Rechercher dans ce blog

Friday, May 26, 2023

Dit is waarom de een hard en de ander zacht niest - RTL Boulevard

Niezen heeft een lichamelijke functie, vertelt KNO-arts Dennis Kox. "We doen het om stofdeeltjes vanuit het lichaam naar buiten te krijgen. Je neus krijgt een prikkel, en als je bijvoorbeeld allergisch bent, dan reageert je lichaam slecht op graspollen. En dan moeten zulke deeltjes het lichaam verlaten."

Maar de manier waarop we niezen verschilt per persoon, en is deels aangeleerd. "Het is cultureel gebonden, legt KNO-arts Dennis Kox uit. "Wij maken in Nederland een andere klank dan in andere landen. Je ouders spelen ook een rol. Daar neem je het deels van over."

Uitspraak

Als wij in Nederland niezen, zeggen we: hatsjoe! Maar dat kan per land verschillen. Zo zeggen ze in Frankrijk 'atchoum', in Spanje 'achís', in Japan 'hakasun' en in de Filipijnen 'ha-ching'.

Bron: Quest

Mensen die doof zijn, maken bijna geen geluid bij het niezen. "Die hebben nooit gehoord dat je geluid moet maken. Dat laat zien dat het echt aangeleerd is." 

Er is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop we niezen, vertelt Maartje de Gruyter, ad-interim hoofdredacteur van tijdschrift Quest. "Mensen doen dat op veel verschillende manieren", zegt ze tegen Editie NL.

Extravert vs. introvert

"Extraverte personen niezen vaak harder. Bij die mensen doet bij het in- en uitademen bij het niezen de stem mee. Introverte mensen houden het juist wat ingetogener. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, en ook uit een enquête die Quest heeft gehouden onder ruim 1500 mensen."

"Je bepaalt zelf eigelijk wat je toestaat", voegt Kox toe. "Daarom niezen introverte mensen meer ingetogen."

Je nies inhouden kun je beter niet doen, zegt de KNO-arts. "Dat is niet verstandig, want dan kan de druk naar je oren gaan, en kun je oorproblemen krijgen. Ook kan het snot in je holtes terechtkomen, want het zoekt de weg van de minste weerstand. Dat kan leiden tot bijholteontsteking."

Adblock test (Why?)


Dit is waarom de een hard en de ander zacht niest - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...