Rechercher dans ce blog

Friday, June 25, 2021

Vorig jaar fors minder getest op soa's, percentage positieve testen steeg licht - NU.nl

Bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) zijn het afgelopen jaar 'maar' 105.000 mensen getest op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), meldt het RIVM vrijdag. Dat is ruim 30 procent minder dan in 2019, toen 150.000 consulten werden afgehandeld. Desondanks steeg het aantal positieve testen met 2 procentpunten naar 21 procent.

Nederlanders werden het vaakst positief getest op chlamydia, wat al jaren de meest voorkomende soa is. Vooral bij jongeren wordt de infectie aangetroffen. Bij 17 procent van de vrouwen ging het bij een positieve test om chlamydia, bij hetero- en homoseksuele mannen lag het aandeel op 22 en 10 procent.

Chlamydia werd in totaal 16.000 keer vastgesteld, tegenover 21.000 keer in 2019. Het CSG wijt de daling aan de afname van de totale hoeveelheid testen. Na chlamydia werden ook gonorroe (6.700) en syfilis (1.324) vaak aangetroffen. Het aantal hiv-gevallen daalde met ruim een kwart tot 122 diagnoses, waarvan 107 werden aangetroffen bij homoseksuele mannen.

Dermatoloog Henry de Vries van het Amsterdamse UMC zegt dat het momenteel "onduidelijk" is hoeveel soa's er op dit moment rondgaan onder de Nederlandse bevolking. Volgens hem werd bij GGD's een kwart minder getest op een soa. De Vries vermoedt dat mogelijk alleen mensen met klachten zich lieten testen.

Adblock test (Why?)


Vorig jaar fors minder getest op soa's, percentage positieve testen steeg licht - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...