Rechercher dans ce blog

Wednesday, February 1, 2023

Opgedoken geval gekkekoeienziekte ongevaarlijk voor mensen - RTL Boulevard

De gekkekoeienziekte, ook bekend onder de naam BSE, werd eerder deze week gevonden in het kadaver van een 8-jarige koe in Zuid Holland. Uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) blijkt nu dat het om een zogeheten 'atypische variant' gaat, ook wel een ouderdomsvariant genoemd. Die kan volgens wetenschappers spontaan ontstaan bij oudere koeien. De koe is niet ziek geworden via besmet voer. Daarom is er geen gevaar dat de ziekte zich heeft verspreid in de voedselketen.

BSE, voluit Bovine Spongiforme Encephalopathie, is een dodelijke ziekte die voorkomt bij rundvee waarbij het centrale zenuwstel wordt aangetast. Bij mensen kan het de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jacob veroorzaken. Het eten van geïnfecteerd rundvlees kan een besmetting veroorzaken. Bij besmetting sterven hersencellen versnel af.

Twee varianten

Er zijn twee varianten van BSE, de atypische variant waar nu sprake van is, en de 'klassieke variant'. Die leidde in de jaren tachtig tot de BSE-crisis in Europa. Hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer was een belangrijke oorzaak van de verspreiding van klassieke BSE. Daarop volgde een verbod op het gebruik van bepaalde soorten verwerkte dierlijke eiwitten in diervoeding voor runderen.

"Atypische gevallen van BSE komen sporadisch voor bij oudere koeien, een soort 'ouderdoms-BSE'", schrijft de universiteit in een verklaring. "De laatste keer dat dat in Nederland voorkwam was 2011. Wetenschappers denken dat de atypische varianten spontaan kunnen ontstaan. In Nederland zijn tot nu toe vier atypische gevallen vastgesteld."

Het bedrijf van de veehouder van het positief bevonden geval is per direct geblokkeerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bron- en contactonderzoek uitgevoerd waarbij de nakomelingen van deze koe jonger dan twee jaar gedood en getest worden. Dit gebeurt omdat deze dieren genetisch verwant zijn aan de besmette koe, en daarom meer kans lopen ook spontaan BSE te ontwikkelen op latere leeftijd.

Er zijn vijf nakomelingen, waarvan er nog één op hetzelfde bedrijf in leven is. Dit rund is jonger dan twee jaar en zal gedood en getest worden. De overige vier nakomelingen zijn ouder dan twee jaar. Daardoor is het niet waarschijnlijk dat overdracht van moeder op deze kalveren heeft kunnen plaatsvinden. Zij vormen dus geen risico voor de volksgezondheid.

Verwanten opsporen en doden

Ook alle runderen die op hetzelfde bedrijf binnen twaalf maanden vóór of na de geboorte van dit rund zijn geboren, worden gedood en getest. Dat geldt ook voor alle runderen die in hun eerste levensjaar samen met dit besmette rund in haar eerste levensjaar zijn gehouden. Deze dieren hebben volgens het onderzoek in die periode hetzelfde potentieel besmette voeder gekregen.

In totaal zijn 13 runderen opgespoord, deze worden afgevoerd om gedood en getest te worden. Hiermee komen de producten van deze dieren niet in de voedselketen en zijn daarmee geen risico voor voedselveiligheid. De maatregelen worden zo spoedig mogelijk uitgevoerd.

Volgens viroloog Ab Osterhaus hoeven mensen zich nu geen zorgen te maken over de gekkekoeienziekte. Ook hoeven ze niet te stoppen met het eten van rundvlees, stelt hij.

Of de 'spontane' variant die de Nederlandse koe had besmettelijk is voor mensen, is volgens Osterhaus niet duidelijk. Maar, zo benadrukt hij, het gaat hier om een individueel en sporadisch geval. Door de strenge regels voor monitoring komen zieke dieren sowieso niet in de voedselketen terecht. In Nederland moeten veehouders, dierenartsen en slachterijen bij verschijnselen van de ziekte een melding maken, waarna het dier wordt onderzocht. Daarnaast moeten gestorven dieren die ouder dan 48 maanden waren, worden getest op BSE. Voor bepaalde geslachte dieren ligt die grens op 24 maanden.

Adblock test (Why?)


Opgedoken geval gekkekoeienziekte ongevaarlijk voor mensen - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...