Rechercher dans ce blog

Friday, April 30, 2021

Corona-uitbraak in verpleeghuis na vaccinatie bewoners | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Bijna alle bewoners hebben hun tweede vaccinatie al gehad, aldus een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt. Een of twee bewoners hebben alleen nog hun eerste prik ontvangen. De mensen die hun tweede prik wel kregen, ontvingen die al meer dan twee weken geleden.

Toen het virus het verpleeghuis eenmaal binnen was, raakten in korte tijd twaalf mensen besmet. De uitbraak laat dan ook zien dat je het virus nog steeds kunt overdragen, ook al ben je gevaccineerd, stelt specialist ouderengeneeskunde Marco Repko van Sensire.

Volgens de woordvoerder van de organisatie komen besmettingen onder gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen wel vaker voor. Een uitbraak van deze omvang is hij nog niet eerder tegengekomen, maar dat betekent volgens hem niet dat het niet gebeurt. „Niet alle verpleeghuizen brengen dit soort informatie naar buiten. Wij hebben besloten dat wel te doen, juist om te laten zien dat het nodig blijft je aan de maatregelen te houden.”

Milde klachten

Want de bewoners hebben weliswaar slechts milde klachten, maar omdat het om zo’n kwetsbare groep gaat, kunnen ook relatief onschuldige klachten gevaarlijk zijn. Een klein hoestje kan „net de laatste druppel zijn” voor de gezondheid van de deze mensen, aldus de woordvoerder. „Bovendien gaat het om mensen die ook niet meer goed kunnen aangeven waar ze precies last van hebben. We merken dat ze een beetje hoesten, maar we weten niet of ze bijvoorbeeld ook last hebben van hun keel.” De GGD onderzoekt of de uitbraak in het verpleeghuis is veroorzaakt doordat het om een extra besmettelijke variant van het virus gaat.

Epidemioloog aan het LUMC Frits Rosendaal wijst erop dat iemand het virus ook na vaccinatie altijd kan oplopen. „Het is niet zo dat je een soort afweerschild voor je hebt, dat virus komt alsnog gewoon je neus in.” Het vaccin beschermt tegen een ernstig ziekteverloop, maar we zijn pas helemaal van het virus af als iedereen geprikt is. „Tot die tijd blijft het heel belangrijk om je aan de maatregelen te houden.”

Het is verder van belang dat verpleeghuizen uitbraken van het virus onder gevaccineerde bewoners altijd melden, aldus Rosendaal. Ouderen in verpleeghuizen hebben het vaccin van Pfizer/BioNTech gehad, legt hij uit. Met dat vaccin zijn, net als met andere vaccins, zogenoemde trials gedaan om te kijken hoe goed het vaccin beschermt. „Aan die trials hebben wel oude mensen meegedaan, maar niet de alleroudsten”, aldus Rosendaal. „Iemand van 95 met dementie is simpelweg te fragiel om aan zoiets mee te doen.” Meer informatie over wat het virus doet na inenting bij zo iemand is volgens hem dus „heel waardevol.”

Let's block ads! (Why?)


Corona-uitbraak in verpleeghuis na vaccinatie bewoners | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

‘Geen indicatie voor oorzakelijk verband tussen vaccinatie en overlijden’ - Waterkant

Vaccinatie in Suriname

Onlangs overleden enkele personen in Suriname, nadat ze waren gevaccineerd tegen COVID-19. “Na nauwkeurig onderzoek en overleg over de doodsoorzaken van deze personen, kan de commissie aangeven dat er geen indicatie is voor een oorzakelijk verband tussen de vaccinatie en het overlijden.” Dat zegt het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid.

Een subcommissie van de Technical AdvisoryCommittee on National Immunization Policy COVID-19 (NITAG) welke belast is met de beoordeling van rapporten van de AEFI (Adverse Events FollowingImmunizations) commissie aangaande overlijdens en ernstige aandoeningen die zich voordoen bij mensen na vaccinatie met COVID-19 vaccins, heeft de rapporten bestudeerd welke zijn aangeleverd door de AEFI commissie.

Deze subcommissie bestaat uit deskundigen die niet gerelateerd zijn aan of in dienst zijn van de overheid, zo nodig aangevuld met andere externe deskundigen. Nadat de AEFI commissie haar onderzoeksrapport bij de subcommissie van de NITAG heeft ingeleverd, wordt dit rapport nauwgezet bestudeerd met als doel de waarschijnlijkheid van een relatie tussen vaccinatie en overlijden/ernstige aandoening vast te stellen. 

De conclusie van deze evaluatie is op 26 april 2021 aan de directeur van het Ministerie van Volksgezondheid doorgeleid. De genoemde subcommissie heeft de evaluatie van drie (3) eerder ingediende onderzoeksrapporten over mensen overleden na vaccinatie met het ChAdOx1 nCoV- 19 Corona Virus Vaccin ((Recombinant), COVISHIELD™/ SSI, Batch 4120Z029), afgerond. 

Het ministerie van Volksgezondheid wenst hierbij te benadrukken dat op basis van het evaluatierapport van de AEFI-commissie er geen reden bestaat om te twijfelen aan de betrouwbaarheid en veiligheid van het in Suriname gebruikte Covid-19 vaccine en gaat op de gebruikelijke wijze het vaccinatieplan continueren. De samenleving wordt gevraagd om zoveel mogelijk de berichten van het ministerie van Volksgezondheid te volgen inzake het vaccinatieprogramma en roept een ieder op zich zoveel mogelijk te registreren voor het vaccineren op de website www.laatjevaccineren.sr .

Vaccinatie tegen Covid-19 is naast de gebruikelijke preventiemaatregelen een belangrijk instrument in de strijd tegen Covid-19.

- Advertentie -

Let's block ads! (Why?)


‘Geen indicatie voor oorzakelijk verband tussen vaccinatie en overlijden’ - Waterkant
Read More

Iedereen gevaccineerd, tóch corona-uitbraak in Gelders verpleeghuis. Hoe kan dat? - Trouw

Op de dementie-afdeling van verpleeghuis De Heikant in Wehl is een corona-uitbraak vastgesteld. Twaalf van de 29 bewoners raakten besmet, terwijl zij allen gevaccineerd zijn met het Pfizer-vaccin, dat 90 procent bescherming belooft. Dat laat het verpleeghuis weten na vragen van Trouw.

Op 27 april ontdekten medewerkers de eerste besmetting bij een inwoner die werd getest vanwege een longontsteking. Na het testen van de overige bewoners bleken elf anderen ook besmet.

De besmette ouderen hebben weinig tot geen klachten, zegt Marco Repko, specialist ouderengeneeskunde bij het verpleeghuis. “Alleen de man met longontsteking was ziek, maar die is nu aan de beterende hand.” Volgens Repko tonen de milde klachten aan dat het vaccin tot op zekere hoogte werkt. “Het lichaam herkent het virus en er vindt opruiming plaats. Daardoor is de besmetting bij veel bewoners asymptomatisch.”

Behoorlijk verrassend

Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het LUMC, noemt de uitbraak ‘behoorlijk verrassend’. “De effectiviteit van Pfizer ligt boven de 90 procent. Dat betekent dat het vaccin negen van de tien personen zou beschermen tegen het virus. Maar dat lijkt hier niet het geval.”

Als mogelijke verklaring noemt Kikkert de leeftijd van de inwoners. “Het immuunsysteem van ouderen werkt minder goed dan bij jongeren”, legt ze uit. “Daardoor reageren ouderen minder goed op een vaccin. Toch zou Pfizer ook voor deze groep voldoende betrouwbaar moeten zijn.”

