Rechercher dans ce blog

Wednesday, August 18, 2021

Weinig veranderingen op coronakaart • RIVM praat Tweede Kamer bij - NOS

"We schatten in dat het coronavirus blijft circuleren. Als gevolg daarvan verwacht je dat iedereen die niet gevaccineerd is, vroeg of laat het virus zal krijgen en ziek kan worden", zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in een technische briefing over het coronavirus voor Kamerleden.

Het gaat volgens RIVM-berekeningen om 16.000 tot 22.000 ziekenhuisopnames en 2200 tot 3400 IC-opnames die nog kunnen gaan volgen. Van Dissel kan niet zeggen over welke periode dit gaat. "Het kan binnen een maand of over een periode van twee jaar, de berekening daarover is nu nog te complex".

De briefing is hier te volgen.

'Regionale spreiding vaccinatie belangrijk'

Van Dissel toont cijfers waaruit blijkt dat 1,8 miljoen Nederlanders zich niet willen laten vaccineren. Ook werkt bij 700.000 mensen de vaccinatie niet goed. Het gaat dan om mensen met een niet goed werkende afweer. "Je komt dan op een groep van 2,5 miljoen niet beschermde mensen tegen covid-19", zegt Van Dissel. Hoe ouder mensen zijn, hoe groter het risico op opname als gevolg van infectie.

Hij schetste ook verschillende factoren die van invloed zijn op verdere versoepelingen. Het gaat bijvoorbeeld om de hoeveelheid virus die circuleert in Nederland. "We zien dat dit zich stabiliseert, dat is een punt van zorg". Ook de vaccinatiegraad is een factor. 75 procent van de mensen van 18 jaar en ouder is nu volledig gevaccineerd. Volgens Van Dissel zijn niet alleen deze aantallen, maar ook de regionale spreiding ervan belangrijk. "Anders blijven er pockets van mensen met een lage vaccinatiegraad waar het virus kan blijven rondgaan."

Vaccins beschermen erg goed tegen ziekenhuisopname

Uit andere gegevens blijkt volgens Van Dissel dat de bescherming van de vaccins tegen ziekenhuisopname heel erg hoog is. Bij het Pfizer-vaccin beschermen twee doses 96 procent tegen ziekenhuisopname.

Dat is ook te zien aan de ziekenhuisopnames. Van de opgenomen patiënten met een covid-infectie is 74 procent nog niet of alleen gedeeltelijk gevaccineerd.

Adblock test (Why?)


Weinig veranderingen op coronakaart • RIVM praat Tweede Kamer bij - NOS
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...