Rechercher dans ce blog

Monday, June 28, 2021

Wens van jongeren doorslaggevend als coronaprik voor hen beschikbaar komt - NU.nl

Deze week wordt bekend of gezonde jongeren wel of niet in aanmerking komen voor vaccinatie tegen COVID-19, en onder welke voorwaarden. De wet is duidelijk over de vraag wie beslist over wel of niet vaccineren: daar gaan jongeren uiteindelijk zelf over.

Jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar beslissen in principe samen met hun ouders. Als die niet willen dat het kind wordt gevaccineerd, terwijl het kind dat zelf wel wil, is de wens van het kind doorslaggevend.

Zeggenschap over vaccinaties is geregeld in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Daarin staat dat jongeren vanaf zestien jaar helemaal zelfstandig hierover beslissen. Bij kinderen onder de twaalf jaar beslissen de ouders over wel of niet vaccineren.

De Gezondheidsraad heeft aangekondigd op dinsdag 29 juni advies uit te brengen over het al dan niet vaccineren van jongeren vanaf twaalf jaar. Een besluit hoeft daarna niet lang op zich te laten wachten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte eerder al duidelijk dat hij voorstander is en hoopt op een positief oordeel van de deskundigen.

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) heeft geoordeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor jongeren van twaalf jaar en ouder. Als het kabinet vaccinatie van gezonde jongeren mogelijk wil maken, kan dat dus snel worden geregeld. Ze komen dan naar verwachting vanaf halverwege augustus aan de beurt, zei De Jonge eerder.

Over de vraag of het uitblijven van een coronavaccinatie als ernstig nadeel moet worden gezien, valt te twisten. Wel is duidelijk dat er maatschappelijk gezien nadelen aan kleven. Zo moeten jongeren zich nu verplicht laten testen om bijvoorbeeld naar een festival of ander grootschalig evenement te kunnen gaan. Ook voor vakanties in veel andere landen is een negatief testbewijs vanaf twaalf jaar vereist indien een vaccinatiebewijs ontbreekt.

Adblock test (Why?)


Wens van jongeren doorslaggevend als coronaprik voor hen beschikbaar komt - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...