Rechercher dans ce blog

Friday, November 26, 2021

Dode bruinvissen op Wadden droegen gevaarlijke bacterie met zich mee - NU.nl

In kadavers van de circa 190 bruinvissen die in de afgelopen zomer in korte tijd op de Waddeneilanden aanspoelden, is een gevaarlijke bacterie aangetroffen. Dat melden Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht vrijdag.

De wetenschappers troffen bij drie kwart van de bestudeerde dieren de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae aan, die tot bloedvergiftiging kan leiden bij walvisachtigen en bij meer dieren voorkomt.

22 dieren werden onderzocht, waarvan er zestien vrouwtjes bleken. De dieren zijn vermoedelijk ongeveer tegelijk gestorven. De bruinvissen waren tot hun dood wel in een redelijke of goede conditie, daarom ligt een plotselinge dood volgens de onderzoekers voor de hand.

Elf hadden wel een lege maag en sommige andere dieren hadden niet veel gegeten. De onderzoekers weten niet hoe dit komt.

'Weersomstandigheden zorgden voor het aanspoelen'

Diverse mogelijke oorzaken konden worden weggestreept, maar er is nog veel onduidelijk. "Wel waren bijzondere weersomstandigheden wellicht medeverantwoordelijk voor het massaal aanspoelen van de dieren, die ver op zee moeten zijn gestorven", aldus de onderzoekers.

De Erasmus Universiteit Rotterdam buigt zich ook nog over de kwestie.

Adblock test (Why?)


Dode bruinvissen op Wadden droegen gevaarlijke bacterie met zich mee - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...