Rechercher dans ce blog

Thursday, June 24, 2021

LIVE | Bijna 70 procent van bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona - Telegraaf.nl

22.40 uur - D66 en VVD dringen aan op nieuwe testlocatie op Schiphol

Terugkerende vakantiegangers moeten zich op Schiphol kunnen laten testen op het coronavirus, vinden D66 en VVD. Het gaat om vooral jongere reizigers die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn. Ze kunnen dan meteen maatregelen nemen voordat het virus zich in Nederland verspreidt.

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte en zijn VVD-collega Aukje de Vries moet deze testlocatie op Schiphol en mogelijk nog op andere reisknooppunten laagdrempelig zijn. Mensen moeten niet te ver hoeven lopen, vindt Paternotte. Bij de luchthaven is al een testlocatie maar die staat op parkeerterrein P4, wat volgens hem een eind weg is. Aanleiding voor de motie van de twee coalitiepartijen is dat veel jongeren onlangs besmet zijn geraakt tijdens hun vakantie in Albufeira, Mallorca en Ibiza, waarvoor een geel reisadvies van kracht is.

Demissionair minister Hugo de Jonge is niet negatief over het idee maar wil niet dat „bij elke slurf” een testlocatie komt. Hij wil eerst over het voorstel praten met Schiphol om te kijken of en hoe dit kan worden georganiseerd. Vorig jaar was er al een testlocatie geopend, maar als proef die een maand duurde. Die stopte, omdat niet veel besmettingen werden gevonden en er in augustus nog niet voldoende testmateriaal voorradig was.

De Jonge roept sowieso alle jongeren op om zich te laten testen na hun vakantie. Dat kan allereerst met een zelftest maar als er sprake is van coronagerelateerde klachten, kunnen ze meteen naar de GGD gaan. Het liefst ziet de minister dat iedereen na terugkeer uit het buitenland meteen een zelftest doet en niet afwacht tot hij of zij of zij klachten krijgt.

Het ministerie begint een publiekscampagne om de zelftesten onder de aandacht te brengen. Ook wil hij eenmalig zelftesten beschikbaar stellen voor elke Nederlander. Het wordt nog uitgezocht of dit logistiek valt te regelen, schreef hij al eerder in een brief aan de Tweede Kamer.

21.20 uur - Tot nu toe 154.000 prikafspraken gemaakt voor Janssen-vaccin

Ongeveer 154.000 mensen hebben inmiddels een afspraak weten te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Dat betekent dat zo’n 76.000 mensen op donderdag een datum hebben geprikt, tegen circa 78.000 op woensdag.

Het is de tweede dag dat mensen kunnen bellen met het speciale telefoonnummer 0800-1295. Op woensdag kreeg het callcenter 5,3 miljoen telefoontjes van ongeveer 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller meer dan twintig pogingen deed om het callcenter aan de lijn te krijgen. Op donderdag was het aanzienlijk rustiger. Er kwamen 606.000 telefoontjes van 103.000 mensen. De bellers deden gemiddeld dus nog maar zes pogingen om een afspraak te maken bij een van de 3500 callcentermedewerkers..

Er zijn vooralsnog 200.000 prikken te vergeven. Dat betekent dat er nu nog plek is voor ongeveer 46.000 mensen. Als alle afspraken zijn volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Als Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. Het is niet bekend hoelang ze moeten wachten en daarom raadt de GGD mensen aan om in elk geval een afspraak te maken voor een ander vaccin, zodat ze in elk geval zeker weten dat ze een middel toegediend krijgen.

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. De eerste mensen die nu een afspraak hebben gemaakt, worden vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Met de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig.

20.35 uur - De Jonge blijft erbij: 1,5 meter afstand nodig tot half augustus

De 1,5 meter afstand blijft zeker tot half augustus overeind, juist om mensen te beschermen die zich nog niet konden laten vaccineren. In de Tweede Kamer klinkt donderdag de roep van onder meer D66 en PVV om deze basismaatregel nu al los te laten of in ieder geval een paar weken eerder. Maar demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt dat niet verstandig en houdt vast aan de 1,5 meter. Hij volgt daarmee het advies van de deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT).

