Rechercher dans ce blog

Friday, June 24, 2022

Wat is de voedingswaarde van sperma? Is doorslikken gezond? - Quest

Het wisselt een beetje per man, maar een gezonde zaadlozing bestaat uit zo'n 60 tot 300 miljoen zaadcellen. Dat klinkt als een flinke hoeveelheid, maar echt vol raak je er niet van. Per lozing komt namelijk niet meer dan drie tot vijf milliliter uit de penis gespoten. Wat als je dat doorslikt? Welke nutriënten krijg je dan binnen?

Sperma is laag in calorieën

Je hoeft je in ieder geval niet zorgen te maken dat je aankomt van een paar milliliter sperma. Een ejaculaat bestaat uit zo'n 5 calorieën, en in ieder geval niet meer dan 25.

Maar wat zit er eigenlijk in sperma? Zitten er voedingsstoffen in die je lichaam kunt gebruiken? Mits de maker ervan een beetje goed voor zichzelf zorgt en gezond en gevarieerd eet, is de voedingswaarde van sperma uitstekend. Maar omdat hij maar zulke kleine hoeveelheden per sessie produceert, gaat de doorslikker van het sperma geen noemenswaardige gezondheidseffecten merken. Laten we de ingrediënten ervan eens voor je op een rijtje zetten.

1. Calcium

Een van de bestanddelen van sperma is calcium. Dat helpt onder meer bij de beweeglijkheid van de spermacellen, zodat die de eicel kunnen bereiken. De stof speelt dan ook een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de man, blijkt onder meer uit een Iraanse studie.

Indiase onderzoekers wilden weten of dagelijks masturberen iets deed met het calcium- en magnesiumniveau van sperma. Daarvoor lieten ze 21 mannen tien dagen achter elkaar masturberen. Daarna moesten ze hun handen 3 tot 5 dagen uit hun broek houden en een laatste donatie doen. De verschillende lozingen werden met elkaar vergeleken. Resultaat? Geen verschil.

2. Magnesium

We noemden het al even: magnesium. Net als calcium speelt magnesium een belangrijke rol bij het mobiliseren van de spermacellen. Ze gaan er, met andere woorden, harder van zwemmen. Ook lijkt de aanwezigheid van magnesium het totaal aantal spermacellen flink toe te laten nemen.

3. Citroenzuur

Volgens een wat oudere studie van de University of Maryland Dental School (VS) hebben mensen een vrij grote hoeveelheid citroenzuur in hun sperma. Dat maken we, net als andere apen, voornamelijk in onze prostaat. Hoe hoog de concentratie citroenzuur precies is lijkt een indicator te zijn voor de vraag of je prostaatkanker hebt of niet.

Braziliaanse wetenschappers onderzochten 31 mannen die gediagnosticeerd waren met prostaatkanker en vergeleken hun bloed en sperma met dat van 28 mannen in een controlegroep. De mannen met prostaatkanker hadden significant minder citroenzuur in hun sperma dan de mannen in de controlegroep.

4. Fructose

Sperma bestaat niet alleen uit zaadcellen, maar ook uit vocht. Dat spermavocht wordt gemaakt in de zogeheten zaadblaasjes. In dat vocht zit fructose, de energiebron voor de rijpe zaadcellen. Die cellen moeten een flinke reis afleggen, dus het is fijn dat ze iets 'te eten' hebben. Als een man klaarkomt, vormt het vocht samen met de zaadcellen het sperma.

Je vraagt je wellicht af of die fructose nog iets doet met de smaak van het sperma. Helaas, de hoeveelheid fructose is te klein om sperma echt een zoetige smaak te geven.

5. Glucose

Net als fructose is glucose een energiebron voor de zaadcellen. Als er weinig glucose aanwezig is in het sperma, zijn de cellen minder beweeglijk. Glucose lijkt dus een belangrijk ingrediënt te zijn voor de mannelijke vruchtbaarheid.

6. Melkzuur

Als een man klaarkomt in de vagina van de vrouw, gaan de zaadcellen op zoek naar een eicel om te bevruchten. Maar soms is die er (nog) niet. Daar hebben de zaadjes iets op bedacht: wachten. Maar hoe kunnen zulke enthousiaste zwemmers besluiten om in rust te gaan?

Japanse wetenschappers onderzochten dit fenomeen in vogels, waar sperma soms wel tot vijftien weken lang in het lichaam van het vrouwtje blijft wachten tot er een eicel aanwezig is. De onderzoekers zagen dat de spermacellen in de ruststand gingen onder invloed van het melkzuur dat in sperma zit.

7. Eiwitten

Het is moeilijk te meten, maar volgens een studie aan Duke University (VS) uit 2013 zit in honderd milliliter sperma zo'n 5 milliliter eiwit. Het grootste deel van dat eiwit wordt gemaakt in de zaadblaasjes. Je weet wel, waar ook de fructose gemaakt wordt.

8. Zink

En dan hebben we ook nog zink. Dat wordt door de prostaat toegevoegd aan het sperma. In sperma stabiliseert het stofje onder meer het celmembraan (dit scheidt de binnenkant van een cel van de buitenkant). Daarnaast lijkt zink de zaadcellen tegen bacteriën te beschermen en beschadigingen aan de chromosomen te voorkomen.

Ook bij de zogeheten capacitatie speelt zink een rol. Voordat een zaadcel klaar is om een zaadcel te bevruchten, moet hij eerst nog wat veranderingen ondergaan. Nadat de zaadcel het baarmoederhalsslijm is gepasseerd, treedt de zogeheten capacitatie op. Dat zijn (fysiologische) veranderingen aan het sperma. Zie het als een soldaat die zijn uitrusting aantrekt. Daarvoor was hij ook al sterk, maar een geweer maakt hem net wat effectiever.

Niet zo gek dus, dat uit een Indiase studie uit 2016 blijkt dat een lage hoeveelheid zink in het sperma voor vruchtbaarheidsproblemen zorgt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io

Adblock test (Why?)


Wat is de voedingswaarde van sperma? Is doorslikken gezond? - Quest
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...