Rechercher dans ce blog

Tuesday, June 8, 2021

Voor het eerst in bijna twintig jaar nieuw middel tegen Alzheimer goedgekeurd - MSN

© Aangeboden door NU.nl

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft een nieuw middel tegen de ziekte van Alzheimer versneld goedgekeurd voor gebruik. Het is voor het eerst sinds 2003 dat een nieuwe therapie tegen de ernstige aandoening op de markt komt. Het gaat om het middel aducanumab.

De toezichthouder acht het waarschijnlijk dat patiënten er voordeel van hebben, maar er kleven nog wel onzekerheden aan de "belangrijke" nieuwe behandeling tegen de ziekte die dementie veroorzaakt.

Toen biotechnologisch bedrijf Biogen in oktober 2019 aankondigde goedkeuring te vragen voor het middel aducanumab, kwamen er verheugde reacties uit de medische wereld. Veel farmaceutische bedrijven hadden de zoektocht naar een goed medicijn voor het afremmen van de ziekte min of meer opgegeven.

Biogen was er in 2019 eigenlijk ook mee gestopt, maar een nieuwe analyse wees uit dat het medicijn toch aan bleek te slaan. Een hoge dosis aducanumab, met als merknaam Aduhelm, gedurende langere tijd zou "enige effectiviteit" kunnen hebben in de behandeling van Alzheimer, bleek uit de resultaten.

Het ophopen van bepaalde eiwitten in hersenzenuwcellen, de oorzaak van Alzheimer, kan ermee worden teruggedrongen, aldus de FDA.

Nieuw onderzoek naar effect van aducanumab bij patiënten

De FDA heeft Biogen opgedragen onderzoek te doen naar het effect van het middel bij patiënten. "Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen", schrijft de waakhond in een verklaring.

In de Verenigde Staten lijden meer dan zes miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer, die gepaard gaat met geheugenverlies en verlies van andere mentale functies.

Adblock test (Why?)


Voor het eerst in bijna twintig jaar nieuw middel tegen Alzheimer goedgekeurd - MSN
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...