van langdurig verzuim door psychische klachten dit jaar doorzet. Afgelopen zomer lag het verzuim door stress, overspanning en burn-outs ruim 8 procent hoger dan in de zomer van 2022. Inmiddels komt een op de vijf verzuimde dagen door klachten die te maken hebben met stress. Dat is overigens lang niet altijd werkgerelateerde stress.

ArboNed-directeur Redmer van Wijngaarden oppert dat dit verzuim door psychische klachten zoveel mogelijk wordt tegengegaan in 2024. "In veel gevallen had langdurig verzuim met de juiste en tijdige ondersteuning voorkomen kunnen worden. Werkgevers en werknemers moeten goed met elkaar in gesprek blijven."

Nieuwe ziekmeldingen lopen vooral in onderwijs op

Het aantal nieuwe ziekmeldingen per 1.000 werknemers was in november 83, tegenover 72 in oktober. De stijging van het verzuim is normaal voor de tijd van het jaar.

Opvallend is het grote aantal verzuimmeldingen in het onderwijs. In die sector waren 136 ziekmeldingen per 1.000 medewerkers.

Lees meer over:

Arbeidsmarkt Economie

Adblock test (Why?)


Ziekteverzuim in november liep op door griep, vooral in het onderwijs - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...