Rechercher dans ce blog

Thursday, June 2, 2022

Oncologen VS boeken resultaat in aanpak alvleesklierkanker - RTL Boulevard

Het ging om een 71-jarige vrouw, schrijft Trouw over het onderzoek. Door het aanpassen van haar zogeheten T-cellen werden de tumor en zijn uitzaaiingen teruggebracht tot een kwart van het oorspronkelijke formaat. De bevindingen van de oncologen staan in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Doodvonnis

Alvleesklierkanker was tot nu toe op geen enkele manier te bestrijden. De ziekte betekent nagenoeg een doodvonnis, zelfs immuuntherapie kan er niets tegen uitrichten. Maar nu "gloort er hoop voor deze patiënten", zegt tumorimmunoloog Kees Melief, emeritus hoogleraar aan het Leids UMC en wetenschappelijk directeur van ISA Pharmaceuticals. Hij schreef een commentaar bij het onderzoek in het tijdschrift. 

Het gaat om een opzienbarend, maar voorlopig bescheiden succes. "We zijn er nog lang niet", zegt Melief. Bij een tweede patiënt werkte de aanpassing van de T-cellen bijvoorbeeld niet.

Wetenschappelijk belang 

De T-cellen van de vrouw werden aangepast op een manier waarop die bepaalde 'seinpalen', een type eiwit, bij een tumorcel kunnen herkennen. Die eiwitten geven aan als er in een cel wat kwaadaardigs gebeurt. Bij de vrouw werkte het, maar slechts weinig mensen beschikken over het betreffende type seinpaal.

Ook dat is volgens Melief een reden om niet te vroeg te juichen. Als er voor elk type seinpaal een aparte behandeling moet komen, wordt dat duur, en volgens hem niet interessant voor farmaceutische bedrijven. "Voorlopig is deze bevinding vooral wetenschappelijk van groot belang", zegt hij.  

Adblock test (Why?)


Oncologen VS boeken resultaat in aanpak alvleesklierkanker - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...