Rechercher dans ce blog

Tuesday, September 14, 2021

Viroloog Osterhaus: basisschoolkinderen veel vaker testen | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Vaak lopen ze het virus op school of de kinderopvang op, komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Besmette kinderen worden zelf niet zo ziek en geven het virus minder snel door aan bijvoorbeeld volwassenen, „maar dat wil niet zeggen dat ze het helemaal niet overdragen”, aldus Osterhaus.

Hij snapt dat het kabinet het belang van goed onderwijs voor kinderen moet meenemen in de besluitvorming over de regels op scholen. „Maar als viroloog zou het natuurlijk mijn voorkeur hebben om bij één besmetting wel gewoon de hele klas naar huis te sturen. Áls je er dan voor kiest om dat niet te doen, dan moet het wel een gegeven zijn dat je kinderen veel vaker gaat testen. Bijvoorbeeld elke ochtend een zelftest.”

Op dit moment is het advies niet om kinderen in het basisonderwijs te laten zelftesten op corona. Osterhaus beseft dat dat ook niet zo gemakkelijk te organiseren is voor scholen en ouders, „maar het principe is wel dat je met testen de positieve gevallen eruit pikt. Dat geldt voor alle bevolkingsgroepen en leeftijden.”

Versoepelingen

Het kabinet is voornemens om meer zaken te versoepelen. Zo wordt de 1,5 meterregel vanaf 25 september losgelaten en mogen clubs straks weer open, zij het tot middernacht. Versoepelen betekent een groter risico op besmettingen, aldus Osterhaus, maar het zal gezien de vaccinatiecampagne niet meer zo uit de hand lopen als vorig jaar.

„De vraag blijft wel: kunnen de ziekenhuizen het aan? Daar maak ik me wel zorgen over, maar vooral omdat er waarschijnlijk een influenzagolf aan komt.” Influenza (griep) zorgde ook zonder corona al eerder voor overbelaste ziekenhuizen. Vorig jaar bleef een griepgolf uit, vanwege de coronamaatregelen. Osterhaus: „We zien normaal na een ’slap’ influenzajaar, dat het jaar daarop altijd zwaar wordt. Ik raad dan ook iedereen aan die wordt opgeroepen voor de griepprik om hem te nemen. Het is nu belangrijker dan ooit.”

Helft kinderen gevaccineerd

Iets meer dan 16.000 minderjarigen hebben vorige week een eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Van alle jongeren die tussen 2004 en 2009 zijn geboren en die in aanmerking komen voor vaccinatie, heeft 51 procent minstens één prik gehad. Vorige week was dit 49 procent.

Het aantal vaccinaties stijgt de laatste tijd nauwelijks meer. In totaal zijn vorige week bijna 127.000 prikken gezet, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds de week van 18 tot en met 24 januari, helemaal aan het begin van de vaccinatiecampagne.

Vooral bij ouderen, van wie verreweg de meesten al een prik kregen, is er nauwelijks nog animo. Zo kregen vorige week 27 mensen van 91 jaar of ouder een eerste prik en 33 een tweede prik.

De vaccinatiegraad onder volwassenen is nu bijna 82 procent. Als de kinderen van 12 jaar en ouder ook worden meegerekend, is 79 procent van alle mensen klaar met vaccineren.

Sinds januari zijn nu bijna 12,7 miljoen mensen gevaccineerd. Van hen kregen bijna 10,6 miljoen ook een tweede prik. Mensen die het Janssen-vaccin kregen, hoefden maar één keer te worden gevaccineerd. Mensen die in het halfjaar voor de prik waren hersteld van een coronabesmetting konden kiezen voor één prik in plaats van twee.

Adblock test (Why?)


Viroloog Osterhaus: basisschoolkinderen veel vaker testen | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...