Het verpleeghuis is op dit moment bezig met bron- en contactonderzoek. “We hebben alle bezoekers sinds 22 april geïnformeerd dat ze zich moeten laten testen”, zegt Repko. Ook twee medewerkers zijn positief getest. “Maar we weten niet of zij de bron van de uitbraak zijn”, stelt de arts. “Alle medewerkers dragen beschermende kleding, maar ze werken in nauw contact met onze inwoners. Het zou ook kunnen dat zij juist besmet zijn geraakt door een bewoner.”

Ook heeft De Heikant extra coronamaatregelen getroffen. Zo gaat het aantal bezoekers per inwoner per dag terug van twee naar een. De inwoners van de afdeling zitten op hun kamers en blijven zo veel mogelijk binnen. “En het bezoek en de medewerkers blijven beschermende kleding dragen, zoals schorten met lange mouwen en spatbrillen”, zegt de arts.

Besmetting na vaccinatie

Betekent de uitbraak dat je als gevaccineerde het virus alsnog kunt doorgeven? Viroloog Kikkert: “Wetenschappers zijn druk bezig met die vraag. Maar uit enkele nieuwe studies blijkt dat áls je toch besmet raakt na een vaccinatie, je drie keer zo weinig virusdeeltjes met je meedraagt. Dat zou de kans op overdracht een stuk kleiner moeten maken.”

Volgens Kikkert is het daarom belangrijk dat de aard van de uitbraak wordt onderzocht. “Mogelijk gaat het om een zogeheten superspreader, een besmet persoon die een grote hoeveelheid deeltjes met zich meedraagt. Ook een gevaccineerd persoon moet dan harder vechten tegen die deeltjes en raakt sneller besmet.”

Nog een verklaring, volgens de viroloog: de inwoners van het verpleeghuis zijn besmet met een andere, besmettelijkere variant. “Theoretisch zou dat kunnen”, zegt Kikkert. “Zo weten we dat vaccins minder goed werken bij de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant, maar zonder onderzoek is dat speculatie.”

Lees ook:

Verpleeghuisbewoners zonder klachten blijken het coronavirus door te geven

Het kabinet kwam dinsdag met een opvallende koerswijziging: bij een uitbraak in een verpleeghuis worden voortaan ook bewoners en medewerkers zonder klachten getest. Waarom?

Let's block ads! (Why?)


Iedereen gevaccineerd, tóch corona-uitbraak in Gelders verpleeghuis. Hoe kan dat? - Trouw
Read More

Nijmeegse Els Coenen achter petitie tegen AstraZeneca: 'Ik wil een ander vaccin' - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

  1. Nijmeegse Els Coenen achter petitie tegen AstraZeneca: 'Ik wil een ander vaccin'  De Gelderlander
  2. LIVE | Kabinet verlengt vliegverboden tot 15 mei | Binnenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  3. Pfizer wil goedkeuring van EMA voor vaccineren kinderen vanaf 12 jaar  RTL Nieuws
  4. Tweede vaccindosis kan beperkt verplaatst worden, overheid lanceert planningstool om te kijken wanneer het uw beurt is  Het Laatste Nieuws
  5. LIVE | Ondanks stromende regen lange rijen voor de Primark  Telegraaf.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Nijmeegse Els Coenen achter petitie tegen AstraZeneca: 'Ik wil een ander vaccin' - De Gelderlander
Read More

Corona-uitbraak onder gevaccineerde bewoners in verpleeghuis - Omroep Gelderland

Wij willen graag weten in welke omgeving u woont, zodat we u meer nieuws uit uw eigen regio kunnen aanbieden. Daarom willen we graag uw locatie weten als u de website van Omroep Gelderland bezoekt. De gegevens over uw woonplaats of andere data worden anoniem verzameld en nooit gedeeld met anderen.

Let's block ads! (Why?)


Corona-uitbraak onder gevaccineerde bewoners in verpleeghuis - Omroep Gelderland
Read More

Uitbraak corona in verpleeghuis Wehl ondanks vaccinaties | Doetinchem | gelderlander.nl - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Uitbraak corona in verpleeghuis Wehl ondanks vaccinaties | Doetinchem | gelderlander.nl  De Gelderlander
Uitbraak corona in verpleeghuis Wehl ondanks vaccinaties | Doetinchem | gelderlander.nl - De Gelderlander
Read More

Thursday, April 29, 2021

Bejaarde Brabantse kreeg na vaccinatie toch corona en waarschuwt: 'Blijf voorzichtig' - BD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Bejaarde Brabantse kreeg na vaccinatie toch corona en waarschuwt: 'Blijf voorzichtig'  BD.nl
Bejaarde Brabantse kreeg na vaccinatie toch corona en waarschuwt: 'Blijf voorzichtig' - BD.nl
Read More

Heeft Thierry Baudet corona? Op Twitter twijfelt niemand er meer aan - LINDA.

Een twitteraar deelt screenshots van een WhatsApp-gesprek met ‘Baudet’, waarin hij inderdaad bevestigt corona te hebben. Maar of deze appjes daadwerkelijk door de politicus zijn geschreven, is allerminst zeker. Baudet heeft namelijk niet op de geruchten gereageerd. Sterker nog: woensdagochtend twitterde hij dat hij van plan was om met zijn vriendin te lunchen op het terras.

Griepvirus

De Forum-voorman uit al maanden veel kritiek op de coronamaatregelen, omdat het virus volgens hem niet leidt tot oversterfte en ‘niet of nauwelijks’ erger is dan een gewoon griepvirus. Op Koningsdag twitterde Baudet dan ook dat hij ‘trots’ was op iedereen ‘die heeft staan feesten’.

Of hij daarmee het onheil over zichzelf heeft afgeroepen weten we niet, maar het gerucht heeft menig twitteraar in ieder geval overtuigd dat karma wel degelijk bestaat.

Lees ook
Thiery Baudet viert ‘hutjemutje’ feest en de reacties zijn niet mals

Let's block ads! (Why?)


Heeft Thierry Baudet corona? Op Twitter twijfelt niemand er meer aan - LINDA.
Read More

Joe Rogan: "Vaccineer geen jonge gezonde mensen". Internet Heel Boos - Geenstijl.nl

[unable to retrieve full-text content]

Joe Rogan: "Vaccineer geen jonge gezonde mensen". Internet Heel Boos  Geenstijl.nl
Joe Rogan: "Vaccineer geen jonge gezonde mensen". Internet Heel Boos - Geenstijl.nl
Read More

NVWA op tijgermuggenjacht in Sittard en Valkenburg - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Let's block ads! (Why?)


NVWA op tijgermuggenjacht in Sittard en Valkenburg - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

Mensen uit 1961 krijgen prik, terwijl sommige ouderen nog wachten - Leeuwarder Courant

Vanaf deze week worden mensen uit het geboortejaar 1961 uitgenodigd voor een coronavaccinatie, terwijl sommige mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 nog wachten op hun prik. Die groep wordt gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca, dat afgelopen weken kampte met tegenvallende leveringen.

De vaccins van AstraZeneca worden per provincie uitgeleverd aan de huisartsen. Om logistieke redenen krijgen niet alle provincies bij elke levering door de fabrikant evenveel vaccins uitgedeeld, legt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. Zo hebben de noordelijke provincies in één keer alle vaccins voor de hele leeftijdsgroep gekregen. "Dat is handiger dan langs alle provincies rijden."

Het kan dus zijn dat in sommige provincies alle mensen uit de leeftijdsgroep al zijn geprikt, terwijl in andere regio's mensen nog steeds wachten. In totaal zijn er zo'n één miljoen mensen die tussen 1956 en 1960 zijn geboren. Hoeveel van hen nog wachten op een prik, kan het RIVM niet zeggen.

Pfizer

Intussen levert fabrikant Pfizer/BioNTech op stabiel tempo vaccins. De GGD'en, die de prikken met dat vaccin geven, zijn daarom nu al toe aan de mensen uit het geboortejaar 1961. "Het klopt inderdaad dat leeftijdsgroepen elkaar kruisen", aldus de RIVM-woordvoerster. En dat terwijl de gedachte achter de vaccinatiestrategie is dat oudere mensen kwetsbaarder zijn en daardoor eerder hun prik moeten krijgen.

