Rechercher dans ce blog

Monday, July 5, 2021

Slokjes handalcohol door kinderen: aantal meldingen flink toegenomen - RTL Nieuws

Waar het NVIC de afgelopen vijf jaar gemiddeld 107 meldingen per jaar kreeg, waren dat er 552 in 2020. Een vervijfvoudiging dus. In bijna de helft van de gevallen (253) ging het om kinderen van 0 tot 4 jaar die slokjes handalcohol innamen. 

De verklaring ligt voor de hand: tijdens de coronapandemie zijn we massaal onze handen gaan desinfecteren met handalcohol. En dat kochten we dus ook meer in.

Naast de kinderen die één of twee slokjes dronken, waren er ook kinderen die spetters in hun ogen kregen. "Handalcohol staat meestal op tafel, op ooghoogte van kleine kinderen", legt NVIC-afdelingshoofd Dylan de Lange uit.

In handdesinfectiemiddelen zit isopropylalcohol en/of ethanol (alcohol). Concentraties lopen op tot 80 procent. Drinken kinderen daar veel van, dan kunnen ze vergiftigd worden, zegt het NVIC.

Dronkenschap

Van een of twee slokjes kunnen kleine kinderen lichte dronkenschapsverschijnselen krijgen, zegt De Lange. Denk aan duizeligheid, wiebelend lopen, misselijk worden of hoofdpijn.

Er kunnen ook ernstigere gevolgen zijn: te veel alcohol in het bloed kan leiden tot een hypoglykemie, een daling van de bloedsuikerspiegel. In het ergste geval verliezen kinderen het bewustzijn of raken ze in coma. "Dat is niet voorgekomen, maar dat is wel waar we heel bang voor zijn. Dat kleine kinderen een hele fles naar binnen werken."

Wat je moet doen als je kind handalcohol drinkt

Heeft je kind een half slokje handalcohol gedronken of een spetter in het oog gekregen, dan hoef je niets te doen, adviseert het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Vanaf twee slokjes wordt geadviseerd om je kind iets zoets te geven. Dat kan limonade met veel suiker zijn, of een suikerklontje. Daarmee wordt voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt. 

Vanaf vier slokjes handalcohol heb je te maken met een ernstige situatie en moet 112 worden gebeld. "Dan kan je kind diep in coma zakken."

Krijg je handalcohol in je oog, dan is ook dat niet ongevaarlijk, waarschuwde oogarts Tjeerd de Faber eerder al. "Het is extreem gevaarlijk", zei hij. "De gel bevat vaak meer dan 70 procent alcohol en brandt de stamcellen in de oog als het ware kapot."  

Kinderen kunnen een litteken op hun hoornvlies krijgen, waardoor ze veel minder goed kunnen kijken. Bovendien kan er een lui oog ontstaan, omdat ze door hun goede oog gaan kijken. In extreme gevallen kunnen ze blind worden aan één oog.

Zo extreem komt het overigens niet voor in de lijst met meldingen bij het NVIC. "Bij ons ging het om enkele spetters, die eindigden met wat roodheid."

Niet alleen het aantal meldingen van ongelukken met handalcohol nam toe: kinderen aten ook vaker vitaminetabletten. Op het internet circuleerden verhalen waarin stond dat de inname van veel vitamines corona kon voorkomen, zegt het NVIC. Dus werden die producten meer in huis gehaald en kregen kinderen vaker de kans om ervan te eten.

In totaal werd het NVIC in 2020 telefonisch geraadpleegd over 580 blootstellingen van met name kinderen aan multivitaminen- en mineralenpreparaten. In de vijf jaren ervoor was dat gemiddeld 450 keer per jaar.

Gebeurt zo'n inname één keer, dan zal dat niet snel ernstige gevolgen hebben. Neem je grote hoeveelheden in van bijvoorbeeld vitamine A, dan kun je misselijk worden, braken of diarree krijgen.

Adblock test (Why?)


Slokjes handalcohol door kinderen: aantal meldingen flink toegenomen - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...