Rechercher dans ce blog

Friday, May 21, 2021

LIVE: Veel scholen willen voor zomer niet terug naar normaal - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 21 mei:

10:14 uur - TT van Assen mét publiek, 11.500 fans per dag welkom
De negentigste editie van de TT van Assen wordt verreden mét publiek. Van 25 tot en met 27 juni zijn per dag 11.500 fans welkom. De organisatie meldt daarover een akkoord te hebben bereikt met de veiligheidsregio Drenthe, de gemeente Assen en promotor Dorna.

De TT van Assen ging vorig jaar vanwege het coronavirus niet door. Nu er beperkt publiek welkom is, krijgen trouwe bezoekers voorrang. Vanaf vrijdag 21 mei kunnen eerst mensen die de TT vaker hebben bezocht twee weken lang kaarten kopen. Daarna kunnen ook anderen tickets aanschaffen.

10:12 uur - Amsterdamse horecaondernemers breiden terrassen uit
Amsterdamse horecaondernemers maken volop gebruik van de mogelijkheid om extra ruimte te krijgen op hun terras. Tot nu toe zijn er dit jaar 110 initiatieven goedgekeurd voor een tijdelijke terrasuitbreiding in de hoofdstad. Dat is bovenop de 1065 uitbreidingen die vorig jaar al werden goedgekeurd.

Ondernemers die vorig jaar al een vergunning kregen hoeven deze niet opnieuw aan te vragen. Ze hoeven ook geen extra belasting te betalen voor de uitbreiding van hun terras. Wel zijn er regels waar ondernemers zich aan moeten houden, zodat het terras veilig is en er genoeg ruimte overblijft voor voetgangers, fietsers en ander verkeer. Ook houdt de gemeente rekening met de belangen van omwonenden.

9:15 uur - Sterftecijfer gelijk aan vorig jaar in Limburg
In de afgelopen week overleden naar schatting 248 Limburgers. Dat zijn er net zoveel als in dezelfde week vorig jaar en ruim dertig meer dan in 2019, voor de coronapandemie. Er lijkt dus nog steeds sprake van oversterfte in onze provincie.

Landelijk daalde het aantal sterfgevallen ten opzichte van een week eerder wel. Naar schatting kwamen er zo'n 2.950 mensen te overlijden in ons land. Ook dat aantal ligt nog boven het aantal dat verwacht zou mogen worden in deze periode.

7:59 uur - Oproep prominenten: 'Open de poorten van de cultuur!'
De cultuursector moet zo snel mogelijk weer open. Zo wordt "maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur". Dat staat in een ingezonden brief in de Volkskrant, ondertekend door een grote groep prominenten onder aanvoering van oud-NS-topman Roger van Boxtel.

Ze vinden het onaanvaardbaar dat de corona-lockdown voor culturele instellingen nog voortduurt, terwijl andere sectoren al wel weer open mogen. "Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, en op de behoefte om samen te werken, te wonen en te leven", betogen de ondertekenaars.

7:55 uur - Vermogens van Nederlanders fors gegroeid in coronajaar 2020
Nederlanders zijn in coronajaar 2020 over de gehele linie aanzienlijk rijker geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de vermogens van huishoudens fors gegroeid. Dat komt onder meer omdat er veel meer werd gespaard dan in andere jaren. Omdat het nog amper mogelijk was om bijvoorbeeld uit te gaan of verre reizen te maken, daalden de uitgaven en zetten mensen meer geld weg. Daarnaast lagen de cao-lonen wat hoger en er werd geld verdiend met beleggen.

6:28 uur - EU laat door pandemie de begrotingsteugels nog een jaar vieren
De Europese begrotingsregels blijven volgend jaar in de ijskast. Een voorstel van de Europese Commissie om de disciplinerende regels voor staatsschuld en begrotingstekort ook in 2022 buiten werking te stellen, kan rekenen op steun van de ministers van Financiën van de EU-landen, meldt de Volkskrant.

De Commissie presenteert haar voorstel op 2 juni, maar vrijdagavond komt de kwestie al aan de orde tijdens overleg van minister Wopke Hoekstra (Financiën) en zijn EU-collega’s in Lissabon. Hoekstra en andere ‘begrotingshaviken’, zoals zijn Oostenrijkse en Finse collega, zullen volgens betrokkenen geen bezwaar aantekenen.

6:12 uur - 'Nederlanders vooral naar fysieke woonwinkels en tuincentra'
Nederlanders zijn sinds de heropening van de winkels vooral meer naar woonwinkels, bouwmarkten en tuincentra gegaan. In die categorieën daalden de uitgaven in webwinkels het hardst, meldt betalingsverwerker Klarna op basis van eigen gegevens. Het Zweedse bedrijf werkt hier samen met ruim 16.000 webshops.

Online-uitgaven bij winkels in de categorieën 'sieraden en accessoires' en 'gezondheid en beauty' stegen juist nadat de winkels weer openden. Volgens Klarna is hierbij sprake van een moederdageffect, want die pieken verdwenen daarna ook weer snel.

5:41 uur - Veel scholen willen voor de zomer niet meer terug naar 'normaal'
Een besluit om de scholen helemaal te heropenen, waarover het kabinet zich zaterdag in het Catshuis beraadt, komt voor sommige scholen te laat om nog te worden uitgevoerd. Dat meldt Trouw.

Ilyas Bagci, directeur van de Rotterdamse scholengroep Lyceum Kralingen en Mavo Centraal, was lang voorstander van het heropenen van het voortgezet onderwijs, maar omdat de zomervakantie er zo snel aankomt, ziet hij geen kans meer de hele organisatie om te gooien.

Er zijn meer signalen dat schoolleiders en leraren volledige heropening niet zien zitten. CNV Onderwijs hield een enquête onder 1359 leden, waaruit blijkt dat ook het merendeel van de leraren geen voorstander is van heropening.

5:15 uur - Aantal coronagevallen voor de 250e dag op rij boven alarmniveau
De kans is groot dat Nederland vrijdag voor de 250e achtereenvolgende dag meer nieuwe coronagevallen heeft dan de zogeheten signaalwaarde. Dat is de grens waarbij alarmbellen afgaan. Die staat op 7 positieve tests per dag op elke 100.000 inwoners. De laatste keer dat Nederland onder die limiet bleef, was op 13 september vorig jaar.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend had het RIVM 4688 meldingen van positieve tests gekregen. Dat komt neer op 26,9 gevallen per 100.000 Nederlanders. In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal bijna 32.000 coronabesmettingen vastgesteld, gemiddeld 26,2 per 100.000 mensen per dag.

5:00 uur - Eerste coronagolf korter, maar heviger dan griepgolf 2017 en 2018
De eerste coronagolf heeft ongeveer net zoveel slachtoffers geëist als de griepepidemie in 2017 en 2018, maar deed dat in de helft van de tijd. Ook viel het gros van de slachtoffers in het zuiden, waar die tijdens de griepepidemie verspreid over het land vielen. De eerste coronagolf was dus korter en minder wijdverbreid, maar waar en wanneer deze rondwaarde heviger. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het nieuwe coronavirus is tijdens de pandemie vaak vergeleken met de griep, vooral door mensen die de ernst van het virus in twijfel wilden trekken. Daarbij wordt vaak de hevige griepepidemie van 2017 of 2018 aangehaald. Volgens de onderzoekers van het CBS lijkt die op het eerste gezicht veel op de eerste golf van het coronavirus. Ïn beide gevallen lag het aantal sterfgevallen 9000 hoger dan normaal was voor de tijd van het jaar en kampte de zorg met capaciteitsproblemen.

Adblock test (Why?)


LIVE: Veel scholen willen voor zomer niet terug naar normaal - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...