Rechercher dans ce blog

Friday, November 26, 2021

Voor de tweede keer corona? Kans op ernstig ziekteverloop nihil - rtlnieuws.nl

Onderzoekers in Qatar komen tot die conclusie na bestudering van besmettingscijfers in het land. Doordat een groot deel van de bevolking (zo'n 40 procent) vorig voorjaar tijdens een eerste golf al besmet raakte met het coronavirus, werd het land de perfecte proeftuin voor een onderzoek naar herbesmettingen.

Als kanttekening plaatsen de wetenschappers dat de deltavariant tijdens het onderzoek nog niet in Qatar rondwaarde. Ook is het niet duidelijk hoelang een coronabesmetting bescherming biedt.

Endemische ziekte

Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning noemt de resultaten van de onderzoekers 'goed nieuws' voor de toekomst van het coronavirus als een endemische ziekte (zoals de griep, red.).

De onderzoekers vergeleken de ruim 353.000 inwoners van Qatar die sinds begin vorig jaar tot april dit jaar besmet raakten met het coronavirus. Ruim 87.000 van hen werden in die periode gevaccineerd (maar raakten toch besmet), zij werden níet meegenomen in het onderzoek.

1304 herbesmettingen

In slechts 1304 gevallen (van de ruim 265.000 besmettingen) werd iemand twee keer besmet met het coronavirus. De onderzoekers telden een herbesmetting als iemand na meer dan 90 dagen na de eerste besmetting opnieuw positief testte op het coronavirus.

Geen van de 1304 patiënten die voor de tweede keer besmet raakte, moest worden opgenomen op de intensive care (ic). Niemand overleed als gevolg van de besmetting. Slechts vier mensen werden opgenomen in het ziekenhuis, alle andere patiënten hadden milde symptomen.

90 procent lagere kans

Wie het coronavirus voor de tweede keer krijgt, heeft een 90 procent lagere kans op een ziekenhuisopname of dood als gevolg van het virus dan wie voor het eerst besmet raakt, concludeerden de wetenschappers.

Het RIVM gaat ervan uit dat je zes maanden beschermd blijft na een besmetting, al is dat niet zeker:

RIVM: herbesmettingen zijn zeldzaam

Op de website van het RIVM staat dat je opnieuw besmet kan raken met het coronavirus, maar die kans is klein. Het gebeurt bij zo'n 1 tot 2 procent van de mensen. 

Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden. De meeste mensen met een goede gezondheid bouwen afweer op tegen het virus na de besmetting. We weten nog niet precies hoe lang iemand precies beschermd is. Of de opgebouwde afweer ook bescherming biedt tegen de verschillende varianten van het virus is onduidelijk. Ook weten we niet in hoeverre mensen besmettelijk zijn als ze opnieuw een infectie krijgen.

Bron: RIVM

Adblock test (Why?)


Voor de tweede keer corona? Kans op ernstig ziekteverloop nihil - rtlnieuws.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...