N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Geneeskunde Uit een Nederlandse studie blijkt dat het verwijderen van een bloedpropje na een beroerte anders moet dan lang werd gedacht.
Het operatief verwijderen van een bloedpropje in de hersenen na een beroerte kan het beste gebeuren zonder extra toediening van bloedverdunners. In plaats van dat deze medicijnen het resultaat verbeteren, verhogen de bloedverdunners namelijk het risico op hersenbloedingen. Dat blijkt uit een Nederlandse studie die is uitgevoerd in vijftien ziekenhuizen door het hele land. De resultaten verschenen deze week in het medische vakblad The Lancet.
De studie, die gecoördineerd werd vanuit het Erasmus MC in Rotterdam, is in februari vorig jaar halverwege gestaakt, omdat toen al uit een tussentijdse analyse bleek dat patiënten die bloedverdunners kregen tijdens de behandeling (aspirine of heparine, toegediend per infuus) een dubbel zo groot risico hadden op een ernstige hersenbloeding. Dat maakte het onverantwoord de studie voort te zetten, hoewel er pas 663 van de beoogde 1.500 patiënten in de studie zaten.
Ook met minder dan de helft van de deelnemers is de uitkomst overtuigend, schrijven de onderzoekers.
Vroeg ontdekt
Het gaat om een behandeling die bedoeld is voor een kleine groep patiënten die getroffen wordt door een ernstig herseninfarct dat vroeg ontdekt wordt zodat operatief ingrijpen nog kan helpen de schade te beperken. Een bloedpropje kan een hersenvat geheel blokkeren, waardoor een gedeelte van de hersenen niet meer voorzien wordt van voedingsstoffen en vooral zuurstof. De eerste tekenen van een herseninfarct zijn het plotseling gaan hangen van een mondhoek, ongecoördineerde spraak of verlammingsverschijnselen aan een arm. Snel ingrijpen is van belang om te voorkomen dat hersenweefsel afsterft.
Het verwijderen van een bloedpropje in de hersenvaten gaat met een katheter die meestal via een bloedvat in de lies wordt ingebracht. Het idee achter het tegelijk toedienen van bloedverdunners was om dan na het weghalen van het grote bloedstolsel ook de achterliggende kleinere bloedvaten vrij te maken van verstoppingen. Twee eerdere Amerikaanse studies hadden uitgewezen dat dit inderdaad zou helpen, maar die waren niet zo ingericht dat het resultaat met en zonder bloedverdunners goed was te vergelijken.
Aspirine of heparine
In de Nederlandse studie was dit wel zorgvuldig opgezet, en werden de deelnemers willekeurig toegewezen aan zes verschillende behandelingsgroepen, met een katheterisatie zonder bloedverdunners, of met aspirine of heparine, dan wel een combinatie van die twee. De controlegroep zonder bloedverdunners had een risico van 7 procent op een ernstige hersenbloeding na de ingreep, onder de patiënten met heparine nam dat risico toe tot 13 procent en onder die met aspirine tot 14 procent.
De onderzoekers benadrukken dat de conclusies alleen gaan over het gebruik van bloedverdunners tijdens de behandeling. Patiënten die hersteld zijn van een herseninfarct krijgen ook vaak bloedverdunners en stollingsremmers om te voorkomen dat ze opnieuw getroffen worden door een bloedstolsel in de hersenvaten. Het is daarom wel belangrijk dat zij deze medicijnen blijven nemen.
Arts moet geen bloedverdunner gebruiken als hij een bloedpropje verwijdert - NRC
Read More
No comments:
Post a Comment