Rechercher dans ce blog

Friday, July 2, 2021

Wereldwijd onderzoek naar geneesmiddel tegen corona, artsen zijn hoopvol - RTL Nieuws

Ensovibep heet het medicijn. Het is ontwikkeld in een lab in Zwitserland en het is veelbelovend, zegt Marc Bonten. Hij werkt bij het UMC Utrecht en doet samen met zijn collega's onderzoek naar de werking van het medicijn. 

"De testen met proefdieren en de experimenten in het lab, geven veel hoop", zegt de arts-microbioloog tegen RTL Nieuws. "En ook de fase waarin werd getest op gezonde mensen, liet zien dat het medicijn veilig is."

Patiënten gezocht

Nu moet er worden gekeken wat het medicijn doet bij mensen die corona hebben opgelopen. De grote vraag is namelijk: knappen patiënten die het medicijn krijgen, eerder op dan patiënten die een placebo-middel krijgen?

Het ziekenhuis zoekt in Nederland honderd vrijwilligers die ziek zijn en willen meedoen aan de studie. Wereldwijd zijn er 2400 volwassenen nodig, ook wetenschappers in bijvoorbeeld Amerika en Engeland doen mee aan het onderzoek.

Het medicijn is een eiwit dat via een infuus éénmalig kan worden toegediend, binnen zeven dagen na de besmetting. "Het is speciaal ontwikkeld als medicijn tegen corona", zegt Bonten. "Tot nu toe zijn er alleen bestaande medicijnen, tegen andere ziekten, die worden ingezet om de klachten te verminderen en de ziekte in goede banen te laten leiden."

'Echt baanbrekend'

Als dit medicijn werkt en wordt toegelaten door de medicijnwaakhond de EMA, dan is dat volgens Bonten 'echt baanbrekend'. "Vooral omdat we nu steeds meer mutaties krijgen, waarvan we niet weten of alle vaccins daartegen werken, en hoe góéd ze werken."

Een van de mutaties waar zorgen over zijn, is de deltavariant. We spraken daar eerder al een expert over: 

Ensovibep moet voorkomen dat patiënten ernstig ziek worden doordat de infectie niet van cel naar cel kan 'overspringen'. "Het is een revolutionaire techniek", zegt Bonten. "En het is door corona in een stroomversnelling gekomen."

Wachten op goedkeuring

Wie uiteindelijk het medicijn kan krijgen, moet het onderzoek uitwijzen. Het zou er, als wetenschappelijk kan worden aangetoond dat het werkt, in dit najaar al kunnen zijn, zegt Bonten. Dan moet het nog goedgekeurd worden door de EMA, die de medicijnen voor Europa beoordeelt, en de FDA, die dat voor medicijnen in Amerika doet. 

"Dat kan snel gaan, net zoals met de coronavaccins, die kregen ook voorrang." Maar er lopen meerdere studies naar geneesmiddelen tegen het virus. "Heel veel bedrijven hebben de afgelopen maanden allemaal 'Willie Wortels' bij elkaar gezet", zegt Bonten. Hij vermoedt dat er zo'n tien medicijnen zijn die tegen corona zijn ontwikkeld, en nu worden getest. 

"Het maakt mij niet zo veel uit wie de eerste is. Het feit dat deze medicijnen er gaan komen, is echt heel goed nieuws. Het kan mensenlevens redden en patiënten van de intensive care houden."

Adblock test (Why?)


Wereldwijd onderzoek naar geneesmiddel tegen corona, artsen zijn hoopvol - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...