Rechercher dans ce blog

Monday, November 29, 2021

Steeds meer gevallen van schurft in Nederland: zo herken je de besmettelijke huidaandoening - Radar

Er is een stijgende lijn te zien in het aantal gevallen van schurft in Nederland. Dat meldt het Nivel, een publiek kennisinstituut dat onderzoek doet naar de gezondsheidszorg. Maar wat is schurft eigenlijk? En hoe herken je het?

Het Nivel verzamelt gegevens van huisartsen. Elk jaar wordt er een analyse gemaakt van hoeveel mensen een bepaalde ziekte hebben gehad.

Wat is schurft?

Maar wat is schurft eigenlijk? 'Schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een klein beestje dat niet met blote oog te zien is', aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De mijt graaft oppervlakkige gangetjes in de huid, waar ze vervolgens haar eitjes legt. Schurft wordt ook wel scabiës genoemd.

Stijgende trend

Het Nivel ziet dus een stijgende trend in het aantal gevallen van schurft. Het is al zo sinds een aantal jaren. 'De cijfers op jaarbasis zijn onze precieze cijfers, maar we kijken ook wekelijks naar de gegevens van huisartsen. En daarin kun je heel goed zien of er plotselinge veranderingen zijn. We zien nu dat het wel heel erg omhooggaat, vertelt Mariëtte Hooiveld, projectleider surveillance.

Leeftijdsgroepen en regio’s

De cijfers zijn het hoogst in de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar (45 gevallen per 100.000 inwoners). Als het op de regio aankomt, komen de meeste gevallen voor in Groningen, Drenthe en Rotterdam Rijnmond. In week 46 betrof het 14 op de 100.000 mensen in Nederland, maar dat zijn slechts de mensen die zich echt hebben gemeld bij de huisarts.

Jongeren

Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie van het Radboudumc in Nijmegen, bevestigt dat schurft de afgelopen jaren vaker voorkomt onder jongeren. 'Het komt meestal voor in studentenhuizen, waar jongeren dicht op elkaar leven en dingen delen.' Het kan zich ook verspreiden via huid-op-huidcontact.

Aanpak

Nu er een duidelijke trend is waargenomen, is het volgens hem zaak dat er een goede aanpak in kaart wordt gebracht. De kennisorganisatie heeft als taak de cijfers op te leveren. Het is vervolgens aan de infectieziektebestrijding om hier verder onderzoek naar te doen.

Quote
Ik kan me voorstellen dat er door corona even andere belangen zijn, maar dit gaat niet goed

Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie van het Radboudumc

'Niet erger maken dan dat het is, maar wel vervelend'

Wertheim: 'Er moet een systematische aanpak komen. Er is al een schurftwerkgroep en ik kan me voorstellen dat er door corona even andere belangen zijn, maar dit gaat niet goed. Studenten moeten veel meer bewust worden gemaakt, zodat het zich niet blijft verspreiden. We moeten het niet erger maken dan dat het is, maar het is wel iets vervelends wat beter gecoördineerd kan worden.'

Schurft is erg besmettelijk. Een van de meestvoorkomende klachten is jeuk. Je krijgt hier last van door een allergische reactie op de mijt. De jeuk kan toenemen als het warm is, maar ook 's nachts.

Er kunnen eveneens blaasjes en rode bultjes ontstaan op de huid, vaak tussen de vingers, polsen en voeten. De gangetjes die de schurftmijt heeft gegraven in de huid kunnen tevens zichtbaar zijn als een rode streepjes. Kinderen tot vier jaar kunnen ook klachten krijgen op de hoofdhuid.

Hoe behandel je schurft?

Schurft gaat niet vanzelf over, maar het is wel goed te behandelen met een speciale crème (permetrine). De huidaandoening kan op voorschrift van de huisarts ook worden behandeld met ivermectinepillen. Je kunt hier meer lezen over de behandeling van schurft.

Bron: Nivel / RIVM

Adblock test (Why?)


Steeds meer gevallen van schurft in Nederland: zo herken je de besmettelijke huidaandoening - Radar
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...