Rechercher dans ce blog

Wednesday, January 4, 2023

Huisarts: 'Geef kind met klachten eerder paracetamol op de opvang' - RTL Boulevard

Elke ouder weet het: kinderen zijn om de haverklap ziek of verkouden. Maar een beetje verhoging hoeft niet altijd te betekenen dat ze de hele dag in bed moeten liggen. Volgens huisarts Bernard Leenstra zijn kinderen erbij gebaat om eerder een paracetamolletje te krijgen, zodat ze zich sneller weer prettiger voelen.

"Laat ik voorop stellen dat kinderen die écht ziek zijn thuis moeten zijn. Daar ben ik absoluut voorstander van", zegt hij tegen Editie NL. "Maar vaak hebben kinderen slechts een lichte verhoging, of bijvoorbeeld een beginnende oorontsteking. Voor die kinderen kan een paracetamolletje een wondermiddel zijn. Het kan zijn dat ze dan urenlang geen klachten hebben en dat ze weer gewoon eten en drinken en kunnen meedraaien op de groep."

Fabels

Hij merkt dat kinderdagverblijven vaak geen paracetamol willen geven omdat ze zeggen dat het niet mag van de GGD, of dat het bijvoorbeeld een koortsstuip zou kunnen opwekken. "Maar dat klopt niet. De GGD zegt helemaal niet dat het niet mag en er gaan allerlei mythes en fabels rond over paracetamol, maar die zijn niet waar. Het is een heel veilig middel dat wij huisartsen ook juist snel voorschrijven bij kinderen die ziek zijn."

Toch wil het volgens hem niet zeggen dat er maar te pas en te onpas paracetamol moet worden gegeven. "Het kinderdagverblijf moet wel met de ouders bellen, en de ouders moeten schriftelijk toestemming geven. En als het kind na een uur niet is opgeknapt moet het alsnog worden opgehaald."

Kinderopvangmedewerkers snappen maar al te goed dat het voor de ouders heel vervelend is om een kind te moeten ophalen van de opvang. Maar paracetamol geven om de kinderen te laten blijven doen ze doorgaans niet zo snel. Ilse Raasing, directeur bestuurder Kinderopvang Waterland, legt uit waarom. "Als een kind dusdanig ziek is en bijvoorbeeld heel hoge koorts heeft, dan is het de bedoeling dat de ouders het kind komen halen. Wij hebben niet de mankracht om voor zieke kinderen te zorgen", zegt ze tegen Editie NL.

Toestemming

Toch zijn ze niet helemaal tegen het toedienen van paracetamol. "In sommige gevallen duurt het even voordat ouders hun kind kunnen ophalen. In die gevallen vragen we aan de ouder of die wil dat we alvast een paracetamol geven. Als ouders dit willen, dan geven ze daarvoor toestemming in onze app. Wij dienen de paracetamol dan alvast toe in de tijd dat we op de ouders wachten."

Bij Second Home Kinderopvang in Almere zijn ze iets behoudender. "Wij geven geen paracetamol, omdat we het medisch dossier van het kind niet kennen. Het risico dat er iets misgaat kúnnen wij niet nemen. Wat als het kind allergieën heeft? Of dat het een koortsstuip uitlokt?", zegt directeur Mariam Talhaoui tegen Editie NL.

"Als een ouder het kind écht niet kan ophalen, dan staan we wel toe dat de ouders zelf of een naaste de pil komen geven. We geven de paracetamol niet zelf tenzij dit op voorschrift van de huisarts is. De ouders begrijpen ons beleid en we hebben hier geen discussies over."

BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang ziet het idee van huisarts Leenstra wel zitten. "Wij zouden het een goed idee vinden als - in goed overleg met de ouders - een paracetamol wordt toegediend op de kinderopvang. Nu is het vaak zo dat ouders halsoverkop hun kind moeten ophalen van de opvang. Zodra de kinderen thuis een paracetamol krijgen, knappen ze al gauw op. Als het kind zich op de opvang na het geven van een paracetamol beter voelt, dan hoeft een ouder niet halsoverkop het werk te verlaten en kan het kind op de opvang blijven", vertelt voorzitter Gjalt Jellesma tegen Editie NL.  

Beslisboom

Ze zijn het wel met de huisarts eens dat het altijd in overleg moet gaan met de ouders. "Natuurlijk is het ingewikkeld, want je wil niet met de gezondheid van kinderen spelen. Maar ik denk dat de gemiddelde opvang goed kan inschatten of de klachten afnemen na een paracetamol óf dat het kind dusdanig ziek is dat het naar huis moet. Wellicht kunnen we net als in de coronapandemie een beslisboom opstellen waarmee wordt besloten of er wel of geen paracetamol toegediend kan worden."

Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) laat in een reactie aan Editie NL weten: "In dit genuanceerde verhaal van meneer Leensta kunnen wij ons wel vinden. Ouders moeten uiteraard eerst gebeld worden en dan kan het eventueel in overleg worden toegediend."

Het Nederlands Huisartsen Genootschap laat weten dat zij geen advies geven aan kinderdagverblijven hierover. Wel vinden ze paracetamol de beste keus bij pijnbestrijding. Bij koorts is het toedienen van paracetamol meestal niet nodig. Voor meer informatie verwijst de organisatie naar de website www.thuisarts.nl

Adblock test (Why?)


Huisarts: 'Geef kind met klachten eerder paracetamol op de opvang' - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...