„Half augustus is een nieuw weegmoment, tegen die tijd kunnen alle volwassenen die dat willen, ingeënt zijn en is meer duidelijk over de verspreiding en gevolgen van de nieuwe Delta-variant”, zegt De Jonge. Een eerste prik beschermt al redelijk tegen het coronavirus, maar een tweede prik is volgens hem heel belangrijk voor een betere bescherming. Mensen kunnen anders nog steeds ziek worden en gezondheidsschade oplopen, ook al komen ze niet in het ziekenhuis terecht. „Niet gevaccineerden moeten zich tot die tijd in het openbare leven beschermd weten, en met hen moeten we solidair zijn”, vindt hij.

De Jonge denkt dat veel mensen proberen afstand te houden, maar heeft net als veel Kamerleden niet de illusie dat iedereen de regel opvolgt. Toch is het in zijn ogen belangrijk om de 1,5 meter als norm te handhaven. Mensen zijn er dan ook nog op aan te spreken. Gevaccineerden uitzonderen van de 1,5 meter is volgens hem evenmin mogelijk, omdat niet helder is wie is gevaccineerd en het dus niet handhaafbaar is. Het is bovendien lastiger om een maatregel weer in te voeren als die eerst is afgeschaft. „Voor half augustus weten we waar we aan toe zijn, maar daarna niet”, zegt de minister.

De Jonge zei dat hij „bloedjefanatiek” is om te komen tot een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Hij denkt dat uiteindelijk 15 procent van de volwassenen zich niet laat vaccineren en dat bij 5 procent het vaccin niet werkt. Dat betekent dat een flink deel van de bevolking nog steeds vatbaar is voor het coronavirus, stelt de minister. Het risico bestaat dat bij een opleving in het najaar weer meer mensen in het ziekenhuis terechtkomen, zodat de reguliere zorg weer in het gedrang komt, waarschuwde de minister.

In het najaar zal volgens hem pas duidelijk worden in hoeverre gevaccineerden zelf nog het virus kunnen overdragen, hoe lang de vaccins bescherming bieden en of ze genoeg beschermen tegen de nieuwe virusvarianten. Ook zal na de vakantie pas te zien zijn in welke mate de vakantiegangers het virus en varianten mee terugnemen uit het buitenland. De Jonge vindt het „een reëel scenario” dat er een opleving komt in het aantal besmettingen maar kan een „een donker scenario” - meer ziekenhuisopnamen - niet voorspellen.

19.50 uur - 60 procent volwassen EU-burgers kreeg minstens één coronaprik

Ongeveer 60 procent van de volwassenen in de Europese Unie is minstens één keer ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat om circa 220 miljoen mensen, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Von der Leyen praatte donderdag de EU-leiders in Brussel bij over de voortgang van de vaccinatiecampagne. Ze stelde eerder het doel dat voor het invallen van de herfst minstens 70 procent van de volwassen EU-burgers ingeënt moet zijn. Al in juli zouden daarvoor genoeg vaccins beschikbaar zijn, scherpte ze later aan.

De EU heeft tot en met deze week ruwweg 424 miljoen doses ontvangen en ongeveer 346 miljoen toegediend, vertelde Von der Leyen aan premier Mark Rutte en zijn collega’s. Van het overgrote deel van die doses zijn er twee nodig om als volledig ingeënt te gelden.

19.00 uur - Huisartsen vrezen veel vragen voor vaccinatiebewijzen

Huisartsen krijgen in de komende week waarschijnlijk veel vragen van mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, maar die daarvan nog geen bewijs in de nieuwe CoronaCheck-app zien staan. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Maar huisartsen kunnen nu nog niets voor mensen betekenen, want het systeem waarmee zij een bewijs kunnen regelen komt pas volgende week beschikbaar. „Het is de overheid die dit heeft bedacht en de overheid die het bouwt. De huisarts heeft geen invloed op wanneer het er is en kan nu nog niets voor mensen betekenen. Ga dus niet de huisarts bellen”, stelt de LHV.

In de afgelopen weken, sinds de aankondigingen van de vaccinatiebewijzen, kregen huisartsen af en toe al wel wat vragen. „Maar we verwachten dat mensen nu daadwerkelijk gaan kijken of het lukt met de app. We verwachten dat mensen dan denken: het lukt niet, ik ga de huisarts bellen. We vrezen dat het aantal vragen heel erg gaat toenemen”, laat de LHV weten.

Volgens de vereniging zijn de huisartsen bang dat het vaccinatiebewijs hun veel extra werk gaat opleveren. En dat terwijl ze het al druk hebben. Er komen veel mensen langs die in de afgelopen maanden niet naar de huisarts wilden gaan vanwege de vele coronagevallen. Dat stuwmeer van uitgestelde zorg moet in de komende coronaluwe periode worden afgehandeld.

Huisartsen zijn donderdag bijgepraat over de zogeheten uitzonderingsroute, het prikbewijs voor mensen die niet in de algemene administratie staan. Volgens de LHV hadden de huisartsen veel vragen, maar is het nog niet duidelijk of het systeem nu duidelijk voor ze is.

18.18 uur - Mogelijk om het jaar ’vaccinbooster’ nodig

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat gevaccineerden mogelijk elke twee jaar een ’boosterprik’ moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dat wel eens elk jaar nodig kunnen zijn. In het ergste scenario zou dat voor de hele bevolking gelden.

Die inschattingen staan in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het wordt donderdag besproken in een vergadering van de internationale organisatie Gavi, die samen met de WHO het Covax-programma leidt om vaccins naar armere landen te krijgen. Genoemde periodes kunnen nog wijzigen.

Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben al vaker aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn, maar daar is vooralsnog geen hard bewijs voor aangedragen.

In het voorlopige document staat dat nieuwe varianten zullen blijven opduiken, waardoor mensen een ’vaccinupdate’ nodig zouden hebben. Er staat verder in dat volgend jaar in het meest waarschijnlijke scenario 12 miljard vaccindoses zullen worden geproduceerd, iets meer dan de 11 miljard die fabrikanten tot nu toe verwachten.

Wel worden problemen verwacht bij de productie en goedkeuring van aangepaste vaccins, waardoor de productie sterk kan achterblijven. In het document wordt niet duidelijk gemaakt of bepaalde vaccintechnologieën de voorkeur krijgen, zoals de EU heeft gedaan. Het landenblok kiest vooral voor de zogeheten mRNA-techniek die Pfizer/BioNTech en Moderna hanteren, ten koste van AstraZeneca en Janssen van Johnson & Johnson.

Wereldwijd zijn nu zo’n 2,5 miljard doses toegediend. In rijke landen is soms de helft van de bevolking al (een eerste keer) ingeënt, maar in veel andere landen is dat pas 1 op de 100 of nog minder. Die kloof kan nog groter worden als de noodzaak voor boostershots arme landen achteraan de rij duwt, is de vrees.

In een optimistisch scenario krijgen alle vaccins die nu nog in de pijplijn zitten goedkeuring en kan de productie worden opgevoerd naar 16 miljard dosis per jaar, die eerlijk over de wereld zouden kunnen worden verdeeld. Boosters zouden daarin niet nodig zijn omdat de bestaande vaccins langdurig en krachtige bescherming bieden.

17.23 uur - Bijna 70 procent bloeddonoren heeft antistoffen corona in bloed

Van de Nederlandse bloeddonors heeft nu 69,5 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. De onderzoeksafdeling van de bloedbank peilt iedere maand bij ongeveer 2000 bloedmonsters of daar antistoffen tegen het virus in zitten. Een maand geleden lag dit percentage nog op 54 procent. „Vaccinatie is de grote drijfveer achter deze stijging”, verklaart Sanquin.

Antistoffen zitten ook in het bloed als iemand een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Sanquin kan met testen vaststellen of de antistoffen tegen het virus voortkomen uit vaccinatie of uit besmetting. Van de bloeddonors boven de 70 jaar van wie het bloed nu nader is onderzocht, heeft vrijwel iedereen antistoffen in het bloed: 88 procent door vaccinatie en 10 procent door een eerdere infectie.

Bij donors tussen de 61 en 70 jaar heeft 77 procent antistoffen dankzij vaccinatie en 16 procent door infectie. In de jongste leeftijdsgroep, van 18 tot 30 jaar, heeft nog maar 43 procent antistoffen tegen corona in het bloed. In de helft van de gevallen komt dat door vaccinatie, de andere helft van de jongste donors heeft het virus een keer opgelopen. „De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de onderverdeling naar leeftijd”, vat Sanquin de resultaten samen. Er is immers van oud naar jong geprikt.

Volgens de bloedbank is niet precies te zeggen hoeveel procent van de mensen antistoffen moet hebben om de circulatie van het coronavirus te onderdrukken. Om die zogenoemde groepsimmuniteit te bereiken, zal dat een hoger percentage moeten zijn dan voordat de extra besmettelijke varianten van het virus opkwamen, zoals de Delta-variant. Die variant, die voorheen de Indiase variant werd genoemd, veroorzaakt een steeds groter deel van de besmettingen. Bij Sanquin gaat het alleen om volwassenen, want minderjarigen kunnen geen bloed geven. Dat mag vanaf 18 jaar. Of jongeren ook in aanmerking komen voor vaccinatie, is nog niet besloten. De Gezondheidsraad werkt nog aan een advies daarover. De planning is dat het eind deze maand zal verschijnen. Het kabinet wacht daarop.

16.44 uur - Horeca en winkels Lissabon al vanaf 15.30 dicht

Restaurants, cafés en winkels in de Portugese hoofdstad Lissabon en omgeving moeten voortaan in het weekeinde al om 15.30 uur sluiten. Ook moet iedereen die deze regio verlaat of betreedt een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs bij zich hebben. De maatregelen worden ingevoerd vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen.

Van het toenemende aantal mensen dat in het hoofdstedelijk gebied positief test op het coronavirus, is 60 procent besmet met de zorgwekkende Delta-variant. De toename wordt door de autoriteiten toegeschreven aan deze extra besmettelijke mutatie.

Het aantal besmettingen stijgt sinds Portugal een maand geleden de grenzen weer opende voor toeristen. Het land waarvan de economie zeer afhankelijk is van de toerismesector meldde donderdag 1556 nieuwe gevallen. Dat is het hoogste dagcijfer sinds eind februari. Toen gold in het land een lockdown.

16.05 uur - Hoogste aantal Russische coronadoden sinds januari

Rusland meldde donderdag het hoogste aantal coronadoden sinds januari. In 24 uur tijd overleden 568 mensen aan Covid-19. Het virus grijpt snel om zich heen door de lage vaccinatiegraad en de opmars van de voor het eerst in India ontdekte Delta-variant. Ook het aantal nieuwe besmettingen ligt op het hoogste punt in vijf maanden tijd.

Hoofdstad Moskou is het epicentrum van de nieuwe uitbraak. Daar bestond 90 procent van de gemelde infecties een week geleden uit de extra besmettelijke mutatie van het coronavirus. De afgelopen 24 uur meldde de stad volgens staatspersbureau TASS 92 sterfgevallen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

De coronamaatregelen worden in Moskou ondertussen iets aangescherpt. Zo mogen mensen vanaf 28 juni alleen een restaurant binnen als ze een vaccinatiebewijs, negatieve test of een herstelbewijs kunnen tonen.

Russen kunnen zich sinds december vorig jaar gratis laten inenten tegen het coronavirus, maar hebben dat nog niet massaal gedaan. 14 procent van de bevolking heeft minstens een prik gehad, veel minder dan in West-Europese landen.

Lokale instanties verhogen ondertussen de druk op Russische burgers om zich te laten vaccineren. Zo verplicht Moskou twee miljoen werknemers, onder wie taxichauffeurs en personeel van restaurants, om voor 15 augustus volledig ingeënt te zijn. Een aantal regio’s heeft dit voorbeeld gevolgd.

Rusland spreekt niet van een vaccinatieplicht. „Het is vrijwillig, want je kunt van baan veranderen”, aldus het Kremlin.

12.34 uur - Al 100.000 afspraken voor Janssen vaccin

Inmiddels zijn in totaal 100.000 afspraken gemaakt voor een coronaprik met het vaccin van Janssen. Belangstellenden kunnen sinds woensdagmorgen een speciaal nummer bellen en doen dat ook donderdag weer volop.

De GGD ziet dat vooral veel twintigers zich aanmelden, aldus een woordvoerster. Er zijn vooralsnog 200.000 prikken te vergeven. Met Janssen is de gevaccineerde in één keer klaar. Van andere vaccins zijn twee prikken nodig.

11.00 uur - Minder contact met huisarts rond zwangerschap tijdens pandemie

Zwangere vrouwen en vrouwen die pas zijn bevallen van een baby, hebben tijdens de coronapandemie aanmerkelijk minder contact gehad met de huisarts dan voordat het virus Nederland bereikte. Als ze wel contact hadden met de huisarts, ging het vaker om psychische klachten dan een jaar eerder, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

De onderzoekers durven nog niet te zeggen wat precies de gevolgen zijn van het verminderde huisartsbezoek. Dat vaker sprake was van psychische klachten, is in lijn met eerder onderzoek waaruit bleek dat zwangere vrouwen tijdens de pandemie vaker last hebben van angst en depressie en zich meer zorgen maken over hun gezondheid en de gezondheid van hun ongeboren kind, duiden de wetenschappers van Nivel.

10.00 uur - ’Corona kan hersencellen infecteren’

Het coronavirus kan hersencellen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Niettemin leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die corona hebben (gehad). Dat meldt het Erasmus MC, dat onderzoek heeft gedaan.

Er is al langer sprake van dat Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, invloed heeft op de hersenen. Patiënten kregen te maken met een verminderd geheugen, met hoofdpijn en soms zelfs met psychoses en ontsteking van het hersenweefsel (encefalitis). Ook ruiken lukt (ex-)coronapatiënten nogal eens minder goed.

De onderzoekers zagen dat de infectie leidt tot een reactie van de cytokines, de boodschappers tussen de afweercellen. Die kunnen een rol spelen bij lokale ontstekingen. „Het feit dat SARS-CoV-2 mogelijk wel de hersenen kan binnendringen via de reukzenuw en lokaal cellen kan infecteren wat weer leidt tot een ontstekingsreactie, kan zeker bijdragen aan neurologische klachten”, zegt Debby van Riel van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

Mogelijk speelt ook het immuunsysteem een rol bij de de hersengerelateerde klachten. Om daarachter te komen is meer onderzoek nodig, zegt onderzoeker Femke de Vrij van de afdeling Psychiatrie. „We hebben het virus nu gevolgd in de cellen over een korte periode. Ook hebben we alleen gekeken naar een beperkt aantal soorten hersencellen.”

09.00 uur - Britse regering komt met top vanwege lage vaccinatiegraad

De Britse regering maakt zich zorgen over de vaccinatiebereidheid in hoofdstad Londen en belegt daarom een speciale vaccinatietop. Daar gaan gezondheidsexperts en gezaghebbende figuren uit de gemeenschap vrijdag overleggen over maatregelen.

Verantwoordelijk minister Nadhim Zahawi zegt dat de overheid meer gaat doen om vaccintwijfelaars te overtuigen. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar mensen van Afrikaanse en Aziatische komaf. „Vaccineren is onze weg uit de pandemie.”

Het baart de regering zorgen dat miljoenenstad Londen achterloopt in de vaccinatiecijfers. Zo’n 60 procent van de Londenaren heeft volgens de laatste regionale statistieken minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Dat percentage ligt in zeven andere Engelse regio’s op 73 tot 79 procent.

Zahawi stelt dat al het nodige is gedaan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Mensen kunnen hulp krijgen bij het maken van een prikafspraak en er rijden speciale vaccinatiebussen rond. De minister zei dat ook mensen worden ingeënt in „kerken, synagogen, gurdwaras en tempels.”

07.00 uur - Recordaantal nieuwe gevallen in Brazilië

In Brazilië is een recordaantal van 115.228 coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. In de afgelopen 24 uur zijn daarnaast 2392 overlijdens als gevolg van Covid-19 geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld; ongeveer 507.000. Qua aantal besmettingen staat Brazilië op de derde plek na de VS en India. In totaal is het coronavirus in Brazilië al bij ruim 18 miljoen personen vastgesteld.

Momenteel vindt het voetbaltoernooi Copa América plaats in Brazilië, ondanks verzet en protest van de lokale bevolking. Maandag werd duidelijk dat er al zeker 140 betrokkenen bij het toernooi positief hebben getest op het virus. Brazilië kreeg de organisatie pas op het laatste moment toegewezen, nadat Colombia en Argentinië waren afgehaakt.

00.40 uur - VK meldt hoogste aantal besmettingen sinds begin februari

Het Verenigd Koninkrijk telde woensdag 16.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is het hoogste dagcijfer sinds begin februari. Maandag en dinsdag werden respectievelijk 10.633 en 11.625 gevallen geregistreerd.

De Delta-variant, die voor het eerst in India werd vastgesteld, is in het Verenigd Koninkrijk dominant en verantwoordelijk voor het toegenomen aantal infecties. Deze zou 40 tot 60 procent besmettelijker zijn dan de Alfa-variant, die voorheen overheersend was. Sinds begin mei testen steeds meer Britten positief op het virus.

Het Verenigd Koninkrijk worstelde begin dit jaar nog met een zware coronagolf. Op het hoogtepunt werden meer dan 80.000 besmettingen per dag gemeld, maar de autoriteiten wisten de cijfers omlaag te krijgen met strenge maatregelen en een hoog vaccinatietempo. Door de afname konden er beperkingen worden opgeheven, maar toekomstige versoepelingen komen in gevaar nu het aantal besmettingen blijft stijgen.

23.22 uur - Delta-variant rukt op: binnenkort 90 procent in Europese Unie

De Delta-variant van het coronavirus rukt snel op in de Europese Unie en enkele buurlanden. De variant, die in India werd ontdekt, zal eind augustus verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle nieuwe coronabesmettingen, verwacht de Europese gezondheidsinstantie ECDC in Stockholm.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding benadrukt dat de Delta-variant besmettelijker is dan andere varianten, zoals de Alfa-variant uit Groot-Brittannië, die nog overheerst. Het is zeer waarschijnlijk dat de Delta-variant deze zomer op grote schaal zal circuleren, vooral onder jongere personen die niet worden gevaccineerd, aldus de ECDC. Dit zou een risico kunnen vormen voor kwetsbaardere personen om besmet te raken, ernstig ziek te worden of te overlijden als die niet volledig zijn gevaccineerd.

Luister de podcast ’Het land van Wierd Duk’ hier, hieronder, of natuurlijk via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en alle andere podcast apps:

Adblock test (Why?)


LIVE | Bijna 70 procent van bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona - Telegraaf.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...