Rechercher dans ce blog

Monday, May 17, 2021

Lange werkweken zijn dodelijk, flex- en thuiswerk verergeren de situatie alleen maar - Volkskrant

Een werknemer van Huawei rust uit tijdens haar lunchpauze. Beeld Getty
Een werknemer van Huawei rust uit tijdens haar lunchpauze.Beeld Getty

Dat blijkt uit een analyse van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Een werkweek van meer dan 55 uur is voor Europeanen vrij zeldzaam, slechts 3,5 procent van hen draait dergelijke werkweken, maar in andere delen van de wereld is het gangbaarder. De WHO pleit voor minder lange werkweken in landen waar veel mensen te lang doorwerken.

In de geanalyseerde jaren zagen de onderzoekers een wereldwijde stijging van het aantal gewerkte uren. Werkte in 2000 nog 8,1 procent van de wereldbevolking meer dan 55 uur, in 2016 was dat gestegen naar 8,9 procent.

De onderzoekers denken dat deze trend zich doorzet, vanwege de toename van het aantal flexwerkers, maar ook onder invloed van de coronapandemie. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zegt in een verklaring: ‘Thuiswerken is de norm geworden, hierdoor vervaagt de scheiding tussen werk en privé. Bovendien moeten veel bedrijven geld besparen door bijvoorbeeld werknemers te ontslaan, waardoor de overgebleven mensen meer werkuren op zich nemen’.

Het aantal werkgerelateerde doden door hart- en vaatziekten is in de periode 2000-2016 met 29 procent gestegen. Zuidoost-Azië heeft het grootste aandeel, met volgens de schatting van de WHO inmiddels zo’n 320 duizend doden door hart- en vaatziekten als gevolg van lange werkweken.

De onderzoekers hadden de beschikking over gegevens uit 194 landen, voor de jaren 2000, 2010 en 2016. Voor elk land berekenden ze hoeveel mensen doodgaan of levensjaren in goede gezondheid verliezen door hart- en vaatziekten. Lang werken leidt tot een hoger risico op hart- en vaatziekten door een stressreactie van het lichaam. Bovendien hebben mensen die lange werkweken maken relatief vaak een ongezonde levensstijl, zoals roken, overmatige alcoholconsumptie, ongezond eten en weinig bewegen.

Grootste beroepsrisico

Lange werkweken blijken volgens de WHO de grootste ziektelast te veroorzaken van alle beroepsrisico’s die tot nu toe zijn berekend. Andere werkgerelateerde risicofactoren zijn bijvoorbeeld het tillen van zware spullen of de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in de werkomgeving. Vooral mannen hebben te lijden onder hart- en vaatziekten als gevolg van lange werkweken.

Mogelijk heeft ook invloed op het risico op dood door hart- en vaatziekten, schrijven de onderzoekers. Zo zou het verband tussen lange werkweken en hart- en vaatziekten zich vooral kunnen voordoen in lagere sociaal-economische klassen, maar dit moet nog verder worden onderzocht.

Hugo ten Cate, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan het UMC Maastricht, vindt het een gedegen analyse van de wereldwijd beschikbare onderzoeken. ‘Al met al biedt dit voldoende bewijs dat een deel van de hart- en vaatziekten toe te schrijven zijn aan het draaien van te veel uren.’

In de analyse van de WHO zijn de effecten van corona niet meegenomen. Ten Cate: ‘Ik kan me voorstellen dat als je niet meer op vaste tijden naar kantoor gaat, de werkuren thuis sneller uit de hand lopen.’

Adblock test (Why?)


Lange werkweken zijn dodelijk, flex- en thuiswerk verergeren de situatie alleen maar - Volkskrant
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...