Rechercher dans ce blog

Monday, November 1, 2021

Waarom zoveel vrouwen met onverklaarde klachten worstelen - LINDA.

Voor een artikel komt Kaijer op een internetforum terecht, waar een onbekende vrouw zegt dat haar klachten lijken te wijzen op een goedaardige tumor van de bijschildklier. Deze heeft echter wel een kwaadaardige uitwerking op de organen, wat haar veelvoud aan klachten zou verklaren.

Kaijer gelooft het eigenlijk niet – wat weet die vrouw er nou van – maar ze besluit het tóch bij haar artsen aan te kaarten. En de vrouw blijkt gelijk te hebben. In Nederland is de aandoening relatief onbekend, maar in de Verenigde Staten schatten ze dat 1 op de 250 vrouwen met primaire hyper-parathyreoïdie te maken krijgt. Kaijer wordt uiteindelijk daar geopereerd.

Boek

Eerst wilde ze een boek schrijven over haar aandoening, zegt ze tegen LINDA.nl. Maar al snel ontdekt ze dat 80 procent van de patiënten met onverklaarde klachten vrouw is, net als meer dan 75 procent van de patiënten met auto-immuunziekten. “Ik ben oud-verpleegkundige, vrouw en moeder, en ik dacht: hoe kan het dat ik dit niet weet? Vervolgens heb ik anderhalf jaar lang iedere arts besprongen die ik kon bespringen en hen de volgende vraag gesteld: waarom lopen er zoveel vrouwen rond met onverklaarde klachten?”

Kaijer schrok van wat ze vond. Hoogleraar gynaecologie Bart Fauser leert haar over de ‘bikini-visie’. “In Nederland wordt te vaak gedacht dat alleen alles wat onder de bikini zit vrouwen onderscheidt van mannen. Maar onze organen worden anders ziek én we hebben een heel ander hormonaal systeem. Auto-immuunziekten, depressies en angststoornissen zijn bij vrouwen bijvoorbeeld vaak hormoon-gerelateerd.”

Aangezien vrouwen minder vaak worden meegenomen in medisch onderzoek, is er veel wat artsen hier nog niet over weten. “De symptomen van vrouwen kunnen anders zijn, maar artsen herkennen dit door een gebrek aan kennis vaak niet. Vrouwen hebben daarnaast twee keer zo vaak bijwerkingen van medicijnen, omdat ze voornamelijk uitgeprobeerd zijn op mannen.”

Thumbnail voor Verkeerde diagnose omdat je vrouw bent: het overkwam deze 93 vrouwen Lees ook Verkeerde diagnose omdat je vrouw bent: het overkwam deze 93 vrouwen

Psychisch

De vrouwen die Kaijer spreekt, hebben één ding gemeen: ze hebben lang moeten “leuren” om serieus genomen te worden. “Je denkt dat de oude labels van ‘hysterie’ en ‘labiel’ zijn verdwenen, maar dat is niet zo. Bij vrouwen wordt al snel naar een psychische- en niet naar een lichamelijke oorzaak gezocht. Cardioloog Angela Maas zegt daarover: ‘Er wordt nog steeds oude koek gedoceerd en vrouwen worden door een blauwe mannenbril bekeken’.”

Terwijl de woorden van een arts heel belangrijk zijn, benadrukt Kaijer. “Ook ik heb zelf te horen gekregen dat het erbij hoort of de overgang is. Als je dat vaak genoeg hoort, ga je uiteindelijk ook aan jezelf twijfelen. Luister écht naar vrouwen die veel klachten hebben, en probeer de hoek van vermoeidheid, ‘ga op yoga’ en pillen te vermijden. Zoek eerst uit of het echt geen lichamelijke oorzaak heeft en geef als arts ook toe dat er nog onvoldoende kennis over een onderwerp is, of dat je het niet weet.”

De meeste Nederlandse ziekenhuizen zijn nog niet gestart met genderspecifieke zorg, vertelde cardioloog Maas tegen Kaijer. “Maar dat zou volgens Maas wel moeten, want Nederland loopt flink achter op landen als Amerika en Canada, zegt ze.” Daar hebben ze speciale centra gericht op vrouwenzorg. “En dat resulteert in meer kennis. Ik merkte dat er bijvoorbeeld wat betreft mijn aandoening een groot verschil was in de behandelwijze en het risico op complicaties.”

Thumbnail voor Zit je als vrouw anders bij de huisarts dan een man? Ja, blijkt uit onderzoek Lees ook Zit je als vrouw anders bij de huisarts dan een man? Ja, blijkt uit onderzoek

Verandering

Tijd voor verandering, zegt Kaijer. “De artsen die ik sprak waren vaak vermoeide klokkenluiders. Ze roepen al zo lang, maar het gaat slechts mondjesmaat voorruit. Nu wordt het tijd voor de vrouw om zelf op te staan en de Tweede Kamer te motiveren om met genderspecifieke zorg aan de slag te gaan.” Ze is daarom een petitie gestart, die je nu kunt ondertekenen.

Kaijer pleit onder andere voor specifieke centra voor cyclus- en hormoon gerelateerde problematiek: van menstrueren tot de overgang. “We moeten met een andere blik naar het vrouwenlichaam kijken, maar ook naar de algehele zorg. Nu word je vaak voor elke klacht naar een andere specialist gestuurd, waardoor het nóg moeilijker is om de oorzaak te vinden. Er moet een vrouwencentrum komen, waar je meer tijd krijgt én de juiste behandeling voor al die vrouwspecifieke gezondheidsklachten.”

‘Ik ben geen man! Waarom er zoveel vrouwen zijn met onverklaarde gezondheidsklachten’ is vanaf 2 november verkrijgbaar. 

Adblock test (Why?)


Waarom zoveel vrouwen met onverklaarde klachten worstelen - LINDA.
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...