Rechercher dans ce blog

Friday, October 29, 2021

Zo is leven met psoriasis: 'Mensen lopen met een grote boog om me heen' - RTL Nieuws

Drie vragen over psoriasis

Dermatoloog Ewout Baerveldt beantwoordt drie vragen over de complexe huidaandoening psoriasis.

1. Welke vormen van psoriasis zijn er?

"Er is een aantal vormen van psoriasis, waarbij psoriasis vulgaris de meest voorkomende variant is. Daarnaast heb je psoriasis guttata, zoals Ellis heeft, en artritis psoriatica, de vorm waarmee Gonny werd gediagnosticeerd. Als je kijkt naar de levensloop van een mens, is psoriasis guttata in veel gevallen de vorm waar je als jongvolwassene als eerste mee te maken krijgt. Deze vorm maakt dat je allemaal kleine druppelvormige blaasjes op je huid krijgt, die veelal pijn, jeuk en schilfers kunnen veroorzaken.

Ongeveer de helft van de mensen die psoriasis guttata heeft gehad, krijgt in een latere fase psoriasis vulgaris. Dit is de reguliere vorm van psoriasis en wordt ook wel de 'plaque vorm' genoemd, omdat de vele blaasjes zich kunnen 'samensmelten' en zo een grote plak vormen.

Naast psoriasis vulgaris kun je ook artritis psoriatica ontwikkelen. Hierbij worden je gewrichten aangetast. Klachten van artritis psoriatica uiten zich frequent in de vingers - maar kunnen ook andere gewrichten zoals de onderrug of heup bereiken. 

Sommige mensen hebben beide vormen van psoriasis tegelijk, maar het komt ook voor dat patiënten enkel artritis psoriatica hebben en dus alleen last hebben van hun gewrichten, zonder plekken op hun huid."

2. Hoe ontstaat psoriasis?

"Onderzoek wijst uit dat je genetische aanleg kunt hebben voor het krijgen van psoriasis. Bij 30 procent van de psoriasispatiënten blijkt een direct familielid ook psoriasis te hebben. Naast genetische aanleg, zijn ook infecties en stress uitlokkende factoren.

Heb je psoriasis, dan werkt het samenspel tussen je immuunsysteem en je huid niet goed. Door triggers van buitenaf, zoals ergens tegenaan stoten of op een andere manier je huid beschadigen, gaan jouw huidcellen over tot een snellere deling van de huid dan normaal. Die snelle verversing leidt tot harde, dikke schilferlagen op je huid, maar stimuleert ook het immuunsysteem en trekt extra afweercellen naar de huid. In sommige gevallen migreren deze afweercellen zelfs naar de buitenste laag van je huid, waardoor micro-abcessen ontstaan. Dit proces veroorzaakt pijn en jeuk."

3. Welke behandelmethoden zijn er voor psoriasis?

"Om psoriasis te behandelen, moet je het samenspel tussen immuunsysteem en huid in balans zien te brengen. Er zijn verschillende geneesmiddelen die hierbij kunnen helpen, zoals lichttherapie, crèmes, medicijnen in pilvorm, of de biologics die Ellis eerder al noemde. Op die manier dwing je je huidcellen om tot rust te komen en zorg je dat ze normaler gaan delen. Uiteindelijk zullen deze cellen dan ook minder stofjes produceren die je ontstekingswaarden verhogen.

Psoriasis is een chronische ziekte en is dus helaas nooit helemaal te genezen. Het is daarom belangrijk dat we blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden om psoriasis te behandelen. We zijn al een heel eind, maar we zijn er nog niet. Een deel van de geneesmiddelen is dusdanig effectief dat het 75 tot 90 procent van de huidafwijkingen onder controle krijgt."

Adblock test (Why?)


Zo is leven met psoriasis: 'Mensen lopen met een grote boog om me heen' - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...