Oudere mensen voorrang geven door hun tóch alvast Pfizer aan te bieden, gaat volgens het RIVM echter niet. "De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om mensen uit 1956 tot en met 1960 in te enten met AstraZeneca en de minister heeft dat advies overgenomen. Wij kunnen dan niet zomaar iets anders gaan doen."

Onduidelijkheid

Het is overigens niet voor het eerst dat er mensen aan de beurt komen die jonger zijn dan mensen die nog wachten op hun prik. De huisartsen zijn de mensen uit 1956 tot en met 1960 al sinds half februari aan het prikken met AstraZeneca, terwijl sommige leeftijdsgroepen daarboven pas later werden opgeroepen voor hun vaccin met Pfizer.

Ouderenbond ANBO noemt het systeem "ondoorzichtig" en vindt dat de overheid het beter zou kunnen uitleggen. "Wij krijgen ook telefoontjes van mensen die vragen hoe het kan dat een jongere bekende al is uitgenodigd voor een vaccinatie en zij niet", zegt een woordvoerster van de organisatie. "We geloven best dat het ingewikkeld is en dat je ook afhankelijk bent van de leveringen, maar wees vooral duidelijk."

Je kunt deze onderwerpen volgen

Let's block ads! (Why?)


Mensen uit 1961 krijgen prik, terwijl sommige ouderen nog wachten - Leeuwarder Courant
Read More

Einde maatregelen in zicht: ruim 38 miljoen Britten leven bijna coronavrij - RTL Nieuws

Het Verenigd Koninkrijk is het virus de baas dankzij een harde en effectieve lockdown gecombineerd met een succesvolle vaccinatiestrategie. Die maken dat grote delen van Engeland zo goed als virusvrij zijn. Iets wat de Britse krant The Times met een slimmigheidje in kaart bracht.

De krant dook in de cijfers van de Engelse gezondheidsdienst PHE. Die verdeelt het land in 6800 gebieden met elk een gemiddeld inwoneraantal van 8200.

In 4819 regio's werden de afgelopen week minder dan drie nieuwe besmettingen gemeld. Binnen die regio's wonen ruim 38 miljoen Engelsen. Het laat zien hoe het virus in het land steeds verder uitdooft. En dat inwoners hun vrijheid daardoor steeds meer terugkrijgen.

Want de gunstige cijfers maken nieuwe versoepelingen mogelijk. Zo mogen theaters en bioscopen vanaf 17 mei weer mensen ontvangen, volgens het Britse stappenplan. De kans is groot dat ook vakanties in het buitenland weer mogen.

Stapje voor stapje

Reden voor optimisme dus. Al wijzen Britse onderzoekers erop dat alles stapje voor stapje moet blijven gaan. "Bij elk moment dat het land wat verder opengaat moeten we goed blijven kijken naar de impact op het aantal nieuwe besmettingen en de situatie in de ziekenhuizen", zegt Mike Tildesley tegen The Times.

Tildesley levert als onderzoeker mede de data waar de Britse overheid haar coronastrategie op baseert. "De vaccinatiecampagne blijft succesvol dus ik heb de hoop dat we het huidige schema voor versoepelingen kunnen volgen. Maar het is erg belangrijk dat we de komende weken de data in de gaten blijven houden."

Einde beperkingen

Dat is hoe onderzoekers ernaar kijken. Gewone Britten houden heel andere data in de gaten. Zo kijken velen reikhalzend uit naar 21 juni. Als alles goed gaat, komt er die dag een einde aan de sociale beperkingen en mogen discotheken weer open. Iets waar wij nog een stuk langer op zullen moeten wachten.

Bijna de helft van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk heeft een eerste prik gehad. In Nederland gaat het om ongeveer een kwart. Sinds deze week kunnen veertigers in het Verenigd Koninkrijk een afspraak maken voor een prik. In Nederland zijn mensen van eind 50 pas vanaf half mei aan de beurt. Hoe ver het Verenigd Koninkrijk voorop loopt is goed te zien in onderstaande grafiek.

Alle vaccinaties leveren de Britten niet alleen meer vrijheden op. Ze zorgen ook voor interessante onderzoeksresultaten. Zo blijkt dat als in een gezin één iemand gevaccineerd is, de besmettingen in dat gezin met bijna de helft verminderen. Het lijkt mede de verklaring waarom het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk zo snel terugloopt.

Het Verenigd Koninkrijk telt vier keer zoveel inwoners als ons land. Toch hebben wij ruim vier keer zoveel besmettingen als het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks die geringe besmettingscijfers blijven Britse epidemiologen alert. Volgens hen is vaccineren de enige manier om het virus compleet uit te doven. Onder kwetsbare ouderen blijkt daar daar genoeg animo voor te zijn.

"Maar we gaan een probleem krijgen met onze jongeren", aldus epidemioloog Raghib Ali tegen de Britse krant The Daily Mail. "Die zien voor zichzelf minder gezondheidsrisico's in het virus en zullen zich dus minder snel laten vaccineren. Terwijl het de enige manier is om voor altijd van de lockdown af te komen."

Let's block ads! (Why?)


Einde maatregelen in zicht: ruim 38 miljoen Britten leven bijna coronavrij - RTL Nieuws
Read More

Wednesday, April 28, 2021

'Strijd om vaccinatietwijfelaars zit in cruciale fase' | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Gossip

Let's block ads! (Why?)


'Strijd om vaccinatietwijfelaars zit in cruciale fase' | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Olietanker stilgelegd voor Belgische kust na uitbraak corona - Telegraaf.nl

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

ZEEBRUGGE - Voor de kust van België bij de plaats Zeebrugge is een olietanker voor anker gegaan vanwege een uitbraak van corona aan boord. De kapitein was er erg aan toe en is met een helikopter van het schip gehaald. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Brugge.

Let's block ads! (Why?)


Olietanker stilgelegd voor Belgische kust na uitbraak corona - Telegraaf.nl
Read More

Of je nou lang of kort onderwijs krijgt, je hersenen verouderen even snel - RTL Nieuws

Als je ouder wordt, krimpen je hersenen. De onderzoekers hebben elf jaar lang het hersenvolume van meer dan 2000 mensen tussen de 29 en 91 jaar gemeten. De hersenen van deelnemers werden in die periode maximaal drie keer gescand.  

De onderzoekers vergeleken de krimp van de hersenen bij mensen die voor hun dertigste hoger onderwijs hadden gevolgd met die van mensen die geen hoger onderwijs volgden. 

In het algemeen heeft iemand die hoger onderwijs heeft gevolgd ook langer onderwijs gevolgd, zegt onderzoeker Rogier Kievit, hoogleraar neurologie bij het Radboudumc in Nijmegen. "De conclusie van het onderzoek komt erop neer dat de hersenen van alle mensen uiteindelijk krimpen, maar de snelheid lijkt niet te worden beïnvloed door het aantal jaren dat je onderwijs hebt gevolgd."

Mensen die een hoge opleiding volgen, beginnen hun leven in het algemeen wel met een groter hersenvolume, zegt Kievit. "Maar de lijn gaat daarna even snel naar beneden als bij mensen met minder jaren onderwijs."

Hoe het kan dat mensen die hoger onderwijs volgden in het algemeen grotere hersenen hebben, is nog niet duidelijk. "Daar zijn we erg benieuwd naar, maar om die vraag te beantwoorden moet je mensen eigenlijk al kunnen volgen vanaf hun geboorte. Dat is technisch gezien nog toekomstmuziek."

Let's block ads! (Why?)


Of je nou lang of kort onderwijs krijgt, je hersenen verouderen even snel - RTL Nieuws
Read More

Zongebruinde huid allesbehalve gezond: 'We moeten af van het schoonheidsideaal' - EditieNL

Huidkanker is de meest veelvoorkomende vorm van kanker. Van alle kankerdiagnoses is volgens het KWF 52 procent huidkanker. En deze cijfers nemen alleen maar toe. In 2019 werd er bij bijna 77.000 mensen huidkanker vastgesteld. Dit is een verdubbeling van de cijfers van tien jaar geleden.

Ongezond bruin

En dit kan zo niet langer, vindt gezondheidswetenschapper Karlijn Thoonen. Zij onderzocht hoe ouders zichzelf en hun kinderen beschermen tegen de zon. "We hebben daarvoor interviews met ouders afgenomen en over meerdere jaren ouderen een online vragenlijst laten invullen", vertelt ze aan EditieNL.

Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is volgens haar dat we af moeten van het schoonheidsideaal van een zongebruinde huid. "Het bruinen van de huid betekent eigenlijk al dat er schade aan de huid is ontstaan", legt Thoonen uit. "Bij een rode huid schrikken mensen vaak, maar bij een bruine huid denken mensen soms dat het gezond is."

Risico

Maar dit is dus niet het geval. "Er is dan permanente schade aan de huid en zo wordt de kans op huidkanker enorm vergroot." En dit is niet alleen een probleem voor volwassenen. Ook voor kinderen brengt zonnen risico's met zich mee. "Bij kinderen is het zelfs nog schadelijker, aangezien hun huid nog niet volledig ontwikkeld is."

En hier moet dus meer aandacht voor komen. "Ik zou ervoor pleiten om een campagne op te zetten om ook vooral kinderen te bereiken. Met influencers op sociale media aandacht vragen voor het foute schoonheidsideaal bijvoorbeeld."

Lange termijn

Maar als we weten wat voor schade de zon aan kan richten, waarom zonnen we dan nog steeds zo graag? Volgens hoogleraar Gezondheidscommunicatie Julia van Weert heeft het te maken met hoe ver weg de consequenties van ons gedrag van ons afliggen. "Dan zien mensen er toch liever op korte termijn goed uit. Het langetermijnrisico is nog heel ver weg. Mensen gaan pas hun gedrag aanpassen als het urgent is", vertelt ze aan EditieNL.

Toch ziet Van Weert wel een verschil in doelgroep als het aankomt op het veranderen van gedrag. "Bij jongeren helpt het om meer op korte termijn gevolgen voor te leggen. Zoals bij jongeren dat de huid op korte termijn lelijk wordt. Het heeft dus direct negatieve gevolgen. Ik weet dat de oudere huid jongeren meer aanspreekt dan dat je het hebt over langetermijngevolgen."

Van Weert ziet met ander kankerverwekkend gedrag dat het toch lastig is voor mensen om zich aan te passen. "Vaak op zo'n moment hou je jezelf voor dat je liever plezier hebt in het leven dan dat je lang leeft. Tot het moment daar is. We krijgen de beloning op korte termijn en worden afgestraft op de lange termijn."

Let's block ads! (Why?)


Zongebruinde huid allesbehalve gezond: 'We moeten af van het schoonheidsideaal' - EditieNL
Read More

RIVM raakt zicht kwijt op vaccinatiecampagne - Joop


Er is onvoldoende zicht op wie er in Nederland gevaccineerd is. Ook wordt slecht bijgehouden hoeveel positieve coronatests er zijn na vaccinatie. Dat bemoeilijkt de monitoring, evaluatie en bijsturing van het vaccinatieprogramma. Dat is de conclusie van het Outbreak Management Team (OMT) dat zich zorgen maakt om deze situatie.

Om de voortgang en de effectiviteit van de vaccinatiecampagne te meten, maakt het OMT gebruik van vaccinatieregistratiesysteem CIMS. Daarin wordt bijgehouden wie welk vaccin heeft gekregen. Degene die het vaccin verstrekt – GGD’s, huisartsen en ziekenhuizen – kan in CIMS door middel van een hokje aanvinken deze informatie delen met het RIVM. Dat gebeurt nu slechts in 70 procent van alle gevallen. Van die 70 procent is het overgrote deel, namelijk 90 procent, afkomstig van de GGD’s en ziekenhuizen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat aan de NOS weten dat veel gevaccineerden niet willen dat hun gegevens met het RIVM worden gedeeld en dus alleen in het huisartsensysteem bekend zijn. Daarnaast speelt ‘de nieuwigheid van het systeem’ een rol. Huisartsen zijn vooral bezig met de opkomst, niet met het registreren in een extern systeem van het RIVM. Automatisch gegevens doorgeven kan niet, dat zou in strijd zijn met privacywetgeving en dus blijven veel gegevens die misschien wel doorgegeven mogen worden, maar waar geen tijd voor is, liggen.

Inmiddels is het RIVM daarom zelf maar instellingen aan het bellen om alsnog gegevens binnen te krijgen. Daarnaast worden huisartsen en zorginstellingen opgeroepen alsnog de gegevens door te geven. Ook wordt er gewerkt aan een nieuw systeem waarin data geanonimiseerd kan worden vermeld. Er staat dan alleen dat er een prik is gegeven, maar niet aan wie en met welk vaccin.

Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Let's block ads! (Why?)


RIVM raakt zicht kwijt op vaccinatiecampagne - Joop
Read More

Chaos bij registratie van vaccinaties: 'Het is niet te zien in welke arm de prik is gezet' - De Limburger

[unable to retrieve full-text content]

  1. Chaos bij registratie van vaccinaties: 'Het is niet te zien in welke arm de prik is gezet'  De Limburger
  2. Geen volledig zicht op wie gevaccineerd is, OMT bezorgd  NOS
  3. RIVM constateert gebrekkige registratie vaccinaties, vraagt zorginstellingen met klem om cijfers door te geven  Volkskrant
  4. RIVM raakt zicht kwijt op vaccinatiecampagne  Joop
  5. Chaos bij registratie van vaccinaties in Nederland: “Niet te zien in welke arm prik is gezet”  Het Belang van Limburg
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Chaos bij registratie van vaccinaties: 'Het is niet te zien in welke arm de prik is gezet' - De Limburger
Read More

Coronavaccins halveren besmettingen binnen gezin – Wel.nl - Welingelichte Kringen

- Eén dosis van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of AstraZeneca vermindert besmettingen binnen het gezin met bijna de helft, meldt de Engelse gezondheidsdienst PHE op basis van onderzoek.

Volgens de studie zijn mensen die drie weken na een eerste prik besmet raken met het virus 38 tot 49 procent minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden dan mensen die niet gevaccineerd werden. Dat geldt ongeacht de leeftijd van de besmette persoon of zijn of haar gezinsleden.

"Dit is fantastisch nieuws. We wisten al dat vaccins levens redden en deze studie, de meest complete die reeds in reële omstandigheden is uitgevoerd, toont aan dat ze ook de transmissie van dit dodelijke virus verminderen", reageerde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

De studie volgde 57.000 mensen uit 24.000 gezinnen waar een gevaccineerde persoon positief testte en vergeleek de besmettingscijfers met bijna één miljoen contacten tussen mensen die niet ingeënt zijn.

Let's block ads! (Why?)


Coronavaccins halveren besmettingen binnen gezin – Wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Voor de tweede keer zwangere vrouw in België overleden aan corona - Telegraaf.nl

De zwangere vrouw -haar naam of leeftijd is niet vrijgegeven- was opgenomen op de afdeling intensieve zorg omdat haar toestand snel achteruitging. Hoe lang ze zwanger was, wordt om privacyredenen niet vrijgegeven. Ook niet in welk ziekenhuis ze stierf.

Haar overlijden is intussen wel bevestigd door de Brusselse gezondheidsinspectie, meldt Nieuwsblad.

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano zegt dat het de tweede zwangere vrouw in België is die aan Covid-19 sterft. „Het eerste geval was een relatief oudere vrouw van boven de 45 jaar die zwanger was en besmet raakte.”

„Er zijn intussen al enkele tientallen jonge mensen overleden aan het virus. Maar meestal waren er onderliggende aandoeningen”, zegt Van Gucht.

Vaccineren

Dat er een verhoogd risico is door Covid-19 tijdens de zwangerschap, is al langer bekend. „Zwangerschap verhoogt het risico op een zwaarder ziektebeeld bij de moeder en op vroeggeboorte bij de baby”, zegt Van Gucht. Het risico op opname en overlijden blijft evenwel nog altijd veel lager dan bij oudere personen of mensen met onderliggende aandoeningen.

Hoeveel zwangere vrouwen in ons land intussen al besmet raakten met Covid-19, is niet bekend. De Brusselse gezondheidsinspectie zegt wel dat er twee weken geleden tien zwangere vrouwen met Covid-19 op de intensieve zorg van verschillende Brusselse ziekenhuizen lagen. Voor Vlaamse ziekenhuizen zijn er geen cijfers. Het UZ Brussel zegt dat ze al zwangere vrouwen hebben opgenomen die besmet waren. Maar meer details kunnen ze niet geven.

Onderliggende aandoeningen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap zijn hypertensie of zwangerschapsdiabetes, zeggen gynaecologen.

Eerder beslisten de verschillende ministers van Volksgezondheid bij de zuiderburen dat zwangere vrouwen toegevoegd worden aan de groep van mensen die eerst een vaccin tegen het coronavirus kan krijgen. Vanaf 4 mei kan hun huisarts hen laten toevoegen aan de prioritaire lijst. Van Gucht: „Tot voor kort werd een vaccin niet standaard aangeraden voor zwangere vrouwen, maar de ideeën daarover zijn recent gewijzigd. Zwangerschap wordt intussen wel als een complicerende factor beschouwd. In vergelijking met hun niet-zwangere leeftijdsgenoten lopen deze vrouwen een verhoogd risico op ziekenhuisopname, opname op intensive care, beademing en ook op overlijden. Het vaccin vormt ook geen risico als je een zwangerschapswens hebt of borstvoeding geeft.”

De viroloog vermoedt ook dat de vrouw die nu overleden is nog niet gevaccineerd was. „Dat zou me verbazen, tenzij ze een gezondheidswerker was”, klinkt het.

Baby gered

In Esch-sur-Alzette (Luxemburg) stierf eerder deze maand ook al een zwangere vrouw. Zij was 35 jaar en uit Brazilië afkomstig. De aanstaande mama raakte besmet met het coronavirus en stierf in haar slaap.

Exact een jaar geleden stierf de Britse verpleegster Mary Agyeiwaa Agyapong (28). Ze werkte in een Londens ziekenhuis waar ze zelf werd opgenomen met zware coronasymptomen. Uiteindelijk stierf ze. Haar baby kon wel gered worden en werd naar de mama genoemd.

Lunch Update

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

Let's block ads! (Why?)


Voor de tweede keer zwangere vrouw in België overleden aan corona - Telegraaf.nl
Read More

Té hygiënisch kan ook: maakt ontsmettingswoede ons immuunsysteem kapot? - Telegraaf.nl

Let's block ads! (Why?)


Té hygiënisch kan ook: maakt ontsmettingswoede ons immuunsysteem kapot? - Telegraaf.nl
Read More

Mogelijk eerste zwangere vrouw overleden aan coronavirus in ons land - Het Nieuwsblad

In een Brussels ziekenhuis is een zwangere vrouw gestorven die besmet was met het coronavirus. Ze was opgenomen op de afdeling intensieve zorg. Ook de baby zou overleden zijn. Het is wellicht de eerste zwangere vrouw die in ons land overleden is door het coronavirus.

De zwangere vrouw -haar naam of leeftijd is niet vrijgegeven- was opgenomen op de afdeling intensieve zorg omdat haar toestand snel achteruitging. Hoe lang ze zwanger was, wordt om privacyredenen niet vrijgegeven.

Haar overlijden is intussen wel bevestigd door de Brusselse gezondheidsinspectie.

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano zegt dat het wellicht om de eerste of toch zeker één van de eerste zwangere vrouwen in ons land gaat die aan Covid-19 stierf of stierven.

“Er zijn intussen al enkele tientallen jonge mensen overleden aan het virus. Maar meestal waren er onderliggende aandoeningen”, zegt Van Gucht.

Of de vrouw die nu overleden is ook voor andere medische problemen gekend was, is voorlopig niet geweten.

Vaccineren

Dat er een verhoogd risico is door Covid-19 tijdens de zwangerschap, is al langer bekend. “Zwangerschap verhoogt het risico op een zwaarder ziektebeeld bij de moeder en op vroeggeboorte bij de baby”, zegt Van Gucht. Het risico op opname en overlijden blijft evenwel nog altijd veel lager dan bij oudere personen of mensen met onderliggende aandoeningen.

Hoeveel zwangere vrouwen in ons land intussen al besmet raakten met Covid-19, is niet bekend. De Brusselse gezondheidsinspectie zegt wel aan Bruzz.be dat er twee weken geleden tien zwangere vrouwen met Covid-19 op de intensieve zorg van verschillende Brusselse ziekenhuizen lagen. Voor Vlaamse ziekenhuizen zijn er geen cijfers. Het UZ Brussel zegt dat ze al zwangere vrouwen hebben opgenomen die besmet waren. Maar meer details kunnen ze niet geven.

Onderliggende aandoeningen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap zijn hypertensie of zwangerschapsdiabetes, zeggen gynaecologen. Vandaar dat de Hoge Gezondheidsraad zwangere vrouwen nu ook adviseert om zich zeker te laten vaccineren. Vanaf volgende week kunnen aanstaande moeders een afspraak maken.

LEES OOK. Vanaf 4 mei krijgen zwangere vrouwen topprioriteit voor vaccin bij huisarts: waarom moet het nu zo snel gaan terwijl experts eerder twijfels hadden? (+)

“We raden ten stelligste aan dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren, zo vroeg mogelijk in de zwangerschap”, zegt professor Van Gucht. “Het vaccin vormt ook geen risico als je een zwangerschapswens hebt of borstvoeding geeft.”

Baby gered

In Esch-sur-Alzette (Luxemburg) stierf eerder deze maand ook al een zwangere vrouw. Zij was 35 jaar en uit Brazilië afkomstig. De aanstaande mama raakte besmet met het coronavirus en stierf in haar slaap.

En exact een jaar geleden stierf de Britse verpleegster Mary Agyeiwaa Agyapong (28). Ze werkte in een Londens ziekenhuis waar ze zelf werd opgenomen met zware coronasymptomen. Uiteindelijk stierf ze. Haar baby kon wel gered worden en werd naar de mama genoemd.

Let's block ads! (Why?)


Mogelijk eerste zwangere vrouw overleden aan coronavirus in ons land - Het Nieuwsblad
Read More

Eén prik gezinslid halveert besmettingen binnen dat gezin, blijkt uit Britse studie - RTL Nieuws

In het onderzoek werd vooral gekeken in hoeverre gevaccineerden na een eerste prik het virus in de praktijk nog doorgeven. 

Volgens de studie zijn mensen die drie weken na een eerste prik besmet raken met het virus 38 tot 49 procent minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden dan mensen die niet gevaccineerd werden. Dat geldt ongeacht de leeftijd van de besmette persoon of zijn of haar gezinsleden.

'Fantastisch nieuws'

"Dit is fantastisch nieuws. We wisten al dat vaccins levens redden en deze studie, de meest complete die reeds in reële omstandigheden is uitgevoerd, toont aan dat ze ook de transmissie van dit dodelijke virus verminderen", reageerde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

De studie volgde 57.000 mensen uit 24.000 gezinnen waar een gevaccineerde persoon positief testte en vergeleek de besmettingscijfers met bijna één miljoen contacten tussen mensen die niet ingeënt zijn.

Bijna 34 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk (66 miljoen inwoners) hebben minstens één prik gekregen. Eén op de vier volwassenen is volledig gevaccineerd.

Let's block ads! (Why?)


Eén prik gezinslid halveert besmettingen binnen dat gezin, blijkt uit Britse studie - RTL Nieuws
Read More

Tuesday, April 27, 2021

App helpt vrouwen met ongewild urineverlies: 'Veel durven niet naar huisarts' - EditieNL

Als Marlies Bosch springt of niest, moet ze plassen. "Na een baarmoederoperatie heb ik last gekregen van urineverlies. Ik moet eigenlijk altijd een inlegkruisje dragen", zegt ze tegen EditieNL. Ook al zit er nog een groot taboe op het onderwerp, toch wil Marlies er graag over praten. "Ik praat er gemakkelijk over maar sommige vrouwen moeten een enorme drempel over. Het taboe is helaas nog erg groot."

Dit is voor veel vrouwen ook een reden om met klachten over urineverlies niet naar de huisarts te gaan, ziet ook huisarts Margriet Folkeringa. "Ik zie vaak vrouwen in mijn praktijk die steeds maar weer komen omdat ze zeggen dat ze een blaasontsteking hebben. Die vrouwen hebben vaak ook incontinentieklachten. Maar ze slikken dan liever een kuurtje dan dat ze over hun urineverlies praten." Soms ziet de huisarts het ook wanneer ze een uitstrijkje maakt. "Dan zie ik dat ze een inlegkruisje dragen of ruik ik het."

Na de bevalling

Daarnaast ziet ze ook veel vrouwen die na een bevalling denken dat urineverlies erbij hoort en het maar even afwachten. "Dan moet ik ze er toch op wijzen dat het verstandig is om naar een bekkenfysioherapeut te gaan."

Want gelukkig zijn incontinentieklachten vaak te verhelpen met de juiste oefeningen. Die kun je krijgen als je via de huisarts wordt doorverwezen naar een bekkenfysioherapeut. Sinds kort zijn de oefeningen ook te volgen via de gratis app URinControl, ontwikkeld door het UMC Groningen.

Privacy behouden

"Patiënten hebben heel wat afspraken en trainingen nodig om urineverlies te verhelpen", zegt onderzoekster Anne Loohuis tegen EditieNL. "Ze moeten vaak eerst naar de huisarts en dan naar de therapeut waar ze een aantal weken een traject volgen. Dat kost veel tijd en veel vrouwen schamen zich. Met de app die wij ontwikkeld hebben, kunnen ze de oefeningen gewoon doen en behouden ze hun privacy."

De app geeft de vrouwen een schema met oefeningen. "Je kunt de trainingen dan doen wanneer je maar wil in plaats van dat je eerst al die afspraken moet maken. Je krijgt gerichte informatie en oefeningen. En het bespaart kosten, want de app is gratis."

Marlies doet haar oefeningen momenteel ook via de app. "Ik doe de oefeningen van de app, want je hebt bij dit probleem eigenlijk niks aan een huisarts. Die kan je een aantal oefeningen voorschrijven en doorverwijzen. Zo'n app kan je continue doen en in je dagelijks leven inpassen."

Saai

Nu ze de app regelmatig gebruikt, merkt ze wel dat het lastiger wordt om vol te houden. "De oefeningen worden na een tijd best saai want je moet regelmatig dezelfde doen."

Let's block ads! (Why?)


App helpt vrouwen met ongewild urineverlies: 'Veel durven niet naar huisarts' - EditieNL
Read More

Braziliaanse wetenschappers bezorgd over mogelijke nieuwe coronavariant - NOS

Terwijl de Braziliaanse P1-variant van het coronavirus nog huishoudt in Brazilië, dient zich mogelijk alweer een nieuwe mutatie aan. Wetenschappers van de Federale Universiteit van Minas Gerais, in de stad Belo Horizonte, ontdekten bij twee patiënten een tot nu toe onbekende combinatie van mutaties.

"We telden achttien mutaties, een paar daarvan zien we ook bij de bekende Braziliaanse varianten en de Britse variant", zegt viroloog Renato Santana Aguiar. "Maar er zijn ook nieuwe mutaties, waardoor het mogelijk een unieke variant is." Pas als Santana en zijn team deze specifieke mutaties bij nog tenminste drie andere patiënten aantreffen, is er sprake van een erkende nieuwe variant. "We gaan nu hier, en in omringende deelstaten, specifiek verder zoeken", zegt de wetenschapper.

Het gaat dus om een variant van een variant: "de meest waarschijnlijke oorsprong, is de P1," denkt Santana.

P1-variant twee keer zo besmettelijk

In zijn laboratorium worden elke dag nieuwe monsters gebracht van positief geteste patiënten. "Wij monitoren de genetische ontwikkeling van het virus, en identificeren welke varianten van covid-19 hier in omloop zijn. Dat zijn er hier in Belo Horizonte op dit moment vijf, waarvan de Braziliaanse P1-variant uit Manaus de meest zorgwekkende is."

"We hebben kunnen aantonen dat die P1-variant ongeveer twee keer zo besmettelijk is als andere varianten", zegt Santana. Hij deed mee aan een groot onderzoek naar de bekendste Braziliaanse variant, waarvan de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Science werden gepubliceerd.

Let's block ads! (Why?)


Braziliaanse wetenschappers bezorgd over mogelijke nieuwe coronavariant - NOS
Read More

Mannen, zo zet je een turbo op je testosteron - RTL Nieuws

Testosteron wordt met name aangemaakt in je testikels maar ook gedeeltelijk in de bijnieren. De productie daalt na je 25ste met gemiddeld één procent per jaar. Tegen je vijftigste nemen mede daardoor spiermassa en spierkracht af. Ook verslechtert je kortetermijngeheugen en neemt botontkalking toe.

Zin in seks

Het buikvet groeit door afnemend testosteron sneller aan. Daarbij komt dat testosteron de neiging heeft om in het buikvet vast te gaan zitten. Hierdoor stroomt er minder vrije testosteron door je lichaam wat je nodig hebt voor zin in seks en het krijgen van een erectie.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl en Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Mannen beschikken van nature over een lage concentratie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Door het dalend testosteron kan het oestrogeen een grotere rol gaan spelen in je lichaam. Dit hormoon heeft bij mannen een dikmakende werking.

Buikvet stapelen

Als je in de levensfase verkeert waarin buikvet zich maar wat graag opstapelt, moet je weten dat buikvet zelf ook weer oestrogeen produceert, waardoor de vetophoping nóg sneller gaat. Op tijd ingrijpen dus. Want gelukkig kun je er zelf van alles aan doen om je testosteronpeil hoog te houden. En wacht er niet mee tot je vijftig bent, vanaf je dertigste heb je er al baat bij.

Meer krachttraining

Sport stimuleert de productie van testosteron, maar werk je niet eindeloos in het zweet. Langdurig sporten, zoals vier keer per week vijftien kilometer hardlopen, remt de aanmaak van het mannelijke testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol. En dat hormoon zorgt weer voor afbraak van de spieren.

Sporten waarbij je met veel spiergroepen kracht moet zetten, helpen het testosteron juist een handje. Kracht zetten, zoals bij gewichtheffen en roeien, is voor de aanmaak van testosteron belangrijker dan het lang herhalen van dezelfde bewegingen.

Een ander voordeel van goede oefeningen is dat je de oestrogeenmakende vetmassa kunt wegtrainen en vervangen door strakke spiermassa. Zo sla je twee vliegen in één klap. Elke sportschool kan je erbij helpen.

Zuivel, vlees of vette vis

Te veel buikvet is slecht, maar een mager lichaam is ook weer ongunstig. Voeding met erg weinig vet is niet goed voor de productie van testosteron. Bij mannen die een streng dieet volgen, maakt het testosteronpeil een duikvlucht. Dagelijks een beetje vet eten uit zuivel, vlees of vette vis is gunstig voor het mannenhormoon.

Voeding, beweging en voldoende slaap zijn van invloed op je testosteronwaarden. Je gemoedstoestand is ook bepalend, deze stuurt in zekere mate de activiteit in de testikels. Voortdurende neerslachtigheid, gevoelens van onmacht en twijfel over je eigen vermogens zetten de handrem op je testosteronproductie. Maar een testosterontekort kan juist ook weer prikkelbaarheid, stemmingsveranderingen en depressiviteit geven.

Door een verandering van je levensstijl kan je zelf veel invloed uitoefenen op je testosteronproductie. Aanvulling van testosteron in de vorm van pillen, injecties en gels, kan je eigen systeem van natuurlijke aanmaak plat leggen en vergroot de kans op prostaatkanker. Het is dan ook raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je op eigen houtje hiertoe overgaat. Want het is heel goed mogelijk dat je symptomen een andere oorzaak hebben dan een te laag testosteron.

Let's block ads! (Why?)


Mannen, zo zet je een turbo op je testosteron - RTL Nieuws
Read More

Jaarlijks 23 miljoen miskramen, maar nauwelijks aandacht voor het verdriet - NOS

Gebrekkige registratie

Van een miskraam is sprake als het embryo overlijdt voordat het levensvatbaar is. Daarna is sprake van een doodgeboren baby. Waar de grens van levensvatbaarheid precies ligt, verschilt per land. Meestal gaat het om 20 tot 24 weken.

De meeste landen, waaronder Nederland, registreren überhaupt geen miskramen. In Zweden, Finland en Denemarken gebeurt dat wel; daarom is de analyse voor een groot deel op data uit die landen gebaseerd. Ook werden gegevens gebruikt uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Let's block ads! (Why?)


Jaarlijks 23 miljoen miskramen, maar nauwelijks aandacht voor het verdriet - NOS
Read More

Wim (72) ligt 5 weken in het ziekenhuis en roept op: 'Hou je aan de regels' - Omroep Brabant

Wim van Elten uit Eindhoven heeft een duidelijke boodschap: "Alle jongeren en mensen in Brabant, houd je aan de regels! Niet versoepelen en zorg dat het goed komt!" En hij kan het weten, hij ligt nu vijf weken in het Catharina Ziekenhuis met corona, waarvan vier op de ic.

Toen hij naar het Eindhovense ziekenhuis moest en wist dat hij corona had, dacht hij: "Haal ik het wel? Heb ik ze (zijn familie, red.) voor het laatst gezien?" Gelukkig haalde Wim het en is hij nu aan het revalideren. Maar de vijf weken ziekenhuis hakken er wel in.

Wim is faliekant tegen versoepelingen, zegt hij tegen Omroep Brabant. "Als je weet dat de ic’s hartstikke vol zitten, dat code zwart er bijna aan komt. We moeten er niks meer bij hebben." Toch snapt hij dat mensen behoefte hebben aan meer vrijheid. "Als iemand graag op een terras zit, ben ik het wel!"

Code zwart is dichtbij in de Brabantse ziekenhuizen en Wim realiseert zich dat dit voor hem slecht nieuws had kunnen zijn. "Ik moet er niet aan denken dat ik dan misschien niet geholpen kon worden. Dan was ik er nu heel anders aan toe geweest."

Hoewel hij van de ic is, kan Wim nog niet naar huis. Ook als hij uit het ziekenhuis ontslagen wordt, moet hij nog hard werken voor het zover is. "Ik ga eerst naar een verzorgingstehuis met revalidatie, dat zijn we nu aan het bekijken."

Voor hij naar zijn eigen huis mag, moet hij eerst een aantal dingen zelf kunnen. Hij moet zelf naar de wc kunnen en zelf de trap oplopen. En wanneer hij dan weer naar huis mag is afhankelijk van zijn succes. Voor hem is het nu wel duidelijk: het is niet zomaar een griepje.

Let's block ads! (Why?)


Wim (72) ligt 5 weken in het ziekenhuis en roept op: 'Hou je aan de regels' - Omroep Brabant
Read More

Grote vaccinatie-verschillen tussen kinderen met en zonder migratieachtergrond - RTV Rijnmond

Jongeren met een Turkse en Marokkaanse achtergrond blijken het minst te zijn ingeënt tegen die twee ziektes. Daarna volgen jongeren met een Surinaamse of een Caribisch- Nederlandse achtergrond. Bij BMR (bof, mazelen, rode hond) zijn de verschillen vrij klein.

Organisaties in de jeugdgezondheidszorg zijn bezorgd over het achterblijven van de vaccinatiegraad bij kinderen en jongeren met een migratieachtergrond. Rotterdam, maar ook Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben daarom een analyse laten uitvoeren.

Informatieavonden

Rotterdam wil sleutelfiguren inzetten om de informatie over vaccineren aan migrantendoelgroepen op maat te maken. CJG Rijnmond (Centrum Jeugd en Gezin) heeft voor de coronapandemie al informatieavonden georganiseerd samen met de Rotterdamse imam Fahriye Duyar.

Ook wordt tijdens de vastenperiode extra informatie verstrekt over vaccineren tijdens de ramadan. Daarnaast doet Rotterdam momenteel onderzoek onder specifieke doelgroepen om te achterhalen waarom zij hun kinderen of zichzelf niet laten vaccineren en welke eventuele drempels er zijn.

Let's block ads! (Why?)


Grote vaccinatie-verschillen tussen kinderen met en zonder migratieachtergrond - RTV Rijnmond
Read More

Eén op de tien vrouwen wereldwijd krijgt een miskraam - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Eén op de tien vrouwen wereldwijd krijgt een miskraam  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Eén op de tien vrouwen wereldwijd krijgt een miskraam - AD.nl
Read More

Monday, April 26, 2021

Geen groen licht voor Spoetnik in Brazilië • 20.000 vaccins gezet op Sint Maarten - NOS

De Braziliaanse geneesmiddelenautoriteit Anvisa heeft zich uitgesproken tegen het importeren van het Russische vaccin Spoetnik. Gouverneurs van deelstaten die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, hadden verzocht om met spoed het vaccin goed te keuren en te importeren. Maar het vijfkoppige bestuur van Anvisa oordeelde unaniem dat er "ernstige risico's" zitten aan het vaccin, omdat er te weinig bekend is over de effectiviteit en veiligheid van het middel. Anvisa maakt zich in het bijzonder zorgen over de aanwezigheid van het adenovirus in het Russische vaccin, dat zich volgens de toezichthouder op een gevaarlijke manier zou kunnen reproduceren.

Spoetnik wordt in verschillende landen gebruikt en heeft volgens de Russische ontwikkelaars een effectiviteit van bijna 98 procent, maar ook geneesmiddelenbureau EMA van de Europese Unie heeft het nog niet goedgekeurd, vanwege een gebrek aan betrouwbare informatie over de ontwikkeling en testprocedures tot nu toe.

Brazilië heeft tot nu toe zo'n 27 miljoen inwoners gevaccineerd, ongeveer 13 procent van de bevolking. Het land kende tot nu toe ruim 14 miljoen besmettingen, en er vielen bijna 400.000 doden als gevolg van het coronavirus, vooral in de afgelopen paar maanden.

Let's block ads! (Why?)


Geen groen licht voor Spoetnik in Brazilië • 20.000 vaccins gezet op Sint Maarten - NOS
Read More

Kinderen met een migratieachtergrond krijgen minder vaak bmr-prik - NOS

Organisaties in de jeugdgezondheidszorg zijn bezorgd over het achterblijven van de vaccinatiegraad bij kinderen en jongeren met een migratieachtergrond. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben daarom een analyse laten uitvoeren.

In samenwerking met het RIVM en het ministerie van VWS willen de vier steden nu laten onderzoeken welke verklaringen er zijn voor de verschillen. Ook willen ze beleid ontwikkelen om ervoor te zorgen dat meer mensen deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Sleutelfiguren

De vier grootste steden willen daarnaast ook ideeën en bestaand beleid uitwisselen over dit onderwerp. Amsterdam presenteert binnenkort een plan om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarin is onder meer opgenomen dat de GGD gaat onderzoeken waarom mensen hun kinderen niet laten vaccineren.

Rotterdam wil zogenoemde sleutelfiguren inzetten om informatie over vaccineren voor migranten op maat te maken. Zo worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd met een imam. Den Haag werkt al met sleutelfiguren in wijken met een relatief lage vaccinatiegraad. Ook leidt de gemeente gezondheidsambassadeurs op om in buurthuizen voorlichting te geven.

Utrecht heeft ook een wijkgerichte aanpak. De jeugdgezondheidszorg neemt extra tijd om met ouders in gesprek te gaan en vragen over vaccinatie te beantwoorden.

Let's block ads! (Why?)


Kinderen met een migratieachtergrond krijgen minder vaak bmr-prik - NOS
Read More

Waarom reageert de een zoveel sterker op cafeïne dan de ander? - wel.nl - Welingelichte Kringen

De een kan 's avonds nog een espresso drinken om daarna als een roos te slapen, de ander ligt al wakker als hij na 15 uur 's middags nog koffie drinkt. Hoe kan dat zo verschillen? NRC zocht het uit.

Het heeft vooral met genetische aanleg te maken, schrijft de Franse onderzoeker Astrid Nehlig in een uitgebreid review-artikel. Bij de een halveert de hoeveelheid cafeïne in het lichaam binnen twee uur, bij de ander bedraagt de halfwaardetijd bijna tien uur. Dat komt voornamelijk door het leverenzym CYP1A2, dat 90 procent van de afbraak van cafeïne voor zijn rekening neemt.

Maar meer factoren spelen een rol. Vrouwen die de pil slikken, breken cafeïne langzamer af en bij rokers gaat het juist sneller. Verder remmen grapefruitsap en een paar glazen alcohol de afbraak van cafeïne. Tenslotte is er ook nog sprake van gewenning. De leverenzymen kunnen actiever worden als je dagelijks veel koffie drinkt.

Bron(nen):   NRC      

Let's block ads! (Why?)


Waarom reageert de een zoveel sterker op cafeïne dan de ander? - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Gommers: Versoepelingen leiden niet tot piek op ic, vaccineren is op stoom - NU.nl

De komende versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal intensivecareopnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is, zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP. De huidige druk op de intensive cares (ic's) is volgens de ic-arts het gevolg van het minder goed naleven van de huidige coronamaatregelen.

Zaterdag schreef een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid dat "de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt".

Gommers begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de situatie in de ziekenhuizen, maar benadrukt dat de huidige druk op de ic's "niets te maken heeft met de versoepelingen".

Dat de ic's nu zo vol liggen is namelijk een gevolg van ons gedrag van drie weken geleden, aldus de ic-arts. "Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers." Bovendien nemen mensen het op dit moment al niet zo nauw met een aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. "We verwachten dat dat gedrag door die versoepelingen niet veel verandert."

'Realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is'

Het nadeel van het openen van de terrassen en het loslaten van de avondklok is volgens Gommers wel dat mensen mogelijk denken dat de crisis al voorbij is en zich dan nóg minder goed aan de basisregels gaan houden. "Dat is wel gevaarlijk. We zijn al deels gestopt met de kritiek planbare zorg, operaties die binnen zes weken noodzakelijk zijn. Dat kun je niet heel lang blijven doen. Vandaar dat ik blijf zeggen: realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is."

Wat ons uiteindelijk uit de crisis moet helpen is vaccineren, aldus Gommers. "We vaccineren op dit moment als een gek. Dat is de sleutel. Als er komende weken iets met het vaccineren misgaat, hebben we dus wel een groot probleem."

Het ministerie van Volksgezondheid snapt de zorgen van de Brabantse intensivisten ook. "De situatie in de ziekenhuizen heeft onze volle aandacht. We zijn continu in gesprek met de ziekenhuismedewerkers en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en horen de signalen luid en duidelijk", zegt een woordvoerder.

"Tegelijkertijd klinkt er ook een luide roep om perspectief vanuit de samenleving. Het kabinet maakt in de besluitvorming dan ook telkens een brede maatschappelijke afweging en dat is de reden geweest om per 28 april een voorzichtige eerste stap te zetten. Het kabinet blijft de cijfers en de prognoses nauwlettend volgen."

Let's block ads! (Why?)


Gommers: Versoepelingen leiden niet tot piek op ic, vaccineren is op stoom - NU.nl
Read More

Sunday, April 25, 2021

Gommers over zorgen om druk op ic's: Versoepelingen leiden niet tot piek - NU.nl

De komende versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal intensivecareopnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is, zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP. De huidige druk op de intensive cares (ic's) is volgens de ic-arts het gevolg van het minder goed naleven van de huidige coronamaatregelen.

Zaterdag schreef een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid dat "de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt".

Gommers begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de situatie in de ziekenhuizen, maar benadrukt dat de huidige druk op de ic's "niets te maken heeft met de versoepelingen".

Dat de ic's nu zo vol liggen is namelijk een gevolg van ons gedrag van drie weken geleden, aldus de ic-arts. "Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers." Bovendien nemen mensen het op dit moment al niet zo nauw met een aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. "We verwachten dat dat gedrag door die versoepelingen niet veel verandert."

'Realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is'

Het nadeel van het openen van de terrassen en het loslaten van de avondklok is volgens Gommers wel dat mensen mogelijk denken dat de crisis al voorbij is en zich dan nóg minder goed aan de basisregels gaan houden. "Dat is wel gevaarlijk. We zijn al deels gestopt met de kritiek planbare zorg, operaties die binnen zes weken noodzakelijk zijn. Dat kun je niet heel lang blijven doen. Vandaar dat ik blijf zeggen: realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is."

Wat ons uiteindelijk uit de crisis moet helpen is vaccineren, aldus Gommers. "We vaccineren op dit moment als een gek. Dat is de sleutel. Als er komende weken iets met het vaccineren misgaat, hebben we dus wel een groot probleem."

Het ministerie van Volksgezondheid snapt de zorgen van de Brabantse intensivisten ook. "De situatie in de ziekenhuizen heeft onze volle aandacht. We zijn continu in gesprek met de ziekenhuismedewerkers en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en horen de signalen luid en duidelijk", zegt een woordvoerder.

"Tegelijkertijd klinkt er ook een luide roep om perspectief vanuit de samenleving. Het kabinet maakt in de besluitvorming dan ook telkens een brede maatschappelijke afweging en dat is de reden geweest om per 28 april een voorzichtige eerste stap te zetten. Het kabinet blijft de cijfers en de prognoses nauwlettend volgen."

Let's block ads! (Why?)


Gommers over zorgen om druk op ic's: Versoepelingen leiden niet tot piek - NU.nl
Read More

Coronacijfers blijven schommelen: minder besmettingen, wel meer patiënten op ic - Hartvannederland.nl

Let's block ads! (Why?)


Coronacijfers blijven schommelen: minder besmettingen, wel meer patiënten op ic - Hartvannederland.nl
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...