Rechercher dans ce blog

Friday, December 16, 2022

Nationaal actieplan moet snelle opmars van schurft stuiten - RTL Boulevard

Volgens cijfers van de GGD's en kenniscentrum Nivel grijpt schurft de laatste weken in hoog tempo om zich heen. In de regio Groningen liep het aantal patiënten in drie weken tijd op van 36 naar 66 per 100.000 inwoners. In de regio Amsterdam is het al 75 op 100.000 inwoners, waar dat drie weken geleden nog 52 was. In de Gooi en Vechtstreek liep het nog sneller op: van 52 naar 85.

De stijgende lijn is goed te zien in deze grafiek van Nivel:

De huidaandoening gaat vooral rond onder jongeren en studenten, blijkt uit de cijfers. Vooral in de leeftijdscategorie 15 tot 24 is scabiës, zoals schurft officieel heet, bezig aan een snelle opmars.

Tegelijk behandelen

De grote moeilijkheid bij de behandeling van schurft is dat, wil die succesvol zijn, groepen patiënten eigenlijk tegelijk moeten worden behandeld. Binnen een gezin is het daarom makkelijker schurft georganiseerd te behandelen dan bijvoorbeeld in een studentenhuis, waar bewoners soms wel en soms niet thuis zijn. Dat geldt ook voor samengestelde gezinnen of gezinnen met uitwonende kinderen.

Wat is schurft en hoe kom je ervan af?

Schurft, officieel scabiës geheten, wordt veroorzaakt door schurftmijten, kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Ze graven gangetjes in je huid en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.

Je loopt het op door langdurig huidcontact, dus vooral van mensen met wie je seks hebt of met wie je samenleeft in een huis.

De huisarts beoordeelt je klachten en schrijft meestal permetrinecrème voor. Daar moet je je helemaal mee insmeren. Ook moet je je kleren, beddengoed en handdoeken van de afgelopen drie dagen goed wassen.

Bron: Thuisarts (zie de site voor meer info)

Elleke Leclercq, verpleegkundige bij de GGD Zuid-Limburg, zag veel patiënten worstelen om schurft onder controle te krijgen en ontwikkelde daarom het Stappenplan aanpak scabiës.

Samengestelde gezinnen en studenten

Dit plan beschrijft precies wat patiënten moeten doen, en wanneer. Alle betrokken zorgprofessionals – huisartsen, dermatologen en GGD's – kunnen het verspreiden onder patiënten en hun omgeving, zoals huisgenoten, vrienden en familie.

Leclercq heeft al vanaf 2003 met scabiës te maken, zegt ze. "De laatste jaren neemt het toe. En ik zie dat mensen vaak niet goed weten hoe ze het aan moeten pakken."

Helder stappenplan

Vooral in samengestelde huishoudens en onder studenten is schurft moeilijk onder controle te brengen, zegt ze. "Daar is het moeilijker om tegelijk aan de behandeling te beginnen. En dan hopt de infectie steeds weer naar iemand anders over, waardoor je er niet van af komt. Ik vond het een goed idee om een helder stappenplan te maken."

Ze ontwikkelde een plan, legde dat voor aan huisartsen, dermatologen en aan patiënten. Met de feedback scherpte ze het nog wat aan. "Ik gebruik het inmiddels zelf al een tijdje. Ik hoor van mensen dat het richting geeft en ze echt helpt."

Stappenplan voor 12 dagen

Het stappenplan geeft een gedetailleerde handleiding die gedurende twaalf dagen gevolgd moeten worden. Het geeft uitleg over de randvoorwaarden, zoals: iedereen in het huishouden moet op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip behandeld worden. En: totdat iedereen behandeld is, heeft u geen huid-huid-contact met anderen.

Daarnaast worden concrete stappen benoemd. Bijvoorbeeld: "Trek wegwerphandschoenen aan. Smeer u helemaal in, van de kaakrand naar beneden tot en met onder de voeten." En: "Haal het gebruikte beddengoed van het bed af. Leg er schoon beddengoed op voor de komende nacht."

Ook geeft het advies voor het wassen van kleding en beddengoed, het schoonmaken van meubels en hondenmanden, en het tijdstip waarop je gedragen kleding in een zak weg moet zetten en die er weer uit kan halen, én wanneer dieren weer veilig 'geaaid en geknuffeld' kunnen worden.

Dat haar plan nu ook landelijk uitgerold wordt, vindt Leclercq 'super'. "Want dit moet heel veel patiënten bereiken."

Huisarts Robert Willemsen uit Maastricht is enthousiast over het Stappenplan. "Ik zie het veel, en het is een rotziekte waar je heel moeilijk van af komt. Dit stappenplan is echt nuttig. Ik ga het zeker geven aan mijn patiënten."

Goed toe te passen

Willemsen ziet dat zowel gezinnen als studenten gebukt gaan onder de huidaandoening. Maar vooral onder studenten is het lastig schurft georganiseerd aan te pakken, ziet hij. "Het lastige is dat ze vaak niet precies op dezelfde dag beginnen en precies hetzelfde doen. Dit plan kan studenten goed informeren hoe het moet."

De GGD Zuid-Limburg, de werkgever van Leclerq, is verguld met het plan. "Met een goede samenwerking ligt er nu voor heel Nederland een mooi en goed toe te passen stappenplan, waar we eigenlijk best trots op zijn."

In de talkshow Beau legde student, vlogger en ervaringsdeskundige Gabriel Matser onlangs uit waarom de bestrijding in een studentenhuis zo lastig is:

Adblock test (Why?)


Nationaal actieplan moet snelle opmars van schurft stuiten - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...