Rechercher dans ce blog

Wednesday, December 14, 2022

WHO-baas optimistisch over wereldwijde verloop coronapandemie - NOS

AFP

NOS Nieuws

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is optimistisch gestemd over het verloop van de coronapandemie, ook in de rest van de wereld. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus hoopt dat corona volgend jaar niet meer geldt als 'internationale noodsituatie'. Die kwalificatie is sinds eind januari 2020 van kracht voor het virus.

Helemaal klaar is het dan niet met corona. "Het virus zal blijven", zei Tedros op een bijeenkomst voor de media. Hij wees erop dat er middelen zijn om ernstige gevolgen van corona te voorkomen. Hij doelt daarmee op vaccins, medicatie en behandelingen.

De WHO kan een pandemie niet "voor beëindigd" verklaren. De term 'internationale noodsituatie' is vooral een middel om internationale maatregelen te coördineren en om geld te vinden voor de ontwikkeling van behandelingen en vaccinaties.

Meer vaccineren en testen

Tedros heeft zich de afgelopen maanden vaker optimistisch geuit over het verloop van de coronapandemie. In september zei hij nog dat de wereld "nog nooit in een betere positie is geweest om een einde te maken aan de pandemie". Hij riep daarbij op risicogroepen te blijven vaccineren en ook in te blijven zetten op testen.

Die oproep herhaalde hij begin deze maand nog eens. Onder "perfecte omstandigheden" zou corona opnieuw kunnen uitgroeien tot een nieuwe zorgwekkende variant, waarschuwde de WHO-topman toen, bijvoorbeeld als er minder wordt getest en minder wordt gevaccineerd.

Ondanks de positieve woorden van Tedros zijn er dus wel zorgen. Zo benadrukte de WHO nu nogmaals dat er nog veel meer mensen moeten worden gevaccineerd. "Als grote delen van de bevolking nog niet zijn ingeënt, dan heeft de wereld nog een hoop te doen", zegt WHO-topfunctionaris Mike Ryan.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


WHO-baas optimistisch over wereldwijde verloop coronapandemie - NOS
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...