Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 9, 2022

Aantal mensen met griep neemt fors toe, griepepidemie lijkt in zicht - NU.nl

Het aantal Nederlanders met griep nam afgelopen week flink toe en een griepepidemie in ons land lijkt dan ook in zicht, laat het RIVM aan NU.nl weten. Het instituut baseert zich op informatie van laboratoria, ziekenhuizen, huisartsen en GGD's.

Het griepseizoen kwam in oktober vorig jaar langzaam op gang. Dat kwam waarschijnlijk door de geldende coronamaatregelen, waardoor mensen minder contact met elkaar hadden. Nu de maatregelen grotendeels zijn losgelaten, neemt de kans op luchtweginfecties als griep weer toe.

De klachten van griep en COVID-19 lijken erg op elkaar. Veel mensen met griepachtige verschijnselen gaan om die reden dan ook naar een GGD-testraat of doen een zelftest, zegt het RIVM. Minder mensen gaan met luchtweginfecties nu naar de huisarts, waardoor het voor het instituut lastiger is om zicht te houden op de situatie.

In Nederland is er sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen hun huisarts bezoeken en minstens 10 procent het influenzavirus heeft. Die data worden bijgehouden door het Nivel en het RIVM.

Griep en COVID-19 zijn beide infecties van de luchtwegen, maar worden veroorzaakt door verschillende virussen. De virussen verspreiden zich via druppels die vrijkomen bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. De basismaatregelen helpen niet alleen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar ook die van het griepvirus.

Epidemie, pandemie, endemie: wat is wat?

  • Epidemie: een virus komt ineens heel veel voor. Het hoeft niet altijd over een virus te gaan, er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een drugsepidemie. Dan gebruiken op een moment heel veel mensen drugs.
  • Pandemie: verspreidt een virus zich wereldwijd, dan is er sprake van een pandemie.
  • Endemie: als landen uiteindelijk de controle hebben over een virus, dan kan er sprake zijn van een endemie. Dan is het virus er gewoon en komt hij soms wat meer voor. Denk bijvoorbeeld aan de griep in de winter.

Adblock test (Why?)


Aantal mensen met griep neemt fors toe, griepepidemie lijkt in zicht - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...