Rechercher dans ce blog

Tuesday, March 28, 2023

Op déze symptomen moet je letten bij een vitamine B2-tekort - Women's Health

Als je merkt dat je je traag voelt en meerdere koppen koffie op een dag drinkt om wakker te blijven, dan ben je niet de enige. Toch zijn dit red flags. Het is tijd om uit te zoeken, waar deze energiedips vandaan komen.

Mocht je heel toevallig ook last hebben van huidafwijkingen bij je mond, tong of neus, dan zou die vermoeidheid kunnen duiden op een vitamine B2-tekort. Lees snel verder, want we leggen je uit wat vitamine B2 precies met je lichaam doet en waar je op moet letten.

Welke functie heeft vitamine B2?

Er zijn in totaal acht verschillende B-vitamines die je nodig hebt om gezond te kunnen leven. Vitamine B2 (en de andere B-vitamines) helpen je lichaam onder meer rode bloedcellen bouwen. Zo houden ze je ijzergehalte op peil.

Vitamine B2 (ook wel riboflavine genoemd) is goed voor je zenuwstelsel en bijvoorbeeld onmisbaar voor de stofwisseling. Ze helpen bij de afbraak van vetten, eiwitten en koolhydraten en zetten deze voedingsstoffen om in energie. Bovendien ondersteunen ze andere cellulaire functies die jou energie geven én je huid, haar en nagels gezond houden. Onderschat deze vitamine dus niet!

Hoe krijg je een vitamine B2-tekort?

Aangezien je lichaam geen vitamine B aanmaakt, is het belangrijk om door middel van voeding zelf genoeg binnen te krijgen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, aangezien deze voedingsstof in veel natuurlijke producten voorkomt. Je krijgt dus niet zo snel een vitamine B2 tekort.

Waar sommige vrouwen wel op moeten letten, is dat bepaalde medicijnen en ook de anticonceptiepil de opname van vitamine B2 kunnen remmen.

Symptomen van een vitamine B2-tekort

Ook al is een vitamine B2-tekort zeldzaam, het komt wel degelijk voor. Je kan dan op verschillende manieren klachten ervaren. De symptomen van vitamine B2 vallen vaak op, omdat ze ongewoon zijn en niet zo vaak voorkomen:

  • Vermoeidheid
  • Zwak gevoel
  • Bloedarmoede
  • Huidafwijking (vaak bij de mond, zoals rode of gezwollen slijmvliezen)
  • Droge mondhoeken
  • Ontstoken tong
  • Ontstekingen rond de neus en lippen
  • Jeukende of brandende ogen

Let wel op, want het ervaren van bovenstaande symptomen hoeft niet altijd te duiden op een vitamine B2-tekort. Coeliakie en de ziekte van Crohn zijn andere mogelijk oorzaken van deze vervelende symptomen. Al houden deze aandoeningen ook verband met riboflavinedefiënctie.

Herken je niet in bovenstaande symptomen, maar is juist je eetlust plotseling verdwenen? Dan zou dit kunnen duiden op een vitamine B1-tekort. Alles over een vitamine B1-tekort lees je in dít artikel.

De (gevaarlijke) gevolgen van een vitamine B2-tekort

Een vitamine B2-tekort kan leiden tot andere voedingstekorten, aangezien riboflavine betrokken is bij de verwerking van voedingsstoffen. De gevaarlijkste gevolgen van een tekort aan vitamine B2 is bloedarmoede. Dit treedt op wanneer je niet voldoende ijzer binnenkrijgt.

Zwanger en vitamine B2

Het is belangrijk om te zorgen dat je voldoende riboflavine binnenkrijgt als je zwanger bent. Een vitamine B2-tekort kan de groei van je baby in gevaar brengen. Maar dat niet alleen, want het vergroot ook de kans op een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Dit gaat vaak gepaard met een gevaarlijke hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, een aandoening die levensbedreigend kan zijn.

Producten met vitamine B2

Vitamine B2 zit van nature in verschillende voedingsmiddelen. Wanneer je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt, krijg je automatisch voldoende vitamine B2 binnen. Om je een idee te geven waar allemaal vitamine B2 zit, zetten we een paar producten op een rijtje.

Benieuwd in welke producten nog meer vitamine B2 zit? Klik dan hier.

Vitamine B2 supplementen

Als je je herkent in de symptomen hierboven, dan kan je een energyboost ervaren door het nemen van supplementen met B-vitaminen. Slik alleen nooit zomaar supplementen en laat je altijd adviseren door je huisarts of een voedingsdeskundige.

Bron: Medical News Today, Healthline

Adblock test (Why?)


Op déze symptomen moet je letten bij een vitamine B2-tekort - Women's Health